Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Malinový džem s banány - recept

Malinový džem s banány - příprava: Hrst očištěných malin si dáme stranou, ostatní prolisujeme v mlýnku na ovoce. Čistou malinovou šťávu přivedeme k varu, přidáme oloupané a pokrájené banány a citronovou šťávu a chvilku povaříme.

Číst dál: Malinový džem s banány - recept

Malinový džem - recept

Malinový džem - příprava: Čtvrtinu přebraných malin odložíme stranou, zbytek podlijeme troškou vody, povaříme a propasírujeme přes síto. Protlak vložíme do širšího kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme čtvrtinu cukru a vaříme asi 5 minut.

Číst dál: Malinový džem - recept

Vrstvená malinovka - recept

Vrstvená malinovka - příprava: Dobře vyzrálé maliny vložíme do třílitrových sklenic po 2 cm vrstvách. Každou vrstvu malin prosypeme 2 cm vrstvou jemného krystalového cukru, navrch bude cukr. Necháme na chladném místě stát, až obě vrstvy prostoupí a cukr se rozpustí.

Číst dál: Vrstvená malinovka - recept

Kvašená malinovka - recept

Kvašená malinovka - příprava: Dobře vyzrálé maliny očistíme, vložíme do skleněné nebo porcelánové nádoby, pomačkáme a necháme asi týden kvasit, každý den je promícháme. Po týdnu je přefiltrujeme přes plátno a necháme ještě do druhého dne stát.

Číst dál: Kvašená malinovka - recept

Domácí malinovka - recept

Domácí malinovka - příprava: Očištěné maliny rozmačkáme, zalijeme vodou a necháme 24 hodin stát, občas promícháme. Potom maliny přefiltrujeme přes plátno, šťávu odvážíme, na 1 kg šťávy dáme 1-1 a 3/4 kg cukru a ještě asi 5 minut povaříme. Přidáme přípravek proti plísni.

Číst dál: Domácí malinovka - recept

Pečené maliny - recept

Pečené maliny - příprava: Očištěné a oprané maliny nasypeme na plech s vyšším okrajem, přidáme všechno koření a citronová kolečka, zasypeme cukrem a bez míchání pečeme při 200 C asi půl hodiny, až začne cukr karamelizovat.

Číst dál: Pečené maliny - recept

Meruňkový kompot - recept

Meruňkový kompot - příprava: Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a natěsno naskládáme do sklenic řeznou stranou dolů. Zalijeme cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C. Pro lepší chuť můžeme do každé sklenice přidat 1 meruňkovou pecku.

Číst dál: Meruňkový kompot - recept

Meruňkový džem bez chemie - recept

Meruňkový džem bez chemie - příprava: Omyté a vypeckované meruňky pokrájíme na menší kousky a v kastrolu rozvaříme. Přidáme cukr a pomalu za stálého míchání svaříme na požadovanou hustotu. Horký džem nalijeme do pečlivě umytých a nahřátých skleniček, zavíčkujeme a skleničky na 10 minut postavíme dnem vzhůru, aby chytla víčka.

Číst dál: Meruňkový džem bez chemie - recept

Rychlý meruňkový džem - recept

Rychlý meruňkový džem - příprava: Dobře vyzrálé, omyté, vypeckované a na menší kousky pokrájené meruňky vaříme za stálého míchání asi 10 minut. Do cukru zamícháme želírovací přípravek a kyselinu citronovou, směs nasypeme do meruněk a za stálého míchání vaříme ještě 7 minut.

Číst dál: Rychlý meruňkový džem - recept

Meruňkový džem s likérem - recept

Meruňkový džem s likérem - příprava: Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky, v hrnci promícháme s cukrem a přikryté necháme při nízké teplotě asi 4 hodiny "táhnout". Pak uvedeme do varu a za stálého míchání 4 minuty prudce vaříme.

Číst dál: Meruňkový džem s likérem - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny