Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Tvarůžkové bramboráčky - recept, postup, návod

Tvarůžkové bramboráčky - recept: Tvarůžky nahrubo nastrouhejte. Uvařené brambory nechte zchladnout, oloupejte a nastrouhejte k tvarůžkům. Přidejte tvaroh, vejce, kmín, sůl a pepř a zahustěte moukou a krupici. Promíchejte a zprazpracujte na těsto, které rozválejte na silnější placku. Skleničkou nebo vykrajovátkem vypíchněte z placky kolečka a na oleji je zvolna usmažte dozlatova. Hotové bramboráčky přendejte na papírovou utěrku, která odsaje tuk. Podávejte je s tatarskou omáčkou.

Číst dál: Tvarůžkové bramboráčky - recept, postup, návod

Vepřové kotlety plněné tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod

Vepřové kotlety plněné tvarůžkovou nádivkou - recept: Vyzrálé olomoucké tvarůžky nakrájejte na malé kostičkya dejte je do misky. Přidejte najemno nasekanou cibuli, prolisované stroužky česneku, lžíci zakysané smetany a mletou červenou papriku. Vše promíchejte. Vepřové kotlety si očistěte a podélně je uprostřed nařízněte tak, aby vznikla kapsa.   Potom je zlehka naklepejte a vložte do nich připravenou tvarůžkovou nádivku. Okraj sepněte párátkem, aby náplň nevytekla, a nakonec je zaprašte hladkou moukou. Na pánvi si rozpalte sádlo, kotlety na něm po obou stranách opečte a přendejte je na pekáček. Posypejte je mletým kmínem, solí, pepřem a nasekaným tymiánem. Vše pak zalijte smetanou. Pekáček s kotletami vložte do předehřáté trouby a maso při 180°C dopečte doměkka. Plněné žebírko podávejte s vařenými bramborami a dušenou míchanou zeleninou.

Číst dál: Vepřové kotlety plněné tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod

Ovocný koláč z listového těsta - recept, postup, návod

Ovocný koláč z listového těsta - recept: Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na kulatý plát o průměru 30 cm. Vložte ho do formy o průměru 26 cm a vytvořte 2 cm vysoký okraj. Na těsto položte alobal a zatěžkejte ho fazolemi. Korpus pečte v troubě předehřáté na 200 C asi 15 minut. Pak alobal s fazolemi odstraňte a při 180 C dopékejte dalších deset minut. Korpus nechte vychladnout v pečicí formě, pak ho vyjměte a potřete jahodovým džemem. Tvaroh utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem. Kiwi, pomeranč a mandarinku oloupejte, mochyni opláchněte a vše nakrájejte na plátky. Pizzu ozdobte tvarohem a kousky ovoce. Ihned podávejte.

Číst dál: Ovocný koláč z listového těsta - recept, postup, návod

Trojúhelníčky z listového těsta plněné jablky a marmeládou - recept, postup, návod

Trojúhelníčky z listového těsta plněné jablky a marmeládou - recept: Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozkrájejte na čtverce 12 x 12 cm. Čtverce rozkrojte na trojúhelníky, rozložte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Jablka nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Kulatým tvořítkem vykrojte ve středu jádřinec a kolečka jablek potřete citronovou šťávou. Do středu každého trojúhelníku položte kolečko jablka, do otvoru dejte lžičku marmelády. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 C asi 20 minut. Po upečení nechte trojúhelníčky vychladnout na kovové mřížce.

Číst dál: Trojúhelníčky z listového těsta plněné jablky a marmeládou - recept, postup, návod

Šněci z listového těsta, plnění meruňkovou marmeládou a rozinkami - recept, postup, návod

Šněci z listového těsta, plnění meruňkovou marmeládou a rozinkami - recept: Rozinky zalijte rumem, nechte nabobtnat. Žloutky vyšlehejte s vanilkovou esencí, cukrem a moukou na hladké těstíčko. Mléko v kastrůlku vložte do vodní lázně. Když se zahřeje, přidejte těstíčko a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Těsto rozválejte na plát asi 30 x 45 cm. Potřete krémem, posypejte rozinkami, stočte do rolády a rozkrájejte na plátky. Pečte 30 minut při 180 C, horké potřete nahřátým džemem.

Číst dál: Šněci z listového těsta, plnění meruňkovou marmeládou a rozinkami - recept, postup, návod

Řezy z listového těsta plněné vanilkovým krémem - recept, postup, návod

Řezy z listového těsta plněné vanilkovým krémem - recept: Listové těsto rozválejte na plát 48 x 30 cm a rozkrájejte ho na čtyři pruhy. Přendejte je na dva plechy a povrch propíchejte vidličkou. Těsto pečte ve vyhřáté troubě při 200 C asi 20 minut. Po upečení vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém a za stálého míchání jej nechte vychladnout. Pak ho rozšlehejte a přidejte na kousky nakrájené máslo. Vše společně vyšlehejte na hladký krém. Jeden pruh těsta potřete polovinou vanilkového krému a rozložte na něj část okapaných mandarinek. Na ně položte druhý pruh těsta. Stejným způsobem potřete i dva zbylé upečené pruhy. Nech je v chladničce ztuhnout a nakrájejte na řezy. Povrch sypejte moučkovým cukrem.

Číst dál: Řezy z listového těsta plněné vanilkovým krémem - recept, postup, návod

Slaninový koláč se sýrem a nivou z listového těsta - recept, postup, návod

1 balení listového těsta
200g anglické slaniny
2 papriky
100g nivy
100g 45% eidamu
200g zakysané smetany
4 vejce

Plech vyložte pečicím papírem. Listové těsto rozválejte na obdélníkový plát a poté ho přendejte na plech. Plátky anglické slaniny překrojte. Papriky omyjte a očistěte a nakrájejte na nudličky. Nivu nakrájejte na plátky a eidam nastrouhejte. Rozválený plát těsta potřete zakysanou smetanou. Na ni poklaďte anglickou slaninu, nakrájenou papriku a nivu. V misce si rozšlehejte vejce a koláč po celé ploše přelijte. Nakonec ho posypejte nastrouhaným sýrem. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30 minut při 180 °C. Hotový slaninový koláč nakrájejte a ještě teplý ihned podávejte.

Tip: Dietnější verzi připravíte, když namísto anglické slaniny použijete šunku nebo šunkový
salám a 45% eidam nahradíte eidamem 30%.

Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept, postup, návod

Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept: Hrášek nechte rozmrznout. Těsto rozválejte do silnějšího čtverce. Formu vymažte tukem a vyložte rozváleným těstem, které propíchejte vidličkou. Na těsto vsypejte okapaný hrášek a na měsíčky nakrájenou cibuli. Smetanu smíchejte se dvěma vejci, vše opepřete, osolte a vlijte na koláč. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím okraje koláče. Koláč předpečte při 190 °C deset minut. Pak teplotu zmírněte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Nechte trochu zchladnout a rozkrájejte.

Číst dál: Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept, postup, návod

Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept, postup, návod

Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept: Cibuli, česnek, papriku a sýr nakrájejte na kostičky. Listy špenátu rozmrazte a překrájejte. Na másle poduste cibulku a česnek, přidejte špenát a orestujte ho. Vmíchejte papriku, sýr, sůl, pepř a oregano. Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverce 6 x 6cm. Na ně rozdělte špenát, okraje těsta potřete bílkem, přehněte přes náplň do trojúhelníku a přitiskněte je. Potřete žloutkem, posypejte sezamern a rozložte na plech. Pečte při 200 °C asi 15 minut. Podávejte s tvarohovým dipem.

Číst dál: Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept, postup, návod

Citronový koláč - recept, postup, návod

Citronový koláč - recept: Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do středu udělejte důlek, vložte do něj tuk, přidejte vodu a vypracujte těsto. Vyválejte kulatý plát, vložte ho do formy a těsto propíchejte vidličkou. Pečte při 180 "C asi 30 minut. Nechte zchladnout a naplňte citronovým krémem. Na krém uvařte klasický pudink podle návodu, dejte ale o trochu méně mléka, krém pak pěkně drží. Do pudinku vmíchejte rozpuštěné máslo, žloutky, kůru a šťávu z citronu.

Číst dál: Citronový koláč - recept, postup, návod

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny