Potraviny a vaření
Teploty trouby při pečení cukroví, moučníků a dezertů - rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5643x
Teploty trouby při pečení cukroví, moučníků a dezertů:
- 50-100 °C (sušení) - nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou
- 130-150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení) - sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky
- 160-170 °C (pečení při nižší střední teplotě) - šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
- 170-190 °C (pečení při střední teplotě) - pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
- 190-210 °C (pečení při vyšší střední teplotě) - drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
- 210-225 °C (pečení při vyšší teplotě) - piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
- 225-250 °C (pečení při vyšší teplotě) - listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
- 250-300 °C (vysoká teplota) - rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.
Teplota trouby při pečené cukroví - rady
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3205x
Častá improvizace při pečení se hlavně začínajícím kuchtíkům může velice vymstít, proto radím, čtěte dobře postupy při pečení a dodržujte je! A se správnými gramážemi surovin zrovna při této kuchařské disciplíně si také moc nezahrávejte, často pár gramů navíc té či oné ingredience vám může totálně pohřbít celý výsledek snažení.
A pozor, každá trouba peče jinak! Je rozdíl mezi troubou plynovou nebo elektrickou, také jejich výbava bývá často odlišná. Jinak peče trouba klasická a jinak horkovzdušná … a proto zase nezbývá než poznamenat obligátní poznámku: "Praxe dělá mistra! ".
Záklechtka, jíška do polévky - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5904x
Při zahušťování polévek nemusíme vždy použít jíšku, záklechtka je dietnější a hlavně o něco jednodušší! Jak se připravuje? Rozmícháme hladkou mouku ve vlažné vodě, aby se netvořily hrudky, mouku osolíme, do polévky vlijeme přes cedník, ztlumíme plamen a mícháme.
Recept jak připravit záklechtku: Mouku vždy rozmícháváme ve studené tekutině (tekutinou může být voda, ale i část vychladlé připravované polévky nebo i mléko, smetana či podmáslí). Na 1 l polévky připravíme záklechtku ze 125 ml tekutiny a zarovnané lžíce mouky (hladká, polohrubá i hrubá). Připravenou záklechtku za stálého míchání lijeme do vařící polévky a polévku ještě nejméně 10-15 minut vaříme.
Jak to udělat, aby se nám mléčná polévka nesrazila - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5075x
Používáme-li do polévky mléko, je lépe jej předem povařit, abychom zabránili tomu, že se nám polévka nebo omáčka srazí.
Jak připravit dietní jíšku - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4086x
Na dietní polévky používáme zásadně mouku opraženou na sucho na pánvi nebo kastrolku a zjemníme ji máslem.
Jak solit a kořenit polévku, nač si dávat pozor - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3897x
Polévku solíme a kořeníme opatrně, protože delším skladováním a uležením se v nich koření a sůl rozleží a mohly by být překořeněny a přesoleny. Je lépe polévku dochutit až těsně před podáváním.
Jak ohřívat husté polévky, aby se nepřipálily - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4250x
Husté polévky nejlépe ohřejeme ve vodní lázni a zabráníme tomu, aby se nám nepřipálily.
Jak to udělat, co použít, aby se nám na povrchu polévky nevytvořil škraloup - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3694x
Aby se nám na krémové polévce nevytvořil škraloup, vkládáme na povrch kousek čerstvého másla.
Jak využít, použít tuk z polévky - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5247x
Vaříme-li v polévce tučné maso, necháme vývar vychladnout a ztuhlý tuk sebereme a použijeme na přípravu jíšky nebo na základ guláše nebo pečeně.
Jak, čím zahušťovat bílou polévku - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 19. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3681x
Bílé polévky zahušťujeme většinou jíškou nebo moukou rozmíchanou v mléce nebo ve smetaně. Jíšku připravujeme vždy světlou, aby se tuk zbytečně nepřepaloval. Pokud přidáváme do polévky žloutek, polévku již nevaříme, žloutek by se srazil.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak uchovávat, skladovat polévku v mrazáku - rady, doporučení
- Jak připravovat mléčné polévky - tipy, rady, doporučení
- Jak to udělat, co použít, aby měl vývar zlatavou barvu - tipy, rady, doporučení
- Jak vařit vložky do polévek - rady, doporučení
- Jak, čím dodat polévce barvu - postup, návod
- Jak chladit polévku, aby nezkysla - postup, návod
- Jak, čím dodatečně zahustit polévku - postup, návod
- Co přidat do vývaru, aby v něm zůstalo maso křehké a šťavnaté - rady, doporučení (alkohol, citrón)
- Jak dlouho, jakou dobu vařit polévku s jíškou - rady, doporučení
- Jak, čím vylepšit chuť polévek -tipy, rady, doporučení
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)