Sirup z černého rybízu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1925x
Sirup z černého rybízu - příprava: Rybíz zalijeme 2 litry převařené vroucí vody, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin stát, pak scedíme. Šťávu odměříme, přidáme do ní odpovídající množství cukru a za občasného míchání necháme rozpustit. Nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a uložíme na chladné místo.
Šípkové víno - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2129x
Šípkové víno - příprava: Šípky dobře očistíme, opereme, vložíme do třílitrových sklenic a zalijeme cukrem svařeným s vodou. Přidáme k nim kvasinky a živnou sůl, uzavřeme korkovou zátkou s kvasnou trubičkou a necháme na teplém místě kvasit. Když kvašení ustane a šípky klesnou ke dnu, přetočíme víno do jiné sklenice a necháme stát, až se úplně vyčistí.
Meruňkový džus - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2758x
Meruňkový džus - příprava: Meruňky omyjeme, vypeckujeme, pokrájíme a podlité troškou vody rozvaříme. Ke konci přidáme cukr a kyselinu citronovou. Pak vše dohladka rozmixujeme, nalijeme do sklenic a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C. Před konzumací zředíme vodou v libovolném poměru.
Meruňkový likér - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2832x
Meruňkový likér - příprava: Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a rozmačkáme, zalijeme lihem, rumem a vodou a necháme 14 dnů macerovat. Pak vše prolisujeme, přidáme cukrový sirup, dobře promícháme a necháme usadit. Po usazení kalu přefiltrujeme, nalijeme do lahví, dobře uzavřeme a uložíme na temném místě.
Ostružinový džus - recept
Zveřejněno: pondělí 16. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2556x
Ostružinový džus - příprava: Ostružiny očistíme a opereme, jablka odjádřincujeme a i se slupkou nakrájíme na menší kousky. Obojí vložíme do kastrolu, podlijeme troškou vody a rozvaříme. Poté ovoce rozmixujeme ponorným mixérem a propasírujeme přes síto.
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
Zveřejněno: pondělí 21. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5905x
Chcete odstranit bublinky z perlivé vody? Ponořte na chvíli do sklenice kousek ubrousku nebo do ní přisypejte trochu krystalového cukru.
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
Zveřejněno: neděle 20. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2585x
Jestliže do moštu před stáčením do lahví přidáte jemně nastrouhaný křen (cca lžíci na 1 litr), nebude se kazit. Před konzumací jej ale bude nutné scedit.
Pivní punč - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2454x
V kastrolku povaříme 250 ml piva s kouskem citronové kůry a celé skořice. Mezitím z 1 bílku a 1 vrchovaté lžičky cukru ušleháme pevný sníh, přimícháme 1 žloutek a 1 lžičku citronové šťávy. Hmotu přendáme do vysoké sklenice a zalijeme svařeným pivem, z něhož jsme vyndali koření. Podáváme horké.
Bloody Mary - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2765x
Do sklenice nalijeme 4 cl vodky, 1 cl citronové šťávy, 12 cl rajčatové šťávy, přidáme tabasko, worcesterskou omáčku, sůl, pepř a důkladně smícháme s ledem. Jako míchátko přidáme kousek celerové nati.
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
Zveřejněno: neděle 30. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2504x
Do hrnce nasypeme 150 g zralých brusinek, 60 g cukru a přidáme 2 lžíce vody. Zahříváme na mírném plameni, až se cukr úplně rozpustí a brusinky pustí narůžovělou šťávu. Horké přelijeme do široké skleněné nádoby, přidáme na špičku nože nastrouhané pomerančove kůry a zalijeme 0,7 l vodky.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
- Pomerančový likér - jak připravit, udělat
- Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
- Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)
- Domácí griotka - jak připravit, udělat
- Višňové víno - jak připravit, udělat
- Pomerančový džus z mrkve a jablek - jak připravit, udělat
- Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
- Sirup z červené řepy - jak připravit, udělat
- Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)