Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Bezinkový sirup - jak připravit, udělat

Bez není po odšťavňování v páře zrovna vydatný, ale je velmi zdravý. 900 g zralých bobulí zbavených stopek dáme s šálkem vody do hrnce a vaříme, dokud se nevytvoří dokonalá šťáva. Bobule scedíme přes síto, šťávu povaříme s 5 hřebíčky, kouskem zázvoru a 250 g cukru 15 minut a poté přelijeme do sklenic (případně láhví).

Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat

Bezová šťáva z květů: 20 bezových květů přelijeme 3 l vody, přidáme 8 g kyseliny citronové a 3 citrony nakrájené na plátky. Necháme stát 48 hodin, scedíme a vmícháme 3 kg cukru. Nalijeme do lahví. Šťávu podáváme zředěnou vodou. Je to osvěžující nápoj!

Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)

Zmrazte si bylinky. Nasekejte je najemno, rozdělte je do formiček na ledové kostky, zalijte vodou a nechte zmrazit. Mražené bylinky potom můžete použít podle potřeby jako koření do polévek a omáček. Díky formičkám je budete mít hezky naporcované.

Trnkový likér - recept

Trnkový likér - příprava: Oprané trnky rozmačkáme, vložíme do skleněné láhve, zalijeme lihem nebo vodkou, přidáme koření, uzavřeme a necháme asi 2 týdny vyluhovat. Pak scedíme, zalijeme vychladlým cukerným roztokem a promícháme. Necháme ještě do druhého dne ustát, potom nalijeme do láhví, uzavřeme a uložíme na tmavé místo.

Číst dál: Trnkový likér - recept

Trnkové víno - recept

Trnkové víno - příprava: Očištěné trnky opereme a rozmačkáme, vložíme do nádoby, zalijeme cukerným roztokem a necháme vychladnout. Poté přidáme kvasinky v množství dle návodu výrobce a necháme v teple 6-8 dní kvasit. Během této doby několikrát promícháme. Vykvašené trnky přecedíme a vložíme zpět do nádoby, uzavřeme ji kvasnou zátkou a necháme znovu kvasit.

Číst dál: Trnkové víno - recept

Trnky ve víně, vhodné do pohárů, punče

Trnky ve víně - příprava: Trnky očistíme, propláchneme a vrstvíme do skleniček, přičemž je prosypáváme krystalovým cukrem. Zalijeme bílým vínem, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C. Takto zavařené trnky se dobře hodí do pohárů nebo k přípravě ovocného punče.

Číst dál: Trnky ve víně, vhodné do pohárů, punče

Trnková marmeláda - recept

Trnková marmeláda - příprava: Oprané trnky podlijeme troškou vody, povaříme doměkka a prolisujeme. Přidáme cukr a ovocnou šťávu a vaříme tak dlouho, až marmeláda zhoustne. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme víčkem dolů.

Číst dál: Trnková marmeláda - recept

Rakytníková marmeláda s pomerančem - recept

Rakytníková marmeláda s pomerančem - příprava: Rakytníkovou i pomerančovou šťávu nalijeme do kastrolu, přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu a minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme, až se cukr rozpustí. Hotovou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rakytníková marmeláda s pomerančem - recept

Rakytníkový džem, jam - recept

Rakytníkový džem - příprava: Plody rakytníku očistíme, propláchneme a vložíme do kastrolu. Přivedeme k varu, přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a 5 minut povaříme. Pak po částech přidáme cukr a vaříme 10 minut. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Rakytníkový džem, jam - recept

Ananasový džem, jam - recept

Ananasový džem - příprava: Ananasovou dužinu nakrájíme na menší kousky, stejně tak dužinu z ostatních druhů ovoce. Vše vložíme do kastrolu, promícháme, přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou a za stálého míchání 3 minuty zprudka povaříme. Během vaření z povrchu sbíráme pěnu. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Ananasový džem, jam - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny