Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Pečená jablečná povidla s rozinkami - recept

Pečená jablečná povidla s rozinkami - příprava: Pekáč vymažeme máslem, vyložíme 1 kg jablek, posypeme třetinou cukru a rozinkami a tento postup ještě dvakrát zopakujeme. Povrch poklademe plátky másla, přikryjeme pokličkou a bez míchání pečeme, až povidla zhoustnou.

Číst dál: Pečená jablečná povidla s rozinkami - recept

Jablkové želé s ananasem - recept

Jablkové želé s ananasem - příprava: Ananas nakrájíme na malé kousky a v kastrolu zalijeme jablečným džusem. Přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru, přidáme zbylý cukr, za stálého míchání přivedeme k varu a pak zvolna vaříme 5 minut.

Číst dál: Jablkové želé s ananasem - recept

Jablková povidla - recept

Jablková povidla - příprava: Oloupaná jablka nastrouháme nebo pokrájíme, přidáme cukr a ocet, promícháme a necháme do druhého dne stát. Druhý den jablka pozvolna dusíme dosklovita. Nakonec je ochutíme skořicí nebo trestí, nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Jablková povidla - recept

Brusinky naložené ve víně - recept

Brusinky naložené ve víně - příprava: Přebrané brusinky propláchneme vodou a vložíme do skleniček střídavě s vrstvou cukru. Do každé skleničky přidáme kolečko citronu, 1 hřebíček a kousek skořice, zalijeme vínem a uzavřeme víčky. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Brusinky naložené ve víně - recept

Brusinkový likér - recept

Brusinkový likér - příprava: Cukr svaříme s vodou, přidáme brusinky, pomerančovou šťávu a kůru, promícháme a necháme zchladnout. Pak je lehce rozmixujeme, pouze tak, aby pustily šťávu, ale jinak by měly zůstat skoro celé. Přilijeme vodku a pečlivě promícháme. Likér přefiltrujeme, nalijeme do láhví, uzavřeme a na 3 týdny uložíme na tmavém a chladném místě, občas jej protřepeme.

Číst dál: Brusinkový likér - recept

Brusinky s jablky - recept

Brusinky s jablky - příprava: Brusinky přebereme a propláchneme vodou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a celé čtvrtky povaříme ve vodě s cukrem do lehkého změknutí. Vyjmeme je, do šťávy vložíme brusinky a při nízké teplotě je 10 minut povaříme. Scedíme, do šťávy přidáme skořici a citronovou kůru a šťávu a ještě chvilku povaříme.

Číst dál: Brusinky s jablky - recept

Broskve naložené v brandy - recept

Broskve naložené v brandy - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s cukrem. Nandáme do skleniček a zalijeme brandy tak, aby bylo ovoce celé ponořené. Uzavřeme víčky a než skleničky uložíme v chladu a temnu, několikrát jimi potřeseme, aby se cukr dobře rozpustil.

Číst dál: Broskve naložené v brandy - recept

Broskvová přesnídávka - recept

Broskvová přesnídávka - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme krystalový a vanilkový cukr a rozvaříme. Pak je rozmixujeme na kaši, přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody a povaříme dohusta. Hotovou přesnídávku nalijeme do malých skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Broskvová přesnídávka - recept

Broskvový džem - recept

Broskvový džem - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme kyselinu citronovou a skořici a rozvaříme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný s troškou cukru a vaříme, až džem začne rosolovatět, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Broskvový džem - recept

Broskvový likér - recept

Broskvový likér - příprava: Broskve pokrájíme a s hřebíčky, skořicí a kůrou z dobře omytého citronu vložíme do velké sklenice. Zalijeme vodkou, dobře utěsníme a necháme stát asi 3 týdny na teplém místě. Poté přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu. Cukr svaříme s vodou a po zchladnutí promícháme s výluhem. Likér nalijeme do láhví, dobře uzavřeme a necháme stát 3 měsíce na tmavém místě.

Číst dál: Broskvový likér - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny