Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept

Brusinky naložené ve vlastní šťávě - příprava: Přebrané a oprané brusinky vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a při velmi nízké teplotě za občasného promíchání vaříme, až pustí šťávu. Brusinky dáme do skleniček, do šťávy přidáme kousek celé skořice, povaříme a nalijeme na brusinky. Uzavřeme víčky a na 10 minut postavíme dnem vzhůru. Pak je uložíme na temném a chladném místě.

Číst dál: Brusinky naložené ve vlastní šťávě - recept

Brusinkový kompot - recept

Brusinkový kompot - příprava: Cukr svaříme s půllitrem vody, vložíme přebrané a oprané brusinky v takovém množství, aby byly ponořeny, a vaříme 5 minut. Brusinky scedíme, vložíme další a tak postupně všechny zpracujeme. Scezené brusinky nasypeme do skleniček. Do šťávy přidáme skořici a kolečka dobře omytého citronu a povaříme.

Číst dál: Brusinkový kompot - recept

Bezinkový likér - recept

Bezinkový likér - příprava: Kuličky bezinek v hrnci zalijeme vodou, povaříme a propasírujeme. Do šťávy nasypeme krystalový a vanilkový cukr a asi 5 minut povaříme, přidáme kávu a ještě 2 minuty povaříme. Po vychladnutí promícháme s rumem a nalijeme do láhví.

Číst dál: Bezinkový likér - recept

Sirup z květů černého bezu - recept

Sirup z květů černého bezu - příprava: Květy černého bezu důkladně propereme, vložíme do vody a asi hodinu vaříme pomalým varem. Odstavíme a necháme přes noc vyluhovat. Druhý den přecedíme, do šťávy přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme tak dlouho, až roztok získá hustotu sirupu. Slijeme do láhví, dobře uzavřeme a uložíme na chladné a temné místo.

Číst dál: Sirup z květů černého bezu - recept

Perlivá limonáda z květů černého bezu - recept

Perlivá limonáda z květů černého bezu - příprava: Bezové květy důkladně propereme. Vodu svaříme s cukrem a po vychladnutí ji nalijeme do demižonu nebo do velkých sklenic. Přidáme bezové květy a na kolečka nakrájené citrony, zakryjeme a necháme asi 7 dní louhovat. Každý den promícháme. Jakmile limonáda začne perlit, scedíme ji, stočíme do lahví, uzavřeme víčky a uložíme do chladna.

Číst dál: Perlivá limonáda z květů černého bezu - recept

Marmeláda z květů černého bezu - recept

Marmeláda z květů černého bezu - příprava: Dobře proprané květy černého bezu zalijeme vodou a necháme 2 dny louhovat. Pak přecedíme, promícháme s želírovacím cukrem, přidáme citronovou nebo limetkovou šťávu a vaříme, až směs zhoustne. Ještě zahorka nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Marmeláda z květů černého bezu - recept

Bezinkový džem se špendlíky - recept

Bezinkový džem se špendlíky - příprava: Do kastrolu vložíme bezinky a rozmačkáme je, přidáme vypeckované špendlíky a 5 minut povaříme. Pak přidáme želírovací přípravek a tolik cukru, kolik se doporučuje na obalu želírovadho přípravku, a 2 minuty povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Bezinkový džem se špendlíky - recept

Bezinková povidla - recept

Bezinková povidla - příprava: Odstopkované, opláchnuté a okapané bezinky rozvaříme na kaši a propasírujeme přes cedník. Dáme je do širšího kastrolu, přidáme k nim cukr, perník, med, citronovou šťávu a rum a vaříme tak dlouho, až jsou povidla hustá (nespadnou ze lžíce). Ještě teplá povidla nalijeme do skleniček a sterilujeme 10-15 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Bezinková povidla - recept

Bezinková marmeláda - recept

Bezinková marmeláda - příprava: Bezinkovou šťávu nalijeme do širokého kastrolu a na mírném ohni odpařujeme za občasného zamíchání asi půl hodiny. Pak přidáme cukr, citronovou šťávu a skořici a ještě za stálého míchání vaříme dál, až se všechen cukr rozpustí. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Bezinková marmeláda - recept

Bezinkový kompot - recept

Bezinkový kompo - příprava: Otrhané a oprané zralé bezinky nasypeme do skleniček a zalijeme cukrovým nálevem, ve kterém jsme povařili skořici, hřebíčky a kyselinu citronovou. Uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Bezinkový kompot - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny