Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Kandovaná dýně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Kandovaná dýně - recept:   Na 1 kg dýně budete potřebovat: 2–3 citrony, 1 pomeranč a 0,5 kg cukru.   Tuhou část dužiny nakrájejte na kostičky zhruba půl až centimetr velké, zalijte vodou a šťávou ze 2 až 3 citronů a nechte přes noc máčet. Ráno vodu slijte, přidejte šťávu z 1 pomeranče, přisypte půl kilogramu cukru a nechte znovu odpočívat. Večer (nebo až se k nim dostanete) dýně zahřejte na bod varu, stáhněte plamen a za mírného varu nechte zesklovatět.

Číst dál: Kandovaná dýně - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Dýňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Dýňový kompot - recept: na 1 litr vody budete potřebovat: šťávu ze 2–3 citronů, 2–3 hřebíčky, celou skořici, citronové plátky na dno zavařovacích sklenic a 0,5 kg cukru. Dýni nakrájejte na kostičky zhruba 2 centimetry velké, vymačkejte na ni 2 až 3 citrony, zalijte vodou a nechte stát. Večer nebo druhý den vodu slijte stranou a dýni můžete buď lehce předvařit či rovnou naskládat do zavařovacích sklenic, na jejichž dno vložíte hřebíčky, kousek skořice a kolečko citronu. Přelijte je cukerným roztokem (0,5 kilogramu cukru na 1 litr vody) a sterilujte zhruba 30 minut při 85 °C.

Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Dýňové pyré - recept: dýně rozpulte, vydlabejte a položte na plech rozkrojenou stranou. Zalijte trochou vody (aby byly cca 1 cm ponořené) a dejte péct na 180 °C. Po hodině až hodině a půl už by dýně měly být dostatečně měkké na to, aby šly propíchnout vidličkou. Nechte je vystydnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte dohladka. V případě, že je pyré moc řídké, nechte ho v lednici v cedníku pár hodin vykapat. Přendejte ho do umělohmotných dóz a zamrazte.

Číst dál: Dýňové pyré - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Sušené dýňové plátky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, výroba

Sušené dýňové plátky - recept: na 1 kg dýně budete potřebovat: 2–3 citrony, 0,5 kg cukru, celou skořici, 2–3 hřebíčky.   Dýni nakrájejte na tenké plátky, zalijte vodou s vymačkanými citrony a nechte odpočívat. Druhý den vodu slijte, plátky prosypte cukrem, aby byly všechny obalené, a znovu dejte stranou klidně do dalšího dne. Poté je nechte zhruba 5 minut povařit v puštěné šťávě spolu s kousky skořice a hřebíčkem. Nechte okapat a sušte buď v pootevřené troubě na pečicím papíru či v sušičce.

Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Domácí ruská zmrzlina - recept: připravíme si vyšší formu. Na dno naskládáme sušenky.   Z bílků, krystalového a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Když máme ušlehaný sníh, přidáme jeden žloutek po druhém. Nakonec přimícháme vyšlehanou šlehačku a vařečkou promícháme. Můžeme přidat na hrubém struhadle nastrouhanou hořkou čokoládu.  

Číst dál: Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Polštářkový koláč - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

polstarkovy kolac recept postup navod priprava suroviny ingrediencePolštářkový koláč - recept: oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme vodu, olej a polovinu cukru - 60 g. Z bílků a zbytku cukru uděláme sníh. Polovinu sněhu přidáme do žloutků. Pak přidáme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme zbytek sněhu. Těsto nalijeme na vymaštěný plech.

Číst dál: Polštářkový koláč - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Okurkový salát s limetkou a koriandrem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Opravdu expresní recept na výborný letní oběd. Vyzkoušejte exotickou kombinaci koriandru a limetky. Společně s okurkovými plátky a pikantním kořením tvoří výrazný chuťový zážitek jako dělaný pro letní měsíce. Pokrájenou papričku a česnek vložte do mísy.

Číst dál: Okurkový salát s limetkou a koriandrem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zeleninové čatní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jedna z variant na chutného zeleninového čatní z rajčat, paprik, chilli papričky, cibule, česneku, koření, octa a soli.   Rajčata krátce spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na kostičky, papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kousky.   Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kostičky, omytou chilli papričku rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké proužky, cibule i stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobno.  

Číst dál: Zeleninové čatní - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Ledová káva s medem, šlehačkou, malinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Ledová káva s medem - recept: tyčinku skořice vložíme do džbánku a zalijeme horkou kávou. Necháme vychladnout. Skořici vyndáme a přidáme med. Dobře rozmícháme. Dvě sklenice do poloviny naplníme ledovou tříští. Přelijeme kávou a ozdobíme šlehačkou a malinami.

Číst dál: Ledová káva s medem, šlehačkou, malinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Koktejl plný energie - recept, postup, návod

Koktejl plný energie - recept: Pomeranče vymačkáme. Šťávu smícháme s jogurtem. Přidáme obiloviny, med a mateří kašičku. Dobře promícháme a nalijeme do pohárů.

Tento nápoj má vysokou energetickou hodnotu. Hodí se zejména v období fyzického a duševního vypětí nebo při chudokrevnosti. Pokud si ho dopřejeme k snídani, dodá nám energii na celý den. Použijeme-li šťávu jen ze vou pomerančů, získáme chutný dezert.

Číst dál: Koktejl plný energie - recept, postup, návod

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny