Potraviny a vaření
Hruškový med - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2736x
Hruškový med - příprava: Hrušky oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců, pokrájíme a podlité troškou vody rozdusíme. Potom je propasírujeme přes řidší plátno a pomalu vaříme, až šťáva začne houstnout. Pak přidáme cukr a mícháme do úplného zhoustnutí. Použlváme jako pomazánku na chléb s máslem.
Hrušková povidla - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2679x
Hrušková povidla - příprava: Hrušky oloupeme, rozkrojíme, vykrojíme jádřince, pokrájíme na kousky a rozvaříme na kaši. Pak je propasírujeme a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až jsou povidla dostatečně hustá. Nakonec přidáme cukr a za stálého míchání jej necháme rozpustit. Horká povidla nandáme do skleniček a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.
Hrušková marmeláda s mátou - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3346x
Hrušková marmeláda s mátou - příprava: Hrušky oloupeme, rozkrojíme, vykrojíme stopky a jádřince a umeleme na masovém strojku. Vložíme do širšího kastrolu, mírně podlijeme vodou a za stálého míchání rozvaříme. Potom hruškovou kaši zvážíme a na každý kg přidáme 1/2 kg cukru. Na mírném plameni pomalu vaříme, až se cukr rozpustí.
Hrušková marmeláda bez cukru - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4960x
Hrušková marmeláda bez cukru: Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, nakrájíme na kousky a vložíme je do hrnce. Přidáme špetku soli a přikryté pokličkou bez přidání vody vaříme 30-60 minut. Když hrušky začnou pouštět šťávu, odklopíme a za stálého míchání ji necháme vyvařit.
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2851x
Hrušková marmeláda s želírovacím cukrem - příprava: Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Zalijeme troškou vody, přidáme dle chuti citronovou šťávu a skořici a vaříme, až hrušky začnou houstnout.
Hruškový džem - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2682x
Hruškový džem - příprava: Hrušky i jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, pokrájíme, podlijeme troškou vody, zasypeme cukrem a rozvaříme. Je-li ovoce tvrdší, můžeme je lehce promixovat ponorným mixérem. Přidáme šťávu z citronu a pomeranče a koření a povaříme.
Opilé hrušky - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1955x
Opilé hrušky - příprava: Vodu s krystalovým a vanilkovým cukrem a 150 ml rumu svaříme a po vychladnutí rozvar promícháme se zbytkem rumu. Oloupané hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky, které ihned vložíme do vody okyselené citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Hruškový kompot - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2695x
Hruškový kompot - příprava: Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Vložíme je do vroucí vody okyselené kyselinou citronovou a povaříme, ne příliš doměkka, jen tak, aby jimi lehce "projela" vidlička. Hrušky vyjmeme, naskládáme do sklenic, zalijeme cukerným nálevem a do každé sklenice přidáme kousek skořice a hřebíček.
Jablka zavařená ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3259x
Padaná, ale jinak zdravá jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Vložíme je na 10 minut do mírně vyhřáté trouby, pak je napěchujeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Zavařená jablka na štrůdl - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2224x
Zavařená jablka na štrůdl - příprava: Oloupaná jablka nastrouháme do mísy, promícháme je s přiměřeným množstvím cukru a mleté skořice a hodně namačkáme do sklenic. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jablkový džem s citrusy - recept
- Trvanlivý jablečný džem - recept
- Jablkový kompot s hruškami - recept
- Jablkový kompot - recept
- Marmeláda z jablek, meruněk a cukety - recept
- Marmeláda z jablek a rajčat - recept
- Jablečná přesnídávka, přesnídávka z jablek - recept
- Přesnídávka z jablek a mrkve - recept
- Jablečná nutella, nutella z jablek - recept
- Jablečná nugeta - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)