Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Bezinková šťáva - recept, postup, návod

Bezinková šťáva - recept: Květy omyjeme. Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do džbánku postupně vkládáme bezinky, jablka a šťovík. V další nádobě přivedeme k varu vodu s medem. Když začne vřít, nalijeme směs na bezinky a jablka. Přikryjeme a necháme na chladném místě 3 až 5 dnů odpočívat. Tekutinu přecedíme a nalijeme do čistých lahví. Necháme vychladnout. Tuto šťávu můžeme v ledničce skladovat až týden.

Číst dál: Bezinková šťáva - recept, postup, návod

Citronový dort s medem - recept, postup, návod

Citronový dort s medem - recept: V kuchyňském robotu smícháme mouku, sůl, cukr a máslo pokrájené na kousky, až získáme hmotu podobnou strouhance. Přidáme vodu a vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme z něj bochník, zabalíme do fólie nebo alobalu a necháme v ledničce 30 minut odpočívat. Mezitím připravíme náplň. V misce smícháme tvaroh či ricottu s medem a dobře propracujeme, abychom získali hladkou hmotu. Přidáme vajíčka, skořici, citronovou kůru a šťávu a dobře promícháme.

Číst dál: Citronový dort s medem - recept, postup, návod

Topinky nasladko - recept, postup, návod

Topinky nasladko - recept: Svaříme mléko s cukrem, skořicí a vanilkou. Necháme vychladnout. Do vlažného mléka namočíme z obou stran krajíce chleba. Dáváme pozor, aby se nerozpadly. V misce našleháme vajíčka. Chléb vyndáme z mléka, necháme okapat a namočíme ve vajíčku. Na pánvi rozehřejeme olej a topinky opatrně smažíme, aby se ani nyní nerozpadly. Vyndáme z pánve a vydatně polijeme medem. Ozdobíme citronovou kůrou.

Číst dál: Topinky nasladko - recept, postup, návod

Lívanečky s medem - recept, postup, návod

Lívanečky  s medem - recept: Vajíčko lehce našleháme a přilijeme olej, víno a anýzový likér. Vše dohladka promícháme. Přidáme prosátou mouku a mícháme dřevěnou vařečkou. Vypracujeme poddajné těsto, podle potřeby zahustíme moukou, nebo naopak zředíme vínem či likérem. Vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat na chladném místě. Těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme velmi tenkou placku a krájíme na čtverce o straně 5 cm.

Číst dál: Lívanečky s medem - recept, postup, návod

Katalánský moučník Mel i mató - recept, postup, návod

Katalánský moučník Mel i mató - recept: Do misky nalijeme trochu vody a rozpustíme v ní droždí. Mléko přivedeme k varu. Když začne vařit, přidáme 4 lžíce kvásku a dobře promícháme. Mléko opatrně přecedíme přes jemný cedník do misky, mató nám zůstane na cedníku. Mató dáme do keramické misky a uložíme do ledničky. Podáváme přímo v této misce. Do druhé misky dáme med, aby si každý posloužil dle své chuti.

Číst dál: Katalánský moučník Mel i mató - recept, postup, návod

Ovocný salát slazený medem - recept, postup, návod

Ovocný salát slazený medem - recept: Dužinu melounu nakrájíme na kostky. Mandarinky oloupeme a rozdělíme na dílky. Mango nakrájíme na kostky. Všechno ovoce naservírujeme do pohárů. Smícháme pomerančovou šťávu, med a skořici (případně také bílý jogurt). Nalijeme na ovoce a ozdobíme hroznovým vínem.

Číst dál: Ovocný salát slazený medem - recept, postup, návod

Jablka se sušeným ovocem a medem - recept, postup, návod

Jablka se sušeným ovocem a medem - recept: Jablka omyjeme a osušíme. Vykrojíme jádřince tak, aby jablka zůstala v celku. Ve středu nařízneme slupku, aby při
pečení nepraskla. V misce smícháme med, piniové oříšky, pistáciové oříšky a hrozinky. Směsí naplníme jablka a vložíme je do pekáče. Na dno pekáče nalijeme vodu a vložíme do trouby předehřáté na 150 C. Pečeme přibližně 30 minut. Potom jablka zalijeme vínem a ještě několik minut necháme v troubě, dokud nezměknou. Podáváme je vlažná nebo zcela vychladlá.

Číst dál: Jablka se sušeným ovocem a medem - recept, postup, návod

Pečené fazole na kari - recept, postup, návod

Pečené fazole na kari - recept: Fazole přes noc namočíme do hrnce s osolenou vodou. Druhý den je v téže vodě vaříme přibližně 2 hodiny, dokud nezměknou. V případě potřeby přilijeme více vody. Necháme okapat a vodu uschováme. Fazole dáme do pekáče a přidáme ostatní suroviny. Zalijeme vodou, v níž se fazole vařily. Všechny suroviny musejí být ve vodě. Pekáč přikryjeme, dáme do trouby předehřáté na 150 C a pečeme asi hodinu. Odkryjeme a necháme v troubě dalších 30 minut. Občas podlijeme.

Číst dál: Pečené fazole na kari - recept, postup, návod

Krevetový pohár - recept, postup, návod

Krevetový pohár - recept: Předehřejeme troubu na 180 C a upečeme papriky. Vyndáme je z trouby a odložíme stranou. Oloupeme slupku a vyjmeme semínka. Papriky nakrájíme na tenké proužky. Krevety opláchneme a na 5 minut ponoříme do vroucí vody, do níž jsme přidali lžíci soli. Necháme je okapat a oloupeme je. V pánvi rozehřejeme na středním plameni olej, přidáme med a poté krevety. Z každé strany je půl minuty osmahneme a odstavíme z ohně.

Číst dál: Krevetový pohár - recept, postup, návod

Plněná jehněčí kýta - recept, postup, návod

Plněná jehněčí kýta - recept: Kýtu vykostíme a dobře opláchneme. Ze všech stran důkladně osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme mleté maso, najemno nakrájenou šunku, sůl, natvrdo uvařené vajíčko, mrkev a rajče nakrájené na kostičky, česnek nakrájený na tenké plátky, trochu strouhanky a šťávu z jednoho pomeranče. Vše zlehka osmahneme. Směsí naplníme kýtu a sepneme ji špikovacími jehlami.

Číst dál: Plněná jehněčí kýta - recept, postup, návod

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny