Potraviny a vaření
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3413x
Brusinky naložené ve vlastní šťávě - příprava: Přebrané a oprané brusinky vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a při velmi nízké teplotě za občasného promíchání vaříme, až pustí šťávu. Brusinky dáme do skleniček, do šťávy přidáme kousek celé skořice, povaříme a nalijeme na brusinky. Uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Pak je uložíme na temném a chladném místě.
Brusinkový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2555x
Brusinkový kompot - příprava: Cukr svaříme s půllitrem vody, vložíme přebrané a oprané brusinky v takovém množství, aby byly ponořeny, a vaříme 5 minut. Brusinky scedíme, vložíme další a tak postupně všechny zpracujeme. Scezené brusinky nasypeme do skleniček. Do šťávy přidáme skořici a kolečka dobře omytého citronu a povaříme.
Bezinkový likér - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2856x
Bezinkový likér - příprava: Kuličky bezinek v hrnci zalijeme vodou, povaříme a propasírujeme. Do šťávy nasypeme krystalový a vanilkový cukr a asi 5 minut povaříme, přidáme kávu a ještě 2 minuty povaříme. Po vychladnutí promícháme s rumem a nalijeme do láhví.
Sirup z květů černého bezu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1919x
Sirup z květů černého bezu - příprava: Květy černého bezu důkladně propereme, vložíme do vody a asi hodinu vaříme pomalým varem. Odstavíme a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den přecedíme, do šťávy přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme tak dlouho, až roztok získá hustotu sirupu. Slijeme do láhví, dobře uzavřeme a uložíme na chladné a temné místo.
Perlivá limonáda z květů černého bezu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2024x
Perlivá limonáda z květů černého bezu - příprava: Bezové květy důkladně propereme. Vodu svaříme s cukrem a po vychladnutí ji nalijeme do demižonu nebo do velkých sklenic. Přidáme bezové květy a na kolečka nakrájené citrony, zakryjeme a necháme asi 7 dní louhovat. Každý den promícháme. Jakmile limonáda začne perlit, scedíme ji, stočíme do lahví, uzavřeme víčky a uložíme do chladna.
Marmeláda z květů černého bezu - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2179x
Marmeláda z květů černého bezu - příprava: Dobře proprané květy černého bezu zalijeme vodou a necháme 2 dny louhovat. Pak přecedíme, promícháme s želírovacím cukrem, přidáme citronovou nebo limetkovou šťávu a vaříme, až směs zhoustne. Ještě zahorka nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Bezinkový džem se špendlíky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2712x
Bezinkový džem se špendlíky - příprava: Do kastrolu vložíme bezinky a rozmačkáme je, přidáme vypeckované špendlíky a 5 minut povaříme. Pak přidáme želírovací přípravek a tolik cukru, kolik se doporučuje na obalu želírovadho přípravku, a 2 minuty povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Bezinková povidla - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3277x
Bezinková povidla - příprava: Odstopkované, opláchnuté a okapané bezinky rozvaříme na kaši a propasírujeme přes cedník. Dáme je do širšího kastrolu, přidáme k nim cukr, perník, med, citronovou šťávu a rum a vaříme tak dlouho, až jsou povidla hustá (nespadnou ze lžíce). Ještě teplá povidla nalijeme do skleniček a sterilujeme 10-15 minut při teplotě 85 C.
Bezinková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2917x
Bezinková marmeláda - příprava: Bezinkovou šťávu nalijeme do širokého kastrolu a na mírném ohni odpařujeme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Pak přidáme cukr, citronovou šťávu a skořici a ještě za stálého míchání vaříme dál, až se všechen cukr rozpustí. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Bezinkový kompot - recept
Zveřejněno: čtvrtek 2. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2886x
Bezinkový kompo - příprava: Otrhané a oprané zralé bezinky nasypeme do skleniček a zalijeme cukrovým nálevem, ve kterém jsme povařili skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou. Uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Neslazený mošt z hroznového vína - recept
- Sirup z hroznového vína, hroznů - recept
- Hroznový džem z domácí pekárny - recept
- Dětská hroznová marmeláda, marmeláda z hroznů - recept
- Marmeláda z hroznů, hroznového vína - recept
- Hroznové víno s jablky - recept
- Kompotované, zavařené celé hrozny - recept
- Barevný hroznový kompot - recept
- Hruškový likér - recept
- Hrušková přesnídávka - recept
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)