Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jeřabinový likér - recept

Jeřabinový likér je výborný domácí prostředek na různé bolístky. Ze 1/4 kg hrušek odstraníme jádřince a i se slupkou nakrájíme na malé kousky. Vložíme do velké sklenice s 1 kg zralých jeřabin a přelijeme 1 l brandy. Sklenici uzavřeme a necháme 6 týdnů odstát na slunném místě, často protřepáváme. Přefiltrujeme a promícháme s roztokem cukru vyrobeným ze 1/4 kg cukru a 1/2 l vody.

Číst dál: Jeřabinový likér - recept

Jeřabinová vodka - recept

Jeřabinová vodka: 1/2 kg jeřabin, 1/2 kg jablek zbavených jádřinců a nakrájených na malé kousky a 100 g cukru navrstvíme do vysoké sklenice a přelijeme 1 l vodky. Ovoce musí být zakryté, proto jej během louhování občas kontrolujeme, zda není potřeba dolít vodku. Sklenice uzavřeme, postavíme asi na 2 měsíce na slunce, poté přefiltrujeme a přelijeme do lahví.

Jablečný likér z jablečné šťávy - recept

Jablečný likér můžeme vyrobit z domácí jablečné šťávy, a to tak, že 1/2 l jablečné šfávy smícháme s 1/4 l obilné pálenky a trochou cukrového roztoku (podle chuti). Příprava likéru je velmi rychlá, na druhou stranu během ní likér nezíská až tak silné aroma.

Jablečný likér - recept

Jablečný likér podporuje chuť k jídlu. Vše si připravte dopředu, abyste jablka rychle přelili alkoholem, jinak zhnědnou. Ze 3/4 kg jablek (neomýváme je, jen otřeme utěrkou) odstraníme jádřince a bez loupání nakrájíme na srpky. Nakrájená jablka vložíme s 3 hřebíčky a 1 tyčinkou skořice do skleněné nebo keramické nádoby a přelijeme 1 l obilné
pálenky.

Číst dál: Jablečný likér - recept

Bezová whisky - recept

Bezová whisky. Čím déle nápoj skladujeme, tím lépe chutná. 1 l vymačkané šťávy z čerstvých zralých bezových bobulí filtrujeme přes látku nebo kávový filtr tak dlouho, dokud není úplně čirá. Poté ji svaříme se 150 g cukru a 3 hřebíčky a necháme vychladnout. Přidáme 1/4 l whisky, ještě jednou přefiltrujeme a přelijeme do lahviček.

Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)

Meduňková bowle uklidňuje a rozveseluje náladu. 6 hrstí meduňkových lístků nejprve důkladně prohlédneme, jestli v nich není hmyz. Poté do nádoby na bowli nalijeme 5 l vody a přimícháme 1/2 kg cukru. Do cukrového roztoku přidáme připravené meduňkové lístky, 1 dl jablečného octa a 1 chemicky neošetřený pomeranč nakrájený na tenké plátky.

Číst dál: Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda,...

Meduňkový sirup - recept

Meduňkový sirup je velmi osvěžující, působí jako účinný uklidňujíci prostředek na deprese a strach, ale i při nespavosti. Přebrané meduňkové listy volně naplníme do dvoulitrové sklenice, přidáme 1 l vody a 1 lžíci kyseliny citronové a necháme 1-2 dny odstát. Poté přefiltrujeme, přidáme 1 kg cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

Číst dál: Meduňkový sirup - recept

Meduňková šťáva - recept

Meduňková šťáva - příprava: Meduňkové lístky přelijeme vroucí vodou a přidáme cukr. Vše necháme odstát 24 hodin. Nyní přidáme kyselinu citronovou, promícháme
a necháme odstát dalších asi 24 hodin. Po odstání šťávu přefiltrujeme, přelijeme do čistých lahví a uskladníme na chladném místě. Stejně tak můžeme vyrobit šalvějovou šťávu či šťávu z dalších oblíbených bylinek.

Číst dál: Meduňková šťáva - recept

Mátový nápoj - recept

Mátový nápoj uklidňuje žaludek, má osvěžující chuť. Hrst pěkných mátových lístků přelijeme šťávou z 2 pomerančů a 1 citronu a necháme několik hodin odstát
  minimálně však 2 hodiny). Přidáme 3 lžíce cukru a vše promícháme. Poté přelijeme 2 l perlivé minerálky Podáváme i s mátovými lístky, přičemž nápoj nabíráme jako bowli, tedy přímo z nádoby. Nápoj je určen k rychlé spotřebě.

Číst dál: Mátový nápoj - recept

Mátová šťáva - recept

Mátová šťáva - příprava: Snítky máty pokrájíme, přidáme kyselinu citronovou a vodu. Vše necháme 48 hodin odstát, přičemž několikrát zamícháme. Tekutinu přecedíme přes síto, vmícháme cukr a necháme ještě jednou krátce přejít varem. Prostředek na zavařování rozpustíme v malém množství rumu a vmícháme do ještě horké šťávy. Nalijeme do lahví a uchováme v chladu.

Číst dál: Mátová šťáva - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny