Potraviny a vaření
Jak rozmrazovat kuře v mikrovlnné troubě, nač si dát pozor - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3222x
Jestli budeme rozmrazovat kuře v mikrovlnné troubě, je lepší stehna a křídla obalit navlhčenými ubrousky, aby nedošlo k vaření slabších částí.
Jak odstranit z drůbežího masa zbytky peří a chloupky - postup, návod
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5444x
Zbytky per odstraníme kleštičkami nebo pinzetou, drobné peří a chloupky opálíme nad ohněm.
Jak rozmrazovat drůbeží maso, aby zůstalo šťavnaté - postup, návod
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3916x
Zmrazenou drůbež rozmrazujeme zvolna v chladničce nebo na studeném místě, například ve spíži otočíme hřbetem dolů. Doba rozmrazení je 3-6 hodin, podle velikosti. Maso rozmražené rychle uvolní příliš mnoho šťávy a po úpravě nebude tolik šťavnaté.
Jak použít malé žloutky ze zabité slepice - rady, doporučení
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3598x
Když kucháme slepici, stává se, že v ní najdeme jeden velký a několik malých žloutků. Upotřebíme je jako obyčejný žloutek, jen je nejdříve vypereme.
Jak škubat drůbež - postup, návod
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3744x
Drůbež paříme proto, aby se dala snadněji očistit. Drůbež, škubaná nepařená, má maso křehčí a chutnější. Když drůbež paříme, ponoříme ji donádoby s horkou vodou ohřátou na bod varu. Drůbež opalujeme, aby po oškubání zbylé dlouhé chloupky a chmýří se odstranily.
Jak zabíjet drůbež a jak ji snadno oškubat - rady, doporučení
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3231x
Drůbež nezabíjíme hned po krmení. Počkáme, až má volátko prázdné. Než-li drůbež podřízneme, omráčíme ji úhozem do hlavy a pak vytrhneme trochu peří na místě, kde ji chceme podříznout. Drůbež škubeme, dokud je ještě teplá. Studená se snadno potrhá. Domácí drůbež se škube od krku dolů, divoká, zejména tučná, zdola nahoru ke hlavě.
Jak to udělat, co použít, aby tvrdé drůbeží maso snadněji změklo - postup, návod
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2299x
Stará drůbež snadněji změkne, když ji posypeme stejnoměrně zažívací sodou a necháme přes noc ležet. Před pečením nebo jinou úpravou drůbež omyjeme a naklepeme širokým těžkým nožem nebo paličkou na maso. Nebo také tak, že večer před pečením do ní na povrch vetřeme dostatečné množství tlučeného pepře nebo cukru. Před pečením dobře opláchneme a osolíme.
Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3231x
Drůbež zůstane po zabití bílá, když ji zabalíme do dobře vyždímané utěrky namočené do studené vody.
Jak to udělat, aby se vykuchaná drůbež nekazila - tipy, rady, doporučení (ocet)
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2643x
Vykuchaná drůbež se nekazí, když ji vytřeme uvnitř octem a uložíme do chladna.
Jak to udělat, aby se drůbež po upečení snadno krájela, porcovala - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2839x
Drůbež snadněji rozkrájíme, když před pečením všechny klouby nohou a křídel prolomíme.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak omývat drůbež před přípravou a jak ji zbavit nečistot na kůži - rady, doporučení (mouka, sůl)
- Jak péct drůbež, aby měla co nejlepší chuť - rady, doporučení
- Jak rozpoznat mladou drůbež od staré - rady
- Jak to udělat, aby se části drůbežího masa při pečení nepřipalovaly a zůstaly šťavnaté - tipy, rady, doporučení (tkanina, olej)
- Jak to udělat, aby bylo drůbeží maso po upečení šťavnaté - tipy, rady, doporučení (citrón)
- Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení
- Špikování drůbežího masa - rady, doporučení
- Jak snadno oškubat husu - postup, návod
- Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení
- Jak využít husí sádlo a jak ho uchovávat - tipy, rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)