Potraviny a vaření
Višňový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1923x
Višňový kompot - příprava: Dobře vyzrálé višně s pevnou dužinou zbavíme stopek, opláchneme a vypeckujeme, naskládáme do sklenic a zalijeme horkým cukerným roztokem. Dobře uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C. Do nálevu můžeme přidat trochu citronové nebo pomerančové šťávy.
Meruňková přesnídávka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1801x
Meruňková přesnídávka - příprava: Omyté meruňky vypeckujeme, jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, vše pokrájíme a dáme do hrnce. Zalijeme 2 l vody, rozvaříme a rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr a pudinkový prášek rozmíchaný v 1/2 l vody a vaříme, až přesnídávka zhoustne. Podle chuti můžeme ještě přisladit.
Meruňkový džem s banány - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2104x
Meruňkový džem s banány - příprava: Meruňky a banány nakrájíme na menší kousky a za stálého míchání rozdusíme. Pak je rozmixujeme ponorným mixérem, znovu přivedeme k varu a ještě 5 minut povaříme. Přidáme kyselinu citronovou a želírovací přípravek rozmíchaný asi se 3 lžícemi cukru, promícháme, přisypeme zbývající cukr a za stálého míchání povaříme 5 minut od doby varu.
Lis na česnek špinavý, zašlý - jak, čím vyčistit (prášek do pečiva, citronová šťáva)
Zveřejněno: neděle 29. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2235x
Pokud je lis na česnek špinavý, vyčistího ho jednoduše. Smíchejte trochu prášku do pečiva se šťávou z 1/2 citronu. Směs naneste na starý zubní kartáček a lehce drhněte.
Kuchyňské struhadlo tupé - jak, čím nabrousit, naostřit (hřebík)
Zveřejněno: neděle 29. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2792x
Máte tupé kuchyňské struhadlo? Nabruste si ho. Do každého otvoru na struhadle postupně vložte špičku hřebíku a trochu na ni klepněte kladívkem a nebude tupé.
Plastové misky, misky z plastu páchnou po jídle - jak, čím odtranit zápach, umýt (štáva z rajčat, mrazák)
Zveřejněno: neděle 29. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2408x
Plastové misky přijímají zápach uložených potravin. Toho se zbavíte tak, že povrch nádob potřete rajskou šťávou, necháte 10 minut působit, opláchnete a vložíte přes noc prázdné do mrazáku.
Lahev na pití páchne po nápoji - jak, čím vyčistit, odstranit zápach (kyselina citronová)
Zveřejněno: neděle 29. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3210x
Láhve, ve kterých nosíme pití, někdy páchnou. Dobře je vymyjete teplou vodou s rozmíchanou kyselinou citronovou.
Termoska páchnoucí po nápoji - jak, čím vyčistit, odstranit zápach (soda)
Zveřejněno: neděle 29. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1843x
Aby nepáchla termoska, dejte do ní 1 l teplé vody a prášek do pečiva, na 2 hodiny nechte odstát a pak vypláchněte teplou vodou.
Termoska páchnoucí po nápoji - jak, čím vyčistit, odstranit zápach (cukr)
Zveřejněno: neděle 29. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1976x
Termosku zbavíte pachu tak, že do ní nalijete vodu s cukrem, poté ji vložíte do větší nádoby a zvenčí ji několikrát prohřejete. Pak cukrovou vodu vylijete, termosku vypláchnete studenou vodou a necháte vyschnout.
Připálené jídlo na plechu - jak, čím vyčistit, odstranit (šťáva z brambor)
Zveřejněno: neděle 29. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1881x
Připálený plech vyčistíte oloupanými a syrovými brambory. Přes plátno nechte vykapat šťávu. Tou pak vyčistíte plechové nádobí.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Připálené jídlo na plechu - jak, čím vyčistit, odstranit (sůl)
- Lepení těsta na váleček - jak čím zabránit, předejít (mrazák)
- Vařečky, zašlé, tmavé - jak, čím vyčistit, vybělit (soda)
- Nože páchnoucí cibulí, po cibuli- jak odstranit, zbavit se zápachu (mrkev)
- Příbory černé, zčernalé - jak, čím vyčistit, zbavit zabarvení (alobal, voda)
- Stříbrné příbory, příbory ze stříbra zašlé, bez lesku - jak čím vyčistit, naleštit (mléko, ocet)
- Příbory, zašlé, bez lesku - jak čím vyčistit, naleštit (voda z brambor)
- Sklenice, sklinky poškrábané - jak, čím odstranit, zbavit se (zubní pasta)
- Sklenice zašlé, bez lesku - jak, čím naleštit, vyleštit (citronová šťáva)
- Litinová pánev špinavá, zašlá - jak, čím vyčistit, zabránit připalování (saponát, sůl)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)