Potraviny a vaření
Jeřabinová vodka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2510x
Jeřabinová vodka: 1/2 kg jeřabin, 1/2 kg jablek zbavených jádřinců a nakrájených na malé kousky a 100 g cukru navrstvíme do vysoké sklenice a přelijeme 1 l vodky. Ovoce musí být zakryté, proto jej během louhování občas kontrolujeme, zda není potřeba dolít vodku. Sklenice uzavřeme, postavíme asi na 2 měsíce na slunce, poté přefiltrujeme a přelijeme do lahví.
Jablečný likér z jablečné šťávy - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3119x
Jablečný likér můžeme vyrobit z domácí jablečné šťávy, a to tak, že 1/2 l jablečné šfávy smícháme s 1/4 l obilné pálenky a trochou cukrového roztoku (podle chuti). Příprava likéru je velmi rychlá, na druhou stranu během ní likér nezíská až tak silné aroma.
Jablečný likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5021x
Jablečný likér podporuje chuť k jídlu. Vše si připravte dopředu, abyste jablka rychle přelili alkoholem, jinak zhnědnou. Ze 3/4 kg jablek (neomýváme je, jen otřeme utěrkou) odstraníme jádřince a bez loupání nakrájíme na srpky. Nakrájená jablka vložíme s 3 hřebíčky a 1 tyčinkou skořice do skleněné nebo keramické nádoby a přelijeme 1 l obilné
pálenky.
Bezová whisky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2877x
Bezová whisky. Čím déle nápoj skladujeme, tím lépe chutná. 1 l vymačkané šťávy z čerstvých zralých bezových bobulí filtrujeme přes látku nebo kávový filtr tak dlouho, dokud není úplně čirá. Poté ji svaříme se 150 g cukru a 3 hřebíčky a necháme vychladnout. Přidáme 1/4 l whisky, ještě jednou přefiltrujeme a přelijeme do lahviček.
Meduňková bowle pro dobrou náladu, uvolnění - jak připravit, udělat (meduňka, cukr, voda, jablečný ocet, pomeranč)
Zveřejněno: neděle 19. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2296x
Meduňková bowle uklidňuje a rozveseluje náladu. 6 hrstí meduňkových lístků nejprve důkladně prohlédneme, jestli v nich není hmyz. Poté do nádoby na bowli nalijeme 5 l vody a přimícháme 1/2 kg cukru. Do cukrového roztoku přidáme připravené meduňkové lístky, 1 dl jablečného octa a 1 chemicky neošetřený pomeranč nakrájený na tenké plátky.
Rakytníkové pyré míchané zastudena - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2107x
Rakytníkové pyré míchané zastudena je nejlepší ze všech rakytníkových výrobků, protože si zachovává největší obsah vitaminů. Plody rozmixujeme, poté propasírujeme a asi 1/2 hodiny mícháme se stejným množstvím moučkového cukru na nízký stupeň v mixéru. Větší množství mícháme déle, na jednu skleničku pyré musíme počítat přibližně půl hodiny.
Rakytníková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2685x
Rakytníková marmeláda je bohatá na karoten, pomáhá při bolestech hlavy a zhoršené koncentraci. Rakytníkové bobule vaříme v malém množství vody, dokud nepopraskají. Potom je propasírujeme přes síto a na 1 kg dřeně přidáme 1/2 kg želírovacího cukru. Povaříme a ještě horkou marmeládu přelijeme do připravených sklenic.
Meduňkový sirup - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2629x
Meduňkový sirup je velmi osvěžující, působí jako účinný uklidňujíci prostředek na deprese a strach, ale i při nespavosti. Přebrané meduňkové listy volně naplníme do dvoulitrové sklenice, přidáme 1 l vody a 1 lžíci kyseliny citronové a necháme 1-2 dny odstát. Poté přefiltrujeme, přidáme 1 kg cukru a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Meduňková šťáva - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3115x
Meduňková šťáva - příprava: Meduňkové lístky přelijeme vroucí vodou a přidáme cukr. Vše necháme odstát 24 hodin. Nyní přidáme kyselinu citronovou, promícháme
a necháme odstát dalších asi 24 hodin. Po odstání šťávu přefiltrujeme, přelijeme do čistých lahví a uskladníme na chladném místě. Stejně tak můžeme vyrobit šalvějovou šťávu či šťávu z dalších oblíbených bylinek.
Mátový nápoj - recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2441x
Mátový nápoj uklidňuje žaludek, má osvěžující chuť. Hrst pěkných mátových lístků přelijeme šťávou z 2 pomerančů a 1 citronu a necháme několik hodin odstát
minimálně však 2 hodiny). Přidáme 3 lžíce cukru a vše promícháme. Poté přelijeme 2 l perlivé minerálky Podáváme i s mátovými lístky, přičemž nápoj nabíráme jako bowli, tedy přímo z nádoby. Nápoj je určen k rychlé spotřebě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mátová šťáva - recept
- Mátová marmeláda - recept
- Malinová šťáva s octem - recept
- Malinová šťáva, malinovka - recept
- Míchaná malinová marmeláda - recept
- Kdoulový sýr - recept
- Zkvašená borůvková štáva - jak připravit, udělat
- Studená borůvková štáva - jak připravit, udělat
- Bezová marmeláda s mrkví - recept
- Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)