Potraviny a vaření
Pečená jablečná povidla s rozinkami - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2009x
Pečená jablečná povidla s rozinkami - příprava: Pekáč vymažeme máslem, vyložíme 1 kg jablek, posypeme třetinou cukru a rozinkami a tento postup ještě dvakrát zopakujeme. Povrch poklademe plátky másla, přikryjeme pokličkou a bez míchání pečeme, až povidla zhoustnou.
Jablkové želé s ananasem - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2664x
Jablkové želé s ananasem - příprava: Ananas nakrájíme na malé kousky a v kastrolu zalijeme jablečným džusem. Přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru, přidáme zbylý cukr, za stálého míchání přivedeme k varu a pak zvolna vaříme 5 minut.
Jablková povidla - recept
Zveřejněno: neděle 26. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2880x
Jablková povidla - příprava: Oloupaná jablka nastrouháme nebo pokrájíme, přidáme cukr a ocet, promícháme a necháme do druhého dne stát. Druhý den jablka pozvolna dusíme dosklovita. Nakonec je ochutíme skořicí nebo trestí, nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.
Brusinky naložené ve víně - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2524x
Brusinky naložené ve víně - příprava: Přebrané brusinky propláchneme vodou a vložíme do skleniček střídavě s vrstvou cukru. Do každé skleničky přidáme kolečko citronu, 1 hřebíček a kousek skořice, zalijeme vínem a uzavřeme víčky. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85 C.
Brusinkový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2919x
Brusinkový likér - příprava: Cukr svaříme s vodou, přidáme brusinky, pomerančovou šťávu a kůru, promícháme a necháme zchladnout. Pak je lehce rozmixujeme, pouze tak, aby pustily šťávu, ale jinak by měly zůstat skoro celé. Přilijeme vodku a pečlivě promícháme. Likér přefiltrujeme, nalijeme do láhví, uzavřeme a na 3 týdny uložíme na tmavém a chladném místě, občas jej protřepeme.
Brusinky s jablky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2963x
Brusinky s jablky - příprava: Brusinky přebereme a propláchneme vodou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a celé čtvrtky povaříme ve vodě s cukrem do lehkého změknutí. Vyjmeme je, do šťávy vložíme brusinky a při nízké teplotě je 10 minut povaříme. Scedíme, do šťávy přidáme skořici a citronovou kůru a šťávu a ještě chvilku povaříme.
Broskve naložené v brandy - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2796x
Broskve naložené v brandy - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s cukrem. Nandáme do skleniček a zalijeme brandy tak, aby bylo ovoce celé ponořené. Uzavřeme víčky a než skleničky uložíme v chladu a temnu, několikrát jimi potřeseme, aby se cukr dobře rozpustil.
Broskvová přesnídávka - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3047x
Broskvová přesnídávka - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme krystalový a vanilkový cukr a rozvaříme. Pak je rozmixujeme na kaši, přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody a povaříme dohusta. Hotovou přesnídávku nalijeme do malých skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Broskvový džem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2799x
Broskvový džem - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme kyselinu citronovou a skořici a rozvaříme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný s troškou cukru a vaříme, až džem začne rosolovatět, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Broskvový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. únor 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3736x
Broskvový likér - příprava: Broskve pokrájíme a s hřebíčky, skořicí a kůrou z dobře omytého citronu vložíme do velké sklenice. Zalijeme vodkou, dobře utěsníme a necháme stát asi 3 týdny na teplém místě. Poté přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu. Cukr svaříme s vodou a po zchladnutí promícháme s výluhem. Likér nalijeme do láhví, dobře uzavřeme a necháme stát 3 měsíce na tmavém místě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Broskvový džus - recept
- Broskvová marmeláda s jablky - recept
- Broskvová povidla - recept
- Nektarinkový džem - recept
- Nektarinkový kompot s mandarinkami - recept
- Nektarinkový kompot s rumem - recept
- Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
- Borůvkový džem se skořicí - recept
- Borůvkový žahour na knedlíky - recept
- Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)