Potraviny a vaření
Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3807x
Jak vylepšit kostky ledu - přidejte do nich ovoce nebo mátu
Nádoby na tvorbu kostek ledu naplníme kousky ovoce. Můžeme přihodit i lístek máty nebo meduňky. Zalijeme vodou a necháme zmrazit. V chlazených nápojích se ovocné kostky ledu vyjímají skvěle.
Fondue (fondán) - rady při přípravě
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4090x
- Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek.
- Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý.
- Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká.
- Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval.
- Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citronové šťávy.
- Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu.
- Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody.
- Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padat z vidliček.
- Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.
Jak vařit fazolové lusky a jak zvýšit jejich stravitelnost - rady, doporučení (olej)
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4050x
Fazolové lusky vaříme vždy v odkrytém hrnci. Po uvaření a scezení zlepšíme jejich chuť několika kapkami oleje, který též zvýší jejich stravitelnost.
Proč po uvaření neproplachovat fazolové lusky vodou - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4117x
Fazolové lusky, když je spařujeme, nesmíme propláchnout studenou vodou, protože ji vtáhnou do sebe, čímž zvodnatí a pozbudou dobré chuti.
Jak vařit fazole, aby si zachovaly barvu - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4178x
Fazolové lusky dáváme vařit vždy do prudce vařící vody, protože tak zůstanou pěkně zelené.
Co udělat s mladými fazolovými lusky před vařením - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4196x
U mladých fazolových lusků je nutno stáhnout tuhá postranní vlákna. Krájíme je na menší kousky a teprve potom je upravujeme.
Jak, čím, odstranit rybí zápach z nádobí - tipy, rady, doporučení (čaj)
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3936x
Spařené lístky čaje nemusíme vyhazovat, mají totiž jednu zajímavou vlastnost, odstraní z nádoby rybí pach.
Jak mýt nádoby určené k vaření čaje - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3689x
Konvici určenou k přípravě čaje nikdy nemyjeme saponátem. Stačí, když ji vypláchneme vodou. Jednou za čas, kde se na konvici vytvoří hnědé usazeniny, vymyjeme ji směsí vody, octa a soli.
Účinky a vliv kofeinu v čaji na náš organismus
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2859x
Čajový nálev z 1-2 g čaje dodá tělu 0,03 až 0,06 g kofeinu. Účinek na nervovou soustavu pozvolna stoupá a asi po 40 minutách začne klesat.
Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady
Zveřejněno: sobota 18. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3223x
Čaj a káva mají jedno společné. Oba nápoje obsahují kofein (u čaje se mu dříve říkalo thein), který má povzbudivé účinky. Zahání únavu, spánek a zbystřuje pozornost.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Pozor na bylinkové čaje - rady, doporučení
- Posilňující čaj z jablkových slupek - tipy, rady, doporučení
- Proč při přípravě čaje nepoužívat kovové nádobí, pomůcky - rady, doporučení
- Jak dlouho, jakou dobu louhovat čaj - rady, doporučení
- Jak správně dávkovat čaj - rady, doporučení
- Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení
- Jak dlouho louhovat čaj - rady, doporučení
- Jak správně otevírat sekt, šampaňské a nač si dát pozor - rady, doporučení
- Jakou teplotu má mít při podávání víno, šampaňské, likéry a do jakých sklenic je nalévat - tipy, rady, doporučení
- Jaké víno je vhodné k rybám a mořským plodům - rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)