Jeřabinový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3020x
Jeřabinový likér je výborný domácí prostředek na různé bolístky. Ze 1/4 kg hrušek odstraníme jádřince a i se slupkou nakrájíme na malé kousky. Vložíme do velké sklenice s 1 kg zralých jeřabin a přelijeme 1 l brandy. Sklenici uzavřeme a necháme 6 týdnů odstát na slunném místě, často protřepáváme. Přefiltrujeme a promícháme s roztokem cukru vyrobeným ze 1/4 kg cukru a 1/2 l vody.
Jeřabinová vodka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2434x
Jeřabinová vodka: 1/2 kg jeřabin, 1/2 kg jablek zbavených jádřinců a nakrájených na malé kousky a 100 g cukru navrstvíme do vysoké sklenice a přelijeme 1 l vodky. Ovoce musí být zakryté, proto jej během louhování občas kontrolujeme, zda není potřeba dolít vodku. Sklenice uzavřeme, postavíme asi na 2 měsíce na slunce, poté přefiltrujeme a přelijeme do lahví.
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3047x
Jablečný likér můžeme vyrobit z domácí jablečné šťávy, a to tak, že 1/2 l jablečné šfávy smícháme s 1/4 l obilné pálenky a trochou cukrového roztoku (podle chuti). Příprava likéru je velmi rychlá, na druhou stranu během ní likér nezíská až tak silné aroma.
Jablečný likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4940x
Jablečný likér podporuje chuť k jídlu. Vše si připravte dopředu, abyste jablka rychle přelili alkoholem, jinak zhnědnou. Ze 3/4 kg jablek (neomýváme je, jen otřeme utěrkou) odstraníme jádřince a bez loupání nakrájíme na srpky. Nakrájená jablka vložíme s 3 hřebíčky a 1 tyčinkou skořice do skleněné nebo keramické nádoby a přelijeme 1 l obilné
pálenky.
Bezová whisky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2798x
Bezová whisky. Čím déle nápoj skladujeme, tím lépe chutná. 1 l vymačkané šťávy z čerstvých zralých bezových bobulí filtrujeme přes látku nebo kávový filtr tak dlouho, dokud není úplně čirá. Poté ji svaříme se 150 g cukru a 3 hřebíčky a necháme vychladnout. Přidáme 1/4 l whisky, ještě jednou přefiltrujeme a přelijeme do lahviček.
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
Zveřejněno: neděle 19. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2250x
Meduňková bowle uklidňuje a rozveseluje náladu. 6 hrstí meduňkových lístků nejprve důkladně prohlédneme, jestli v nich není hmyz. Poté do nádoby na bowli nalijeme 5 l vody a přimícháme 1/2 kg cukru. Do cukrového roztoku přidáme připravené meduňkové lístky, 1 dl jablečného octa a 1 chemicky neošetřený pomeranč nakrájený na tenké plátky.
Meduňkový sirup - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2551x
Meduňkový sirup je velmi osvěžující, působí jako účinný uklidňujíci prostředek na deprese a strach, ale i při nespavosti. Přebrané meduňkové listy volně naplníme do dvoulitrové sklenice, přidáme 1 l vody a 1 lžíci kyseliny citronové a necháme 1-2 dny odstát. Poté přefiltrujeme, přidáme 1 kg cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Meduňková šťáva - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3038x
Meduňková šťáva - příprava: Meduňkové lístky přelijeme vroucí vodou a přidáme cukr. Vše necháme odstát 24 hodin. Nyní přidáme kyselinu citronovou, promícháme
a necháme odstát dalších asi 24 hodin. Po odstání šťávu přefiltrujeme, přelijeme do čistých lahví a uskladníme na chladném místě. Stejně tak můžeme vyrobit šalvějovou šťávu či šťávu z dalších oblíbených bylinek.
Mátový nápoj - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2365x
Mátový nápoj uklidňuje žaludek, má osvěžující chuť. Hrst pěkných mátových lístků přelijeme šťávou z 2 pomerančů a 1 citronu a necháme několik hodin odstát
minimálně však 2 hodiny). Přidáme 3 lžíce cukru a vše promícháme. Poté přelijeme 2 l perlivé minerálky Podáváme i s mátovými lístky, přičemž nápoj nabíráme jako bowli, tedy přímo z nádoby. Nápoj je určen k rychlé spotřebě.
Mátová šťáva - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2979x
Mátová šťáva - příprava: Snítky máty pokrájíme, přidáme kyselinu citronovou a vodu. Vše necháme 48 hodin odstát, přičemž několikrát zamícháme. Tekutinu přecedíme přes síto, vmícháme cukr a necháme ještě jednou krátce přejít varem. Prostředek na zavařování rozpustíme v malém množství rumu a vmícháme do ještě horké šťávy. Nalijeme do lahví a uchováme v chladu.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Malinová šťáva s octem - recept
- Malinová šťáva, malinovka - recept
- Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat
- Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat
- Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
- Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
- Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
- Trnkový likér - recept
- Trnkové víno - recept
- Pečený citrusový čaj - recept
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)