Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení

Čaj necháváme vyluhovat 4 až 6 minut, podle druhu. Správný čaj má zlatavou barvu.

Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení

Kvalita čaje je závislá na kvalitě suroviny. Rozhoduje také množství použitého čaje. Běžně počítáme 1 lžičku čaje na 1 šálek vody. Z 1 sáčku porcovaného čaje připravíme 2,5 až 3 dl čaje.

Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení

Není pravda, že čím déle necháme čaj vyluhovat, tím bude mít větší povzbuzující účinky. Při krátkém spaření se uvolní tein, který působí povzbudivě, po dlouhém extrahování přejde do tekutiny i tanin, který brzdí účinky teinu. Účinnější je nápoj připravený ze zeleného čaje, sušeného pouze horkým vzduchem bez fermentace. Má světlou barvu, ale značný efekt.

Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení

Při otvírání sektu musíme dávat pozor, jinak bychom mohli způsobit zlou chvilku náhlým překypěním. Stává se to tehdy, když zapomeneme láhev držet nakloněnou nebo jí zbytečně pohybujeme. Láhev při otvírání má být nakloněna asi v úhlu 45 stupňů. To proto, že tlak kysličníku uhličitého jde kolmo na celou stěnu láhve, nikoli jen do hrdla. Při otevírání nejdříve uvolníme a sejmeme zajišťovací košíček i se staniolem, přičemž udržujeme zátku prstem, aby nám předčasně nevylétla. V jedné ruce láhev držíme a druhou zvolna vytáčíme zátku. Láhev držíme tak, aby při jejím vystřelení nebyl nikdo zasažen vylétnutou zátkou.

Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení

 

Každý nápoj nejlépe chutná a tělo ho lépe využije, je-li podáván ve správné teplotě. Správná teplota má být 7-8 °C. Vína lehká (málo alkoholická) 8-10 °C, vína těžká alkoholická 10 až 12 °C, vína šumivá šampaňská 4 až 6 °C, vína červená 14 až 16 °C, teplota likérů má být asi 8 až 10 °C. Víno chutná nejlépe ze sklenic k tomu určených, nejvhodnější na vína jsou sklenky z tenkého skla. Víno z nich nejlépe chutná. Bílé víno naléváme do sklenic barevných, nejčastěji zelených, červené do sklenic bílých různých tvarů. Likéry podáváme nejčastěji v menších sklenicích různých tvarů (misky, kalíšky, stopky apod.) K likérům podáváme sklenici sodové vody a také ke kávě. Nealkoholické nápoje jako jsou sodovky, limonády a zvlášť připravené limonády podáváme přímo ve sklenicích nebo lahvích. K limonádě s ovocem přikládáme dlouhou lžičku a slámku. Šumivé víno naléváme do vysokých sklenic zvaných flétny, nebo do širokých plochých, zvaných šampaňské misky. Naléváme-li do fléten, držíme sklenku nakloněnou v ruce a naléváme po stěně sklenky. Šampaňské misky se při nalévání v ruce nedrží.

Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení

Víno k sýrům volíme podle druhů podávaných sýrů. K sýrům vyzrálým a s plísněmi se lépe hodí víno červené, k jemným sýrům smetanovým a krémovým víno bílé.

Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení

Vína zařazujeme při obědě nebo hostině vždy až po pivu. Začneme-li už pít víno, nedáváme na stůl nikdy znovu pivo. Stejně tak nepodáváme před vínem žádné destiláty nebo likéry. Míchat alkoholické nápoje je nevhodné.

Alkoholické nápoje připravené z medu

Medové víno se připravuje z medu a chmele nebo z medu a šťávy vinných hroznů nebo jiné ovocné šťávy. Medovina je staročeský lihový nápoj z medu. Byla předchůdcem piva. Medový grog je s vodou svařený rum a slazený medem.

Jak zvýšit požitek z pití koktejlu - tipy, rady

Předem nachlazené skleničky, v mrazáku či lednici, zvyšují požitek z pití koktejlu.

Proč přidávat do nápojů, koktejlů ledovou tříšť, drť

Led drtíme z toho důvodu, abychom dostali do koktejlu větší množství vody, které se tam bude rozpouštět.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny