Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vylepšit kostky ledu - postup, návod

Jak vylepšit kostky ledu - přidejte do nich ovoce nebo mátu
Nádoby na tvorbu kostek ledu naplníme kousky ovoce. Můžeme přihodit i lístek máty nebo meduňky. Zalijeme vodou a necháme zmrazit. V chlazených nápojích se ovocné kostky ledu vyjímají skvěle.

Fondue (fondán) - rady při přípravě

- Sýry se obyčejně rozpouštějí v suchém bílém víně, které pomáhá udržovat přímé teplo a dodává sýru navinulou chuť, pro vylepšení chuti můžeme použít česnek.
- Griotka se používá místo brandy v případě, že sýr ještě není dostatečně uzrálý.
- Mouka nebo kukuřičný škrob se používají, pokud je omáčka příliš řídká.
- Fondue ohřívejte na malém plameni, aby se sýr nepřipaloval.
- Když je omáčka příliš hustá, přidejte trochu zahřátého bílého vína, stopku třešňovice nebo několik kapek citronové šťávy.
- Jestliže se v omáčce tvoří žmolky, zvyšte teplotu.
- Když je omáčka řídká, přidejte trochu nastrouhaného sýru, někdy stačí přidat špetku škrobové moučky rozmíchané v trošce vína nebo vody.
- Kousky k namáčení do sýru nekrájejte příliš nadrobno, jinak budou padat z vidliček.
- Pokud děláte masové fondue, chuťově je dolaďte studenými omáčkami k namáčení masa.

Jak vařit fazolové lusky a jak zvýšit jejich stravitelnost - rady, doporučení (olej)

Fazolové lusky vaříme vždy v odkrytém hrnci. Po uvaření a scezení zlepšíme jejich chuť několika kapkami oleje, který též zvýší jejich stravitelnost.

Proč po uvaření neproplachovat fazolové lusky vodou - rady, doporučení

Fazolové lusky, když je spařujeme, nesmíme propláchnout studenou vodou, protože ji vtáhnou do sebe, čímž zvodnatí a pozbudou dobré chuti.

Jak vařit fazole, aby si zachovaly barvu - tipy, rady, doporučení

Fazolové lusky dáváme vařit vždy do prudce vařící vody, protože tak zůstanou pěkně zelené.

Co udělat s mladými fazolovými lusky před vařením - rady, doporučení

U mladých fazolových lusků je nutno stáhnout tuhá postranní vlákna. Krájíme je na menší kousky a teprve potom je upravujeme.

Jak, čím, odstranit rybí zápach z nádobí - tipy, rady, doporučení (čaj)

Spařené lístky čaje nemusíme vyhazovat, mají totiž jednu zajímavou vlastnost, odstraní z nádoby rybí pach.

Jak mýt nádoby určené k vaření čaje - tipy, rady, doporučení

Konvici určenou k přípravě čaje nikdy nemyjeme saponátem. Stačí, když ji vypláchneme vodou. Jednou za čas, kde se na konvici vytvoří hnědé usazeniny, vymyjeme ji směsí vody, octa a soli.

Účinky a vliv kofeinu v čaji na náš organismus

Čajový nálev z 1-2 g čaje dodá tělu 0,03 až 0,06 g kofeinu. Účinek na nervovou soustavu pozvolna stoupá a asi po 40 minutách začne klesat.

Jaké jsou pozitivní účinky pití kávy a čaje - rady

Čaj a káva mají jedno společné. Oba nápoje obsahují kofein (u čaje se mu dříve říkalo thein), který má povzbudivé účinky. Zahání únavu, spánek a zbystřuje pozornost.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny