Potraviny a vaření
Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)
Zveřejněno: pondělí 1. červen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4410x
Vaječné skořápky - pokud je přidáte do kávového filtru, bude káva méně hořká. Můžete je také vložit na dno květináčů, kvůli udržení specifického množství vody. Rozdrcené vaječné skořápky dejte na záhonek kde jsou slimáci. Slimáci se jim budou vyhýbat
Špagety se slaninou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2867x
Špagety se slaninou - recept: Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Trochu vody, v níž se vařily, nechte stranou. Slaninu a česnek nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji. Přilijte citronovou šťávu a vodu z těstovin. Vmíchejte zakysanou smetanu. Do pánve přidejte špagety a kukuřici. Dochuťte pepřem a prohřejte. Nakonec vmíchejte bazalku.
Těstovinový hrnec se zeleninou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2927x
Těstovinový hrnec se zeleninou - recept: V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Pak míchejte rajčatové pyré a přilijte rajčata a zeleninový vývar. Základ přiveďte k varu. Do hrnce přisypejte těstoviny a nechte je vařit. Když jsou skoro na skus, přidejte mraženou zeleninu a scezené fazole. Vše společně povařte. Těstoviny dochuťte solí, drceným pepřem a odstavte je. Na talíři je pak posypejte nastrouhaným parmezánem.
Číst dál: Těstovinový hrnec se zeleninou - recept, postup, návod
Jak připravit barevné nudle - rady, tipy, doporučení
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3741x
Domácí těstoviny si můžete také ochutit a obarvit. Přidáním bylinek nebo drceného pepře získáte tečkované těstoviny, rajčatový protlak, špenát či kurkuma dodají červenou, zelenou nebo žlutou barvu. Použijete-li celozrnnou mouku, budou mít mírně ořechovou příchuť.
Domácí těstoviny - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4457x
Domácí těstoviny - recept: Mouku prosijte na vál, udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte olej a sůl. Zamíchejte a ze stran postupně přihrnujte mouku. Vypracujte těsto. V případě potřeby můžete přidat trochu vody. Z hladkého, vláčného, nelepivého těsta vytvarujte bochánek a nechte ho 30 až 60 minut zabalený ve vlhké utěrce nebo fólii odpočinout. Následně těsto zpracujte strojkem na těstoviny. Pokud nemáte strojek, těsto rozdělte napůl a pomoučeným válečkem obě půlky směrem od sebe rozválejte na podlouhlé placky vysoké asi 3mm. Těstem vždy po několika tazích válečkem lehce pootáčejte. Pláty těsta znovu pomoučete a přeložte na poloviny. Ostrým nožem nakonec nakrájejte nudle v takové šířce, kterou potřebujete. Čerstvé těstoviny vařte asi 3 minuty v osolené vodě. Sceďte je, nechte na cedníku okapat, přendejte na mísu a omastěte a protřeste, aby se nelepily. Pokud těstoviny nepřipravujete k okamžité spotřebě, musíte je nechat usušit. Naskládejte je na suchou utěrku a nechte sušit 4 dny při pokojové teplotě.
Jakou mouku použít při výrobě domácích těstovin - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3787x
Nejlepší pro přípravu l domácích těstovin je mouka z tvrdé pšenice semola. Těstovíny se zaručeně nebudou lepit, lépe je uvaříte "al dente", nerozvaří se a budou mít krásnou barvu. Nemáte-li tuto mouku, nejblíže jí je hladká pšeničná mouka.
Kolik vody použít při vaření těstovin - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4096x
Na vaření těstovin vždy použijte velký hrnec a nešetřete vodou, jinak budou těstoviny lepkavé a oslizlé. Na půl kilogramu těstovin počítejte přibližně se třemi litry vody.
Tvarůžkové taštičky s houbovou omáčkou - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2410x
Tvarůžkové taštičky s houbovou omáčkou - recept: Z mouky, vajec a špetky soli vypracujte tužší těsto. Rozválejte ho na tenký plát a ten rozkrájejte na stejně velké čtverce. Do středu každého čtverce dejte na kousky nakrájené tvarůžky. Okraje potřete bílkem, těsto přehněte a vytvořte trojúhelníkové taštičky. Okraje dobře přitlačte, aby náplň nevytekla. Taštičky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Cibuli nasekejte najemno, osmažte ji na oleji dozlatova a přidejte předem namočené houby. Vše ochuťte solí, kmínem a pepřem a poduste. Měkké houby zalijte smetanou, rozmíchanou s hladkou moukou a na mírném ohni provařte. Hotové taštičky rozdělte na hlubší talíře, přelijte je omáčkou a ozdobte bylinkami.
Číst dál: Tvarůžkové taštičky s houbovou omáčkou - recept, postup, návod
Plněná tvarůžková kuřecí kapsa - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2780x
Plněná tvarůžková kuřecí kapsa - recept: Kuřecí prsa podélně uprostřed nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Do každé kapsy vložte plátek šunky a tvarůžek. Okraje sklepněte a sepněte párátky. Kapsy osolte, opepřete a na rozehřátém oleji z obou stran opečte. Pak je podlijte vývarem a duste pod pokličkou asi deset minut doměkka. Maso vyjměte a odstraňte párátka. Ve výpeku rozpusťte máslo. Na talířích kapsy podlijte šťávou a podávejte s dušenou zeleninou a kroketami.
Číst dál: Plněná tvarůžková kuřecí kapsa - recept, postup, návod
Toasty s tvarůžky - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3170x
Toasty s tvarůžky - recept: Všechny sýry nastrouhejte. Máslo dejte do kastrůlku, nechte ho povolit a plátky veky jím jen lehce potřete. Ke zbylému máslu přidejte sýry a pivo. Směs pomalu zahřívejte a míchejte tak dlouho, až se sýry roztaví a všechny přísady se spojí. Pak odstavte z plotýnky a nechte zchladnout. Mandle spařte horkou vodou, zbavte je slupek a jádra nasekejte nahrubo. Plátky veky potřete připraveným sýrovým krémem a posypejte nasekanými mandlemi. Zapečte pod grilem. Ozdobte lístky petrželky a ihned podávejte.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Tvarůžkový koláč - recept, postup, návod
- Smažené tvarůžky - recept, postup, návod
- Tvarůžkové kuře, kuře s tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod
- Česnekačka, česneková polévka s tvarůžky - recept, postup, návod
- Tvarůžkové bramboráčky - recept, postup, návod
- Vepřové kotlety plněné tvarůžkovou nádivkou - recept, postup, návod
- Ovocný koláč z listového těsta - recept, postup, návod
- Trojúhelníčky z listového těsta plněné jablky a marmeládou - recept, postup, návod
- Šněci z listového těsta, plnění meruňkovou marmeládou a rozinkami - recept, postup, návod
- Řezy z listového těsta plněné vanilkovým krémem - recept, postup, návod
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)