Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)

Vaječné skořápky - pokud je přidáte do kávového filtru, bude káva méně hořká. Můžete je také vložit na dno květináčů, kvůli udržení specifického množství vody.   Rozdrcené vaječné skořápky dejte na záhonek kde jsou slimáci. Slimáci se jim budou vyhýbat

Číst dál: Jak využít vaječnou skořápku, vaječné skořápky (hořká káva, slimáci, vlhkost zeminy květináče)

Špagety se slaninou - recept, postup, návod

Špagety se slaninou - recept: Špagety uvařte v osolené vodě na skus. Trochu vody, v níž se vařily, nechte stranou. Slaninu a česnek nakrájejte nadrobno a osmahněte na oleji. Přilijte citronovou šťávu a vodu z těstovin. Vmíchejte zakysanou smetanu. Do pánve přidejte špagety a kukuřici. Dochuťte pepřem a prohřejte. Nakonec vmíchejte bazalku.

Číst dál: Špagety se slaninou - recept, postup, návod

Těstovinový hrnec se zeleninou - recept, postup, návod

Těstovinový hrnec se zeleninou - recept: V hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Pak míchejte rajčatové pyré a přilijte rajčata a zeleninový vývar. Základ přiveďte k varu. Do hrnce přisypejte těstoviny a nechte je vařit. Když jsou skoro na skus, přidejte mraženou zeleninu a scezené fazole. Vše společně povařte. Těstoviny dochuťte solí, drceným pepřem a odstavte je. Na talíři je pak posypejte nastrouhaným parmezánem.

Číst dál: Těstovinový hrnec se zeleninou - recept, postup, návod

Jak připravit barevné nudle - rady, tipy, doporučení

Domácí těstoviny si můžete  také ochutit a obarvit. Přidáním bylinek nebo drceného pepře získáte tečkované těstoviny, rajčatový protlak, špenát či kurkuma dodají červenou, zelenou nebo žlutou barvu. Použijete-li celozrnnou mouku, budou mít mírně ořechovou příchuť.

Domácí těstoviny - recept, postup, návod

Domácí těstoviny - recept: Mouku prosijte na vál, udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte olej a sůl. Zamíchejte a ze stran postupně přihrnujte mouku. Vypracujte těsto. V případě potřeby můžete přidat trochu vody. Z hladkého, vláčného, nelepivého těsta vytvarujte bochánek a nechte ho 30 až 60 minut zabalený ve vlhké utěrce nebo fólii odpočinout. Následně těsto zpracujte strojkem na těstoviny. Pokud nemáte strojek, těsto rozdělte napůl a pomoučeným válečkem obě půlky směrem od sebe rozválejte na podlouhlé placky vysoké asi 3mm. Těstem vždy po několika tazích válečkem lehce pootáčejte. Pláty těsta znovu pomoučete a přeložte na poloviny. Ostrým nožem nakonec nakrájejte nudle v takové šířce, kterou potřebujete. Čerstvé těstoviny vařte asi 3 minuty v osolené vodě. Sceďte je, nechte na cedníku okapat, přendejte na mísu a omastěte a protřeste, aby se nelepily. Pokud těstoviny nepřipravujete k okamžité spotřebě, musíte je nechat usušit. Naskládejte je na suchou utěrku a nechte sušit 4 dny při pokojové teplotě.

Číst dál: Domácí těstoviny - recept, postup, návod

Jakou mouku použít při výrobě domácích těstovin - tipy, rady, doporučení

Nejlepší pro přípravu l domácích těstovin je mouka z tvrdé pšenice semola. Těstovíny se zaručeně nebudou lepit, lépe je uvaříte "al dente", nerozvaří se a budou mít krásnou barvu. Nemáte-li tuto mouku, nejblíže jí je hladká pšeničná mouka.

Kolik vody použít při vaření těstovin - tipy, rady, doporučení

Na vaření těstovin vždy použijte velký hrnec a nešetřete vodou,   jinak budou těstoviny lepkavé a oslizlé. Na půl kilogramu těstovin počítejte přibližně se třemi litry vody.

Tvarůžkové taštičky s houbovou omáčkou - recept, postup, návod

Tvarůžkové taštičky s houbovou omáčkou - recept: Z mouky, vajec a špetky soli vypracujte tužší těsto. Rozválejte ho na tenký plát a ten rozkrájejte na stejně velké čtverce. Do středu každého čtverce dejte na kousky nakrájené tvarůžky. Okraje potřete bílkem, těsto přehněte a vytvořte trojúhelníkové taštičky. Okraje dobře přitlačte, aby náplň nevytekla. Taštičky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Cibuli nasekejte najemno, osmažte ji na oleji dozlatova a přidejte předem namočené houby. Vše ochuťte solí, kmínem a pepřem a poduste. Měkké houby zalijte smetanou, rozmíchanou s hladkou moukou a na mírném ohni provařte. Hotové taštičky rozdělte na hlubší talíře, přelijte je omáčkou a ozdobte bylinkami.

Číst dál: Tvarůžkové taštičky s houbovou omáčkou - recept, postup, návod

Plněná tvarůžková kuřecí kapsa - recept, postup, návod

Plněná tvarůžková kuřecí kapsa - recept: Kuřecí prsa podélně uprostřed nařízněte tak, aby vznikla kapsa. Do každé kapsy vložte plátek šunky a tvarůžek. Okraje sklepněte a sepněte párátky. Kapsy osolte, opepřete a na rozehřátém oleji z obou stran opečte. Pak je podlijte vývarem a duste pod pokličkou asi deset minut doměkka. Maso vyjměte a odstraňte párátka. Ve výpeku rozpusťte máslo. Na talířích kapsy podlijte šťávou a podávejte s dušenou zeleninou a kroketami.

Číst dál: Plněná tvarůžková kuřecí kapsa - recept, postup, návod

Toasty s tvarůžky - recept, postup, návod

Toasty s tvarůžky - recept: Všechny sýry nastrouhejte. Máslo dejte do kastrůlku, nechte ho povolit a plátky veky jím jen lehce potřete. Ke zbylému máslu přidejte sýry a pivo. Směs pomalu zahřívejte a míchejte tak dlouho, až se sýry roztaví a všechny přísady se spojí. Pak odstavte z plotýnky a nechte zchladnout. Mandle spařte horkou vodou, zbavte je slupek a jádra nasekejte nahrubo. Plátky veky potřete připraveným sýrovým krémem a posypejte nasekanými mandlemi. Zapečte pod grilem. Ozdobte lístky petrželky a ihned podávejte.

Číst dál: Toasty s tvarůžky - recept, postup, návod

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny