Potraviny a vaření
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2654x
Bez není po odšťavňování v páře zrovna vydatný, ale je velmi zdravý. 900 g zralých bobulí zbavených stopek dáme s šálkem vody do hrnce a vaříme, dokud se nevytvoří dokonalá šťáva. Bobule scedíme přes síto, šťávu povaříme s 5 hřebíčky, kouskem zázvoru a 250 g cukru 15 minut a poté přelijeme do sklenic (případně láhví).
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
Zveřejněno: čtvrtek 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2644x
Bezová šťáva z květů: 20 bezových květů přelijeme 3 l vody, přidáme 8 g kyseliny citronové a 3 citrony nakrájené na plátky. Necháme stát 48 hodin, scedíme a vmícháme 3 kg cukru. Nalijeme do lahví. Šťávu podáváme zředěnou vodou. Je to osvěžující nápoj!
Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)
Zveřejněno: sobota 11. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2567x
Zmrazte si bylinky. Nasekejte je najemno, rozdělte je do formiček na ledové kostky, zalijte vodou a nechte zmrazit. Mražené bylinky potom můžete použít podle potřeby jako koření do polévek a omáček. Díky formičkám je budete mít hezky naporcované.
Trnkový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2143x
Trnkový likér - příprava: Oprané trnky rozmačkáme, vložíme do skleněné láhve, zalijeme lihem nebo vodkou, přidáme koření, uzavřeme a necháme asi 2 týdny vyluhovat. Pak scedíme, zalijeme vychladlým cukerným roztokem a promícháme. Necháme ještě do druhého dne ustát, potom nalijeme do láhví, uzavřeme a uložíme na tmavé místo.
Trnkové víno - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2911x
Trnkové víno - příprava: Očištěné trnky opereme a rozmačkáme, vložíme do nádoby, zalijeme cukerným roztokem a necháme vychladnout. Poté přidáme kvasinky v množství dle návodu výrobce a necháme v teple 6-8 dní kvasit. Během této doby několikrát promícháme. Vykvašené trnky přecedíme a vložíme zpět do nádoby, uzavřeme ji kvasnou zátkou a necháme znovu kvasit.
Trnky ve víně, vhodné do pohárů, punče
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1877x
Trnky ve víně - příprava: Trnky očistíme, propláchneme a vrstvíme do skleniček, přičemž je prosypáváme krystalovým cukrem. Zalijeme bílým vínem, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C. Takto zavařené trnky se dobře hodí do pohárů nebo k přípravě ovocného punče.
Trnková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3261x
Trnková marmeláda - příprava: Oprané trnky podlijeme troškou vody, povaříme doměkka a prolisujeme. Přidáme cukr a ovocnou šťávu a vaříme tak dlouho, až marmeláda zhoustne. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme víčkem dolů.
Rakytníková marmeláda s pomerančem - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2743x
Rakytníková marmeláda s pomerančem - příprava: Rakytníkovou i pomerančovou šťávu nalijeme do kastrolu, přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu a minutu povaříme. Přidáme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme, až se cukr rozpustí. Hotovou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Rakytníkový džem, jam - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2595x
Rakytníkový džem - příprava: Plody rakytníku očistíme, propláchneme a vložíme do kastrolu. Přivedeme k varu, přidáme želírovací přípravek smíchaný se 2 lžícemi cukru a 5 minut povaříme. Pak po částech přidáme cukr a vaříme 10 minut. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Ananasový džem, jam - recept
Zveřejněno: čtvrtek 9. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3608x
Ananasový džem - příprava: Ananasovou dužinu nakrájíme na menší kousky, stejně tak dužinu z ostatních druhů ovoce. Vše vložíme do kastrolu, promícháme, přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou a za stálého míchání 3 minuty zprudka povaříme. Během vaření z povrchu sbíráme pěnu. Horký džem nalijeme do čistých skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Ananasová marmeláda - recept
- Ananasový kompot - recept
- Banánová přesnídávka - recept
- Banánový džem, jam - recept
- Rychlý džem, jam z banánů - recept
- Mandarinková marmeláda s jablky - recept
- Mandarinkový džem, jam - recept
- Pomerančový džem, jam - recept
- Proslazené citrony do čaje, grogu - recept
- Citrusový džem z domácí pekárny - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)