Okurkový sirup - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2053x
Okurkový sirup - příprava: Oloupané salátové okurky rozkrojte a vyřízněte středy se semínky. Zbytek rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Nechte vykapat v sítu nebo přes čistou kuchyňskou utěrku. Šťávu přelijte do hrnce, přimíchejte pískový cukr v poměru 1:1, jeden menší, omytý a na plátky nakrájený bio citron a kyselinu citronovou.
Hruškový sirup - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2889x
Hruškový sirup - příprava: Hrušky očistěte, opláchněte pod studenou vodou a nechte oschnout. Zbavte je stopky a jádřince a nakrájejte na menší kusy. Ty pak rozmixujte a nechte prokapat přes čistou kuchyňskou utěrku nebo plátno. Případný kal nechte ustát a šťávu pak opatrně přelijte do hrnce. Pomalu zahřívejte, pak přisypejte cukr a kyselinu citronovou a stále míchejte.
Sirup z arónie - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2024x
Sirup z arónie - příprava: Plody arónie otrhejte, propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Ve skleněné míse je zalijte vodou, promíchejte s kyselinou citronovou, překryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 3 dny odpočinout. Šťávu sceďte přes kuchyňskou utěrku nebo plátno, plody pak rozmixujte a ještě jednou přeceďte přes utěrku.
Malinový sirup bez cukru - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2521x
Malinový sirup bez cukru - příprava: Jablka omyjte, oloupejte, zbavte stopky a jádřince a nakrájejte na menší kousky. Maliny propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Ovoce smíchejte, přendejte do hrnce, zalijte trochou vody a vmíchejte kyselinu citronovou. Vařte tak dlouho, až se ovoce rozvaří. Pak směs scedte do horkých čistých lahví, zavíčkujte a uložte v chladu.
Angreštová šťáva - recept
Zveřejněno: čtvrtek 31. srpen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4633x
Angreštová šťáva - příprava: Z otrhaného angreštu odstraňte stopky i "bubáky" a pořádně ho propláchněte ve studené vodě. Můžete ho trochu pomačkat, ale lépe to jde až ve chvíli, kdy povařením změkne. Vhrnci ho zalijte vodou, uvedte do varu a za občasného míchání povařte asi 20 minut (pak je možné ho snáz pomačkat). Rozvařený angrešt nechte prokapat přes plátno nebo přes čistou utěrku.
Víno nedopité - jak použít, využít (zmrazené kostky)
Zveřejněno: pondělí 26. červen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1738x
Zbytek vína nalijte do tvořítka na led a dejte zmrazit. Kostky poté nasypejte do sáčku a uchovejte v mrazáku. Použít je lze kdykoli při vaření, když je potřeba víno a nemáte zrovna otevřenou láhev.
Pálenka z rybízových listů - jak připravit, udělat (rybízové listí, vodka)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1743x
Pálenka z rybízových listů. 30 čerstvě natrhaných listů dáme do nádoby se širokým hrdlem a přelijeme 1 l dobré vodky. Odstavíme na čtyři týdny na teplé místo (třeba do kuchyně), poté tekutinu scedíme (přes kávový filtr) a přelijeme do lahví. Nápoj má nyní světle zelenou barvu a chutná tím lépe, čím déle jej skladujeme.
Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3107x
Rybízová pálenka: 1/2 kg rozmačkaného černého rybízu dáme do sklenice se širokým hrdlem, přilijeme 3/4 l ovocné pálenky, postavíme na slunce a necháme stát alespoň 6 týdnů. Poté vylisujeme šťávu, nejprve přes síto, pak přes látku. Pokud má být pálenka sladká, přidáme ještě 1/2 kg cukru, který jsme rozpustili a zahřáli ve 1/4 l vody.
Číst dál: Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)
Rakytníkový likér - jak připravit, udělat (rakytník, pálenka)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3987x
Občasný doušek rakytníkového likéru podporuje zdraví. 1 díl čerstvých bobulí postavíme na teplé místo se 4 díly ovocné pálenky. Denně protřepáváme. Po 3 až 4 týdnech scedíme. Pro zlepšení chuti přidáme 1/4-1/2 dílu kandysového cukru, který rozpustíme mícháním. Likér pak skladujeme na teplém a chladném místě.
Ostružinová pálenka - jak připravit, udělat (ostružiny, pálenka)
Zveřejněno: čtvrtek 20. duben 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3259x
Tato ostružinová pálenka chutná lépe než koupená, je to elixír života. 1/2 kg rozmačkaných zralých ostružin vložíme do nádoby s širokým hrdlem spolu s 3/4 l vysokoprocentní obilné pálenky a necháme na slunci asi 6 týdnů stát. Poté šťávu scedíme přes síto a ještě přefiltrujeme přes látku. 1/2 kg cukru promícháme s 1/4 l vody, přidáme ke směsi ostružin a pálenky a dobře promícháme. Nakonec slijeme do lahví.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
- Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
- Likér z ořechových jader - recept
- Ořechová pálenka pro lepší trávení - recept
- Pálenka z bobulí, bobulového ovoce - recept
- Meduňková pálenka - recept
- Mátový long drink - recept
- Malinový likér - recept
- Kdoulový likér - recept
- Kalinový likér - recept
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)