Uchování potravin
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost
Zveřejněno: neděle 6. červenec 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5208x
Konzervy. Uchováváme je na suchém, vzdušném a chladném místě. Jsou li plechovky vypouklé nebo obsah konzervy je kalný a nakyslý, je konzerva pro zdraví a život nebezpečná.
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
Zveřejněno: středa 11. červen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6850x
Při odmrazování mrazáku maso zabalíme do novin, vydrží nám po celou dobu zmrazené.
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8922x
Chléb a pečivo raději zamrazte. Máte-li doma větší vlhkost vzduchu, chléb a pečivo bude mít sklony k chytání plísní. Mějte tedy v "chlebníku" vždy jen takové množství, které jste schopni zkonzumovat. Větší množství pečiva dejte ihned po nákupu do mrazáku a dle potřeby potom odebírejte. Hodí se to hlavně o víkendu, kdy nemusíte chodit do obchodu. Byť tomu málokdo věří, pokud pečivo zamrazíte opravdu čerstvé, po rozmražení je křupavé!
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 12086x
Jogurt a tvaroh postavte dnem vzhůru. Kelímky s tvarohem a jogurtem uložte doma hned do lednice - a sice vzhůru nohama, postavené na víčku. Tím vznikne v kelímku vakuum a obsah zůstane déle čerstvý. Navíc případné patologické bakterie, které v jogurtu nemají být budou v prostoru bez vzduchu odkázány k zániku.
Jak zabránit vadnutí salátu v lednici, jak prodloužit čerstvost salátu
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8428x
Vadne vám v lednici salát? Listové saláty je nejlépe zpracovávat ihned, protože velice rychle vadnou. Pokud je ale potřebujete uchovat delší dobu, zabalte je do vlhké utěrky a uložte do "zeleninové" přihrádky v lednici (většinou šuplík dole v lednici). Tak listy salátu zůstanou křupavé mnoho dnů.
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11382x
Jak skladovat sýry v domácím prostředí? Suché tvrdé sýry (parmezán, ementál, apod.) zabalte před uložením do ledničky do suchého ubrousku. Tak se k sýru dostane vzduch, přitom neokorá a zůstane déle poživatelný. Plísňové sýry balte zásadně do potravinové fólie. Aromatické sýry (jako např. romadur, syrečky) vkládejte do dobře těsnícího boxu či sklenice.
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9214x
U mletého masa buďte při nákupu obezřetní. Máte-li možnost, mleté maso kupujte přímo čerstvě namleté od řezníka. Pokud si vyberete z nabídky v chladicím boxu, potom dbejte na to, aby maso zůstalo v chladu i cestou domů. Na nákupy s sebou proto noste chladicí tašku. Pokud kupujete mleté maso mražené, rozmrazujte ho až krátce před přípravou. Tak nedostanou mikrobi šanci.
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 14046x
Krájené uzeniny vyjměte ze sáčků. Šunky a měkké krájené salámy, které zakoupíte u pultového prodeje, nenechávejte v mikrotenových či papírových obalech, ale vybalené je přendejte do vzduchotěsně uzavíratelného boxu. Tak vám vydrží v lednici podstatně déle. Různé druhy skladujte odděleně, aby se jejich vůně nepromíchaly.
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7599x
Bylinky zůstanou dlouho čerstvé. Zahradní bylinky vám vydrží v lednici déle čerstvé, když je vložíte do mrazícího sáčku, ten nafouknete, uzavřete a uložíte do zeleninové přihrádky v ledničce. Bylinky samozřejmě můžete i velmi dobře v sáčcích zamrazit.
Číst dál: Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
Proč neskladovat jablka, hrušky a rajčata s ostatním ovocem a zeleninou
Zveřejněno: sobota 10. květen 2014 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6727x
Jablka, hrušky a rajčata vylučují během zrání ethylen. Tento plyn zase urychluje proces zrání dalších druhů ovoce a zeleniny. Když tedy položíte třeba banány, kiwi nebo salátové okurky vedle jablek, dozrají, ale také se mohou zkazit rychleji. Ovoce a zeleninu proto neházejte bez ladu a skladu do jednoho koše, ale skladujte je pěkně odděleně.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak zabránit zplesnivění malin v ledničce - tipy, rady
- Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
- Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
- Jak zabránit rozmražení potravin při přenášení, převozu
- Jak udržet šťavnatost koláče po rozmrazení z mrazáku
- Na co je možné použít sušená rajčata a jak je zakonzervovat?
- Jak zabránit zkvašení jablečného moštu
- Mražené banánové pyré do koktejlů, dortových náplní
- Jak prodloužit trvanlivost muffinů
- Jak zamrazit knedlíčky do polévky do zásoby
Další rady v kategorii
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Brynza - jak, kde skladovat, uchovávat, aby déle vydržela
-
Bylinky a plíseň - jak zabránit množení plísně v bylinkách uskladněných doma
-
Česnek - jak uskladnit česnek, aby byl jako čerstvý (mrazák)
-
Česnek - jak uskladnit, uchovat zbylé stroužky pro další použití (olivový olej)
-
Česnek - jak, čím třít česnek určený k uskladnění, aby nezratil svou barvu - tipy, rady
-
Česnek - uskladnění třeného česneku - jak, čím třít, aby česnek nezhnědl
-
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
-
Chléb plesnivý - jak, čím zabránit, zamezit vzniku plísně při skladování (papírový ubrousek)
-
Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
-
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
-
Cibule při skladování nevyklíčí - jak to udělat, co použít (chleba)
-
Cibule v lednici déle vydrží - jak to udělat, co použít (máslo, olej, alobal)
-
Citron rozkrátý, rozříznutý - jak skladovat, uchovat, aby déle vydržel (ocet)
-
Citron, citrony - jak skladovat, aby déle vydržely (rýže)
-
Co použít proti potravinovým molům ve spíži - postup, návod (ocet)
-
Co se zbylou šlehačkou - jak uchovat, použít (pusinky)
-
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
-
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
-
Hrozny - jak skladovat, aby déle vydržely, nehnily (vosk)
-
Jak a kde uchovávat olej - tipy, rady, doporučení
-
Jak mrazit, zamrazovat česnek - postup, návod
-
Jak nejlépe uskladnit jablka
-
Jak ochladit nápoj bez použití ledničky, lednice, chladničky
-
Jak ochránit potraviny před potravinovými moly - tipy, rady, doporučení
-
Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)
-
Jak odstranit vlhkost z boxu na ovoce a zeleninu v ledničce, lednici, chladničce
-
Jak ozdobit skleničku s marmeládou kterou chcete darovat jako dárek - tipy
-
Jak při skladování uchránit maso pře hmyzem - tipy, rady, doporučení (cibule, voda, ocet)
-
Jak prodloužit čerstvost zeleniny v lednici (savý papír)
-
Jak prodloužit trvanlivost jogurtu a tvaroh v lednici
-
Jak prodloužit trvanlivost mletého masa v ledničce - tipy, rady, doporučení
-
Jak prodloužit trvanlivost muffinů
-
Jak prodloužit trvanlivost nebaleného sýru - tvrdé sýry, plísňové sýry, aromatické sýry
-
Jak prodloužit trvanlivost nebalených uzenin v lednici - tipy, rady, návody
-
Jak prodloužit trvanlivost zeleniny v lednici (suchá houba)
-
Jak rychle ochladit pivo nebo jiný nápoj v ledničce - postup, návod, tipy, rady
-
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
-
Jak se vyhnout plísni ve sklenici s marmeládou
-
Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
-
Jak skladovat brambory
-
Jak skladovat čerstvé bylinky aby neuvadly a daly se použít?
-
Jak skladovat česnek přes zimu - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat citron, aby nám co nejdéle vydržel - tipy, rady
-
Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
-
Jak skladovat již použitý olej, aby se nezkazil a zachoval si svou chuť - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat kakao aby neztratilo aroma - tipy, rady, návod
-
Jak skladovat maso při odmrazování mrazáku
-
Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak skladovat vejce, aby se na nich nemnožily bakterie
-
Jak skladovat větší množství oleje, aby olej nežluknul - tipy, rady, doporučení (cukr)
-
Jak skladovat větší množství pečiva (rohlíků, chleba) - tipy, rady
-
Jak skladovat, uchovávat česnek - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek na sítu s pískem - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat česnek, aby co nejdéle vydržel - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat pomeranče, aby co nejdéle vydržely - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat potraviny, aby se do nich nedostali potravinoví moli - tipy, rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat vejce v lednici - rady, doporučení
-
Jak skladovat, uchovávat větší množství česneku - postup, návod
-
Jak skladovat, uchovávat vnitřnosti, mleté maso - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení
-
Jak správně uchovávat, skladovat rybu v mrazáku a jak ji rozmrazovat - rady, doporučení
-
Jak správně uskladnit vejce v lednici
-
Jak sušit ovoce na plechu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, aby nám brynza déle vydržela
-
Jak to udělat, aby nám chleba vydržel déle čerstvý, jak uchovávat chléb - tipy, rady
-
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
-
Jak to udělat, co použít, aby maso v chladničce neoschlo
-
Jak to udělat, co použít, aby nám moučkový cukr nezvlhl, nezhrudkovatěl - postup, návod
-
Jak to udělat, co použít, aby nám salám neoschl
-
Jak to udělat, co použít, aby se nám v luštěninách neusazovali moli - tipy, rady, doporučení (bobkový list)
-
Jak to udělat, jak uchovábat šunku v lednici, aby zůstala déle čerstvá
-
Jak uchovat bílky mražením, jak zmrazovat bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat bílky sušením, jak usušit bílky, aby se daly později použít - postup, návod
-
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
-
Jak uchovat na delší dobu větší množství masa - postup, návod
-
Jak uchovat olej, ve kterém jsme smažili ryby, aby byl znova použitelný - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovat otevřené víno aby se nezkazilo
-
Jak uchovat vafle jako čerstvé zmražením
-
Jak uchovat zmrazené potraviny při stěhování
-
Jak uchovávat chléb, aby vydržel déle čestvý - rady, postupy
-
Jak uchovávat chleba v mrazáku, jak jej správně rozmrazovat - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení
-
Jak uchovávat pečivo, bábovky, nakrojené buchy, aby neokoraly a zůstaly vláčné - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat rozkrojený citrón bez použití lednice - tipy, rady, zlepšováky
-
Jak uchovávat rozpůlený ananas v lednici, aby vydržel co nejdéle čerstvý - tipy, rady
-
Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení
-
Jak uchovávat sýry, aby zůstaly déle čerstvé
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo co nejdéle svěží - tipy, rady (mléko, podmáslí)
-
Jak uchovávat telecí a vepřové maso, aby zůstalo svěží - tipy, rady (víno, pivo)
-
Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
-
Jak uchovávat žloutky v lednici - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, jak skladovat česnek v mrazáku, aby vydržel celý rok - tipy, rady
-
Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
-
Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod
-
Jak uchovávat, skladovat konzervy v bytě a jak rozpoznat jejich použitelnost