Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Hovězí steak s kari omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Hovězí steak s kari omáčkou - recept: Hovězí maso odblaňte, nakrájejte na steaky a lehce je naklepejte přes mikrotenovou fólii. Osolte, opepřete, pokapejte olejem a nechte v chladu marinovat aspoň 20 minut. Jarní cibulku nakrájejte najemno, čerstvý zázvor pak na drobné kostičky. Vše osrmahněte na oleji. Nakonec přidejte kari, orestujte a zalijte kokosovým mlékem a sójovou omáčkou. Nechte zredukovat, osolte a opepřete. Marinované steaky zprudka opečte přibližně tři minuty z každé strany, dochuťte je solí a nechte krátce dopéct v troubě. Hotové steaky přelijte kari omáčkou a podávejte s rýží. Na talíři můžete doplnit čerstvou zeleninou.

Číst dál: Hovězí steak s kari omáčkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Polévka s haluškami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Polévka s haluškami - recept: Kosti zalijte 1,5 l studené vody. Přidejte cibuli, pepř, nové koření, bobkový list a osolte. Vařte asi dvě hodiny, sbírejte pěnu. Pak přidejte kořenovou zeleninu a uvařte ji doměkka. Celerovou nať odložte stranou. Z mléka a krupice uvařte hustou kaši. Po zchladnutí vmíchejte vejce, rozetřete na prkénko a nožem odkrajujte kousky do vroucí osolené vody. Uvařené halušky nechte okapat. Vývar přeceďte, kořenovou zeleninu nakrájejte a vraťte ji do vývaru. Přidejte dvě lžíce okapaného hrášku a uvařené halušky. Na talířích polévku ozdobte celerovou natí.

Číst dál: Polévka s haluškami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Kuře po sečuánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Kuře po sečuánsku - recept: Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky. Lehce je osolte a dobře promíchejte se škrobem. Na pánvi rozpalte olej a maso zprudka opečte. Pak ho vyjměte a uchovejte teple. Do výpeku dejte nakrájený zázvor, nadrobno nakrájený česnek a semínek zbavené a nadrobno nakrájené chilli papričky. Krátce orestujte. Přidejte očištěnou a nakrájenou mrkev, nakrájenou cibuli a hlívu. Všechno dobře promíchejte a asi pět minut opékejte na pánvi. Opečené kuřecí maso vložte zpět, přilijte bílé víno, přidejte sójovou omáčku a nakrájenou jarní cibulku. Vše zlehka promíchejte a podle chuti osolte a opepřete mletým černým pepřem. Podávejte s rýží.

Číst dál: Kuře po sečuánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept: Cibuli nakrájejte, nechte zesklovatět na oleji, přidejte maso a opečte ho. Přidejte sůl, pepř, kurkumu, zázvor a skořici. Podlijte vodou a vínem a poduste. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a nakrájejte. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte i s rajčaty k masu. Vše poduste doměkka. Ovoce nakrájejte a přidejte k masu. Krátce prohřejte. Nakonec maso dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s pečivem nebo rýží.

Číst dál: Sladkokyselé hovězí maso s bylinkami a ovocem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Indická hrachová polévka se zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Indická hrachová polévka se zázvorem - recept: Hrách uvařte doměkka. Ke konci vaření ho osolte. Měkký hrách sceďte a vývar zachyťte do druhého hrnce. Asi 3/4 hrachu rozmixujte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. Chilli papričku a papriku zbavte semínek. Papriku nakrájejte na nudličky, chilli papričku na kolečka. Poté v kastrolu rozehřejte olej, orestujte na něm nakrájenou cibuli a přidejte zbylou zeleninu. Vše ještě krátce opečte. Zeleninovou směs zasypejte kari, přidejte asi půl lžičky koriandru a kardamomu a jednu lžíci zázvoru. Přilijte výar a podle potřeby vodu. Přidejte sterilovaný hrášek a rozmixovaný i zbylý celý vařený hrách. Polévku krátce povařte. Rozdělte ji do talířů, můžete ozdobit čerstvými lístky koriandru.

Číst dál: Indická hrachová polévka se zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept: Mrkev omyjte, oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo a plátky mrkve na něm za stálého míchání asi deset minut poduste. Cibuli nakrájejte na kostičky a přidejte k mrkvi. Saturejku nasekejte nadrobno a polovinu přidejte k mrkvi. Zalijte připraveným zeleninovým vývarem (může být i z kostky) a pomerančovou šťávou. Vařte, dokud není mrkev měkká. Pak nechte polévku vychladnout a dohladka ji rozmixujte. Osolte a opepřete. Před podáváním polévku opět prohřejte a přidejte zbytek nasekané saturejky nebo tymiánu. Nemáte-li čerstvé bylinky, můžete samozřejmě použít sušené. Každému přidejte na talíř do polévky lžíci bílého hustého jogurtu, okořeňte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a ozdobte malou snítkou saturejky.

Číst dál: Mrkvová polévka s bylinkami a bílým jogurtem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Šafránové nudle s pangasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Šafránové nudle s pangasem - recept: Šafrán namočte asi na deset minut do trošky horké vody. Mrkev oškrábejte, podélně rozkrojte a pokrájejte na špalíčky. Vývar přiveďte k varu. Přidejte do něj šafrán (i s vodou, v níž se louhoval) a dochuťte ho solí a kajenským pepřem. Vložte nudle a nechte je vařit. Když jsou těstoviny téměř na skus měkké, přisypejte k nim mrkev s hráškem a dovařte je. Vše sceďte a uchovejte teplé. Filety pangase očistěte, pokapejte citronovou šťávou, osolte je a opepřete. Pak je zvolna jemně opékejte na oleji po obou stranách.

Číst dál: Šafránové nudle s pangasem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept: Těstoviny vsypejte do vroucí osolené vody a přidejte trochu oleje. Dobře je promíchejte a uvařte podle návodu uvedeném na obalu doměkka. Hotové těstoviny přeceďte, nechte okapat a poté je promíchejte s máslem. Ořechy nasekejte nahrubo, okapané meruňky nakrájejte na menší kousky a vše promíchejte s cukrem. Těstoviny smíchejte s  ořechovou směsí a rozdělte na talíře. Posypejte cukrem.

Číst dál: Sladké těstoviny s ořechy a meruňkami – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept: Všechna vejce si uvařte nahniličko. Ve studené vodě je pak nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte je a nechte dobře okapat. Olej z tuňáka nalijte do pánve a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Poté přidejte zakysanou smetanu a trochu najemno nastrouhané citronové kůry a vymačkané citronové šťávy. Přisypte nadrobno nasekanou pažitku. Vše dochuťte solí a mletým černým pepřem a prohřejte. Do směsi přidejte tuňáka a uvařené okapané špagety. Vše dobře prohřejte. Špagety rozdělte do talířů nebo misek. Každou porci doplňte uvařeným pokrájeným vajíčkem. Vhodnou přílohou je zeleninový salát s citronovou zálivkou.

Číst dál: Špagety s tuňákem a citronovou omáčkou – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Těstoviny se sýrem – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Těstoviny se sýrem – recept: Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Trochu vody, ve které se vařily, si ponechte. Česnek nakrájejte na plátky, cuketu na tenká kolečka a rajčata na měsíčky. Na oleji osmahněte česnek. Přidejte cuketu a také ji orestujte. Vmíchejte rajčata a vše dochuťte provensálskými bylinkami, solí a pepřem. Poté zeleninu podlijte vodou z  těstovin a přidejte k ní těstoviny, olivy a mozzarellu. Vše prohřejte a ihned podávejte.

Číst dál: Těstoviny se sýrem – recept, postup, návod, příprava, suroviny

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny