Potraviny a vaření
Citronový džem s limetkami - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2846x
Citronový džem s limetkami - příprava: Oloupaný a nastrouhaný zázvor povaříme 5 minut ve vodě. Citrony a limetky nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich dužinu, pokrájíme ji a přidáme do hrnce k zázvoru. Zasypeme želírovacím cukrem, přivedeme k varu a 3 minuty zprudka povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček a obrácený dnem vzhůru necháme vychladnout.
Pečený citrusový čaj - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1994x
Pečený citrusový čaj - příprava: Citrusy oloupeme včetně bílé slupičky, nakrájíme na malé kousky a promícháme s oloupaným a najemno nakrájeným čerstvým zázvorem, kořením a cukrem. Směs rozložíme na plech a pečeme 35 minut při teplotě 200 °C, během této doby jednou promícháme. Do upečené směsi zamícháme rum (pokud budeme čaj dávat dětem, vynecháme jej).
Fíkový džem, jam - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3305x
Fíkový džem - příprava: Vodu svaříme s cukrem, přidáme nadrobno nakrájené fíky a citronovou kůru a přikryté pokličkou vaříme asi 20 minut. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a asi na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Džem uchováváme v chladnu a temnu.
Fíková marmeláda s vínem - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2691x
Fíková marmeláda s vínem - příprava: Očištěné fíky a kuličky vína překrájíme, zasypeme cukrem, přidáme skořici a citronovou šťávu a na mírném ohni mícháme, až se cukr zcela rozpustí. Potom teplotu zvýšíme a za občasného míchání vaříme přibližně 20 minut.
Kompot z kiwi - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2500x
Kompot z kiwi - příprava: Cukr svaříme s jablečným džusem. Kiwi oloupeme a překrojíme na poloviny, pokud jsou velká, tak na kolečka. Dobře omytý citron překrojíme, šťávu vymačkáme do cukerného roztoku a kůru nastrouháme na širší nudličky (asi 3 mm).
Džem z kiwi a jahod - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2769x
Džem z kiwi a jahod - příprava: Oloupané kiwi nakrájíme na kousky a vložíme do kastrolu. Jahody zbavíme stopek, opereme, dáme ke kiwi a obojí rozmačkáme. Přisypeme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru, za stálého míchání přivedeme k varu.
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2500x
Džem z kiwi s ananasovou příchutí - příprava: Kiwi oloupeme, pokrájíme, zalijeme džusem a rozmixujeme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu a 1 minutu povaříme. Pak přidáme zbytek cukru a vaříme, až se cukr rozpustí a džem začne houstnout.
Kompot z mochyně - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2332x
Kompot z mochyně - příprava: Plody mochyně očistíme, hrušky a jablka oloupeme, překrojíme na poloviny nebo na čtvrtiny, zbavíme jádřinců a vložíme do vody okyselené kyselinou citronovou. Cukr svaříme s vodou a ochutíme citronovou šťávou.
Marmeláda z mochyně - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3213x
Marmeláda z mochyně - příprava: Očištěné mochyně podlijeme troškou vody, rozvaříme a přecedíme přes síto. Po částech přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme tak dlouho, až marmeláda začne rosolovatět. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Mangová marmeláda, marmeláda z manga - recept
Zveřejněno: pondělí 6. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4123x
Mangová marmeláda - příprava: Čistou mangovou dužinu nadrobno pokrájíme nebo umeleme. Promícháme s cukrem, kyselinou citronovou a želírovacím přípravkem, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Nakonec promícháme s rumem.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Med z květu černého bezu s pomerančem - recept
- Pampeliškový med - recept
- Kopřivový sirup s citronem - recept
- Meduňkový sirup do čaje - recept
- Rebarborový džem s jahodami - recept
- Rebarborový džem s ananasem a ořechy - recept
- Zavařená rebarbora na koláče - recept
- Maliny ve vlastní šťávě - recept
- Malinový kompot - recept
- Malinový džem s rybízem - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)