Kopřivový sirup s citronem - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2307x
Kopřivový sirup s citronem - příprava: Kopřivy dobře propereme, vložíme do hrnce, přidáme na kolečka nakrájené dobře omyté citrony a kyselinu citronovou, zalijeme vodou, krátce povaříme a necháme do druhého dne stát. Pak vymačkáme přes plátno, do výluhu přidáme cukr, převaříme a nalijeme do láhví.
Meduňkový sirup do čaje - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2065x
Meduňkový sirup do čaje - příprava: Vodu svařenou s cukrem necháme vychladnout, vložíme do ní nastříhanou meduňkovou nať a kyselinu citronovou a necháme 2 dny v chladnu louhovat. Pak přecedíme a uchováváme v lednici. Můžeme ji krátce sterilizovat. Používáme do čaje, na přípravu mojita apod.
Vrstvená malinovka - recept
Zveřejněno: neděle 5. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1579x
Vrstvená malinovka - příprava: Dobře vyzrálé maliny vložíme do třílitrových sklenic po 2 cm vrstvách. Každou vrstvu malin prosypeme 2 cm vrstvou jemného krystalového cukru, navrch bude cukr. Necháme na chladném místě stát, až obě vrstvy prostoupí a cukr se rozpustí.
Kvašená malinovka - recept
Zveřejněno: neděle 5. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2318x
Kvašená malinovka - příprava: Dobře vyzrálé maliny očistíme, vložíme do skleněné nebo porcelánové nádoby, pomačkáme a necháme asi týden kvasit, každý den je promícháme. Po týdnu je přefiltrujeme přes plátno a necháme ještě do druhého dne stát.
Domácí malinovka - recept
Zveřejněno: neděle 5. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2395x
Domácí malinovka - příprava: Očištěné maliny rozmačkáme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát, občas promícháme. Potom maliny přefiltrujeme přes plátno, šťávu odvážíme, na 1 kg šťávy dáme 1-1 a 3/4 kg cukru a ještě asi 5 minut povaříme. Přidáme přípravek proti plísni.
Sirup z arónie, černého jeřábu - recept
Zveřejněno: neděle 5. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2091x
Sirup z arónie, černého jeřábu - příprava: Dobře vyzrálé plody černého jeřábu očistíme, propereme a vložíme do čtyřlitrové sklenice. Ve vodě rozmícháme kyselinu citronovou a roztokem zalijeme plody ve sklenici až po hrdlo. Necháme stát dva dny při pokojové teplotě. Poté obsah sklenice přecedíme přes plátno a dobře vymačkáme.
Bezinkový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2563x
Bezinkový likér - příprava: Kuličky bezinek v hrnci zalijeme vodou, povaříme a propasírujeme. Do šťávy nasypeme krystalový a vanilkový cukr a asi 5 minut povaříme, přidáme kávu a ještě 2 minuty povaříme. Po vychladnutí promícháme s rumem a nalijeme do láhví.
Sirup z květů černého bezu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1609x
Sirup z květů černého bezu - příprava: Květy černého bezu důkladně propereme, vložíme do vody a asi hodinu vaříme pomalým varem. Odstavíme a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den přecedíme, do šťávy přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme tak dlouho, až roztok získá hustotu sirupu. Slijeme do láhví, dobře uzavřeme a uložíme na chladné a temné místo.
Perlivá limonáda z květů černého bezu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1719x
Perlivá limonáda z květů černého bezu - příprava: Bezové květy důkladně propereme. Vodu svaříme s cukrem a po vychladnutí ji nalijeme do demižonu nebo do velkých sklenic. Přidáme bezové květy a na kolečka nakrájené citrony, zakryjeme a necháme asi 7 dní louhovat. Každý den promícháme. Jakmile limonáda začne perlit, scedíme ji, stočíme do lahví, uzavřeme víčky a uložíme do chladna.
Neslazený mošt z hroznového vína - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3406x
Bobule hroznového vína otrháme z třapin, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, nejlépe v nerezavé nádobě rozmačkáme a poté vylisujeme. Získanou šťávu necháme stát, dokud se kal neusadí. Čistý mošt scedíme přes plátno, přelijeme do lahví, uzavřeme a při teplotě 85 C sterilujeme 20 minut. Po vychladnutí uložíme na temném a suchém místě.
Další rady a tipy v této kategorii:
Další rady v kategorii
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Angreštová šťáva - recept
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový sirup - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Broskvový džus - recept
-
Broskvový likér - recept
-
Brusinková vodka - jak připravit, udělat
-
Brusinkový likér - recept
-
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)
-
Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)
-
Čím nahradit papírové filtry do kávovaru
-
Čím nahradit vaječný likér v kávě bombardino
-
Čím osladit čaj či kávu bez použití cukru (skořice)
-
Domácí griotka - jak připravit, udělat
-
Domácí malinovka - recept
-
Domácí ořechovka - jak připravit, udělat
-
Domácí pečený čaj - postup, příprava
-
Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Horká třešňová limonáda - jak připravit, udělat (třešňový džem, citronová šťáva)
-
Hruškový likér - recept
-
Hruškový sirup - recept
-
Jablečný likér - recept
-
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
-
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
-
Jahodová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Jahodový sirup s brusinkami - recept
-
Jak by mělo vypadat správné espresso
-
Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
-
Jak nalepit na okraj sklenice cukrový lem - postup, návod, tipy, rady
-
Jak připravit netradiční punč - postup
-
Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
-
Jak správně našlehat mléko do kávy
-
Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
-
Jak udělat pěnu z mléka v kávě bez šlehače a kávovaru
-
Jak vybrat víno
-
Jak vylepšit chuť překapávané kávy (kakao)
-
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
-
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
-
Jak zabránit ohřátí vína při držení sklenice v ruce
-
Jak zabránit přetékání kávy přes filtr překapávače
-
Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady
-
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
-
Jaké množství, kolik litrů léčivé, minerální vody je vhodné vypít za den a za jak dlouho, po jaké době vyměnit jeden druh za jiný - tipy, rady, doporučení
-
Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
-
Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení
-
Jaký druh vody je vhodný pro každodenní pití, nač si při nákupu vody dávat pozor - tipy, rady, doporučení
-
Jeřabinová vodka - recept
-
Jeřabinový likér - jak připravit, udělat
-
Jeřabinový likér - recept
-
Kalinový likér - recept
-
Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
-
Kdoulový likér - recept
-
Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení
-
Klady a zápory při pití minerálních vod
-
Kocovina - jak, čím zbrzdit účinky alkoholu (citronová šťáva)
-
Kopřivový sirup s citronem - recept
-
Kvašená malinovka - recept
-
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
-
Likér z ořechových jader - recept
-
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
-
Malinová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
-
Malinová šťáva s octem - recept
-
Malinová šťáva, malinovka - recept
-
Malinovka z červené řepy - jak připravit, udělat
-
Malinový likér - recept
-
Malinový sirup bez cukru - recept
-
Mandarinková limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Mátová šťáva - recept
-
Mátový long drink - recept
-
Mátový nápoj - recept
-
Mátový nápoj - příprava
-
Mátový sirup - příprava
-
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
-
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
-
Meduňková pálenka - recept
-
Meduňková šťáva - recept
-
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
-
Meduňkový sirup - recept
-
Meduňkový sirup do čaje - recept
-
Melounová limonáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
-
Meruňkový džus - recept
-
Meruňkový likér - recept
-
Nápoj s medem na zahřátí - jak udělat, připravit (med, voda, líh)
-
Nechutenství, nevolnost v letadle - jak, čím pomoci (víno)