► Jahodové frappé - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1772x
Jahodové frappé - příprava: Do nádoby elektrického mixéru nalijeme jogurt nebo smetanu, přidáme vanilínový cukr a mixujeme do tuhé pěny. Sklenice naplníme do jedné třetiny vyšlehanou pěnou, na ni dáme vrstvu vidličkou rozmačkaných a slabě oslazených jahod a zbylou pěnou sklenice doplníme. Povrch ozdobíme čerstvými jahodami.
Číst dál: ► Jahodové frappé - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Domácí ovocný čaj - recept, příprava, složení
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2789x
Ovocný domácí čaj: 1 díl sušených jablečných slupek z domácích jablek + 1 díl sušených plodů rakytníku, které zbudou po vylisování šťávy (nebo jedlých červených jeřabin) + 1 díl sušených podrcených bobulí aronie (obarví čaj na krásnou červenou barvu). Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut nebo pro lepší chuť čaj povaříme 7 minut a scedíme.
► Osvěžující letní bylinkový čaj z listů rakytníku a máty - recept, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1715x
Osvěžující letní čaj z listů rakytníku a máty: 1 díl listů rakytníku + 1 díl listů máty zalijeme vroucí vodou a louhujeme 5-6 hodin. Pak scedíme, a dosladíme medem a vychladíme. Do nápoje lze přidat i čerstvě vylisovanou rakytníkovou šťávu, pokud jsou už plody zralé. Tento čaj z listů připravujeme hlavně v létě a začátkem podzimu, kdy ještě nejsou zralé plody, a pijeme ho pro osvěžení v horkých letních či podzimních dnech.
► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, složení
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1710x
Voňavý růžový sirup - příprava: Lístky z růžových nebo červených růží přivedeme k varu ve 2 litrech vody ve skleněné konvici, povaříme krátce asi 5 minut. Pak necháme louhovat 15 minut a přecedíme. Do výluhu z růží vymačkáme přes sítko šťávu ze 2-3 citrónů a na mírném ohni rozpustíme 2 kg cukru. Sirup povaříme asi 15 minut a horký plníme přes sítko v trychtýři (aby se důkladně přecedil) do skleněných lahví vymytých horkou vodou.
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
Zveřejněno: úterý 14. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2464x
Malinová šťáva s jablky bez cukru: Domácí jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme jadřince. Maliny smícháme napůl se sladkými jablky v poměru 1:1 a vaříme bez cukru se špetkou soli do rozvaření. Aby se sirup nekazil, je důležitá čistota lahví - skleněné lahve před použitím vyvaříme 5 minut ve vodě a naplníme horkým scezeným sirupem.
Mátový sirup - příprava
Zveřejněno: pondělí 13. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2396x
Mátový sirup - příprava: Do hrnce nalijeme 1/2 litru vody a svaříme s 1/2 kg cukru za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Potom vložíme 50 g (asi 2 hrsti) čerstvých opraných a pokrájených mátových listů z našeho oblíbeného druhu máty (pro děti a těhotné nepoužíváme mátu peprnou, ale kadeřavou nebo jinou s mírnějším aroma).
Mátový nápoj - příprava
Zveřejněno: pondělí 13. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2155x
Mátový nápoj - výluh zastudena: Jednoduchý mátový nápoj z čerstvé máty získáme podobně jako z meduňky prostým vyluhováním ve vodě, čerstvé listy rozmixujeme s vodu a louhujeme 1 hodinu, pak scedíme a pijeme vychlazené, dosladit lze mátovým sirupem nebo medem, případně podle chuti přidat citrónovou šťávu.
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 12. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2265x
Heřmánkové víno - příprava: Všechny přísady louhujeme v dobře uzavřené skleněné lahvi na chladném a tmavém místě. Pak přefiltrujeme a naplníme do lahví, získáme asi 1 litr vína, které se popíjí při letním slunovratu a pro dobrou náladu.
Číst dál: Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
Zveřejněno: čtvrtek 9. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2672x
Medová limonáda s lipovým květem: Svaříme 1,5 litru vody s 1/2 kg medu. Pěnu při vaření sbíráme, až je tekutina čistá. Zvlášť pak převaříme 1,5 litru vody a nasypeme do ní 1 hrst lipového květu a necháme odstát. Lipový čaj scedíme, smícháme s medovým odvarem a šťávou z 1 citrónu a necháme vychladnout. Pak plníme do čistých lahví a uchováváme v chladu a temnu.
► Bezový, bezinkový sirup z plodů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1718x
Bezinkový sirup z plodů černého bezu - příprava: Připravíme si šťávu na elektrickém odšťavovači nebo ručním mlýnku na ovoce. Pokud přístroje nemáme, lze bezinky rozmixovat a pak přecedit přes pláténko či plátěný pytlík. Šťavu z bezinek můžeme dobře kombinovat se šťávou z jablek, hrušek nebo vinných hroznů. Na každý litr šťávy přidáme 1,2 kg cukru a citrónovou šťávu či kyselinu citrónovou podle chuti a povaříme, až se cukr rozpustí.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Malinový likér, ostružinový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Rybízový likér - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Rybízové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Šípkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
- Jahodový sirup s brusinkami - recept
- Švestkový mošt bez cukru - recept
- Bezinková šťáva s vanilkou - recept
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)