Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Slaninový koláč se sýrem a nivou z listového těsta - recept, postup, návod

1 balení listového těsta
200g anglické slaniny
2 papriky
100g nivy
100g 45% eidamu
200g zakysané smetany
4 vejce

Plech vyložte pečicím papírem. Listové těsto rozválejte na obdélníkový plát a poté ho přendejte na plech. Plátky anglické slaniny překrojte. Papriky omyjte a očistěte a nakrájejte na nudličky. Nivu nakrájejte na plátky a eidam nastrouhejte. Rozválený plát těsta potřete zakysanou smetanou. Na ni poklaďte anglickou slaninu, nakrájenou papriku a nivu. V misce si rozšlehejte vejce a koláč po celé ploše přelijte. Nakonec ho posypejte nastrouhaným sýrem. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30 minut při 180 °C. Hotový slaninový koláč nakrájejte a ještě teplý ihned podávejte.

Tip: Dietnější verzi připravíte, když namísto anglické slaniny použijete šunku nebo šunkový
salám a 45% eidam nahradíte eidamem 30%.

Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept, postup, návod

Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept: Hrášek nechte rozmrznout. Těsto rozválejte do silnějšího čtverce. Formu vymažte tukem a vyložte rozváleným těstem, které propíchejte vidličkou. Na těsto vsypejte okapaný hrášek a na měsíčky nakrájenou cibuli. Smetanu smíchejte se dvěma vejci, vše opepřete, osolte a vlijte na koláč. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím okraje koláče. Koláč předpečte při 190 °C deset minut. Pak teplotu zmírněte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Nechte trochu zchladnout a rozkrájejte.

Číst dál: Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept, postup, návod

Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept, postup, návod

Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept: Cibuli, česnek, papriku a sýr nakrájejte na kostičky. Listy špenátu rozmrazte a překrájejte. Na másle poduste cibulku a česnek, přidejte špenát a orestujte ho. Vmíchejte papriku, sýr, sůl, pepř a oregano. Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverce 6 x 6cm. Na ně rozdělte špenát, okraje těsta potřete bílkem, přehněte přes náplň do trojúhelníku a přitiskněte je. Potřete žloutkem, posypejte sezamern a rozložte na plech. Pečte při 200 °C asi 15 minut. Podávejte s tvarohovým dipem.

Číst dál: Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept, postup, návod

Citronový koláč - recept, postup, návod

Citronový koláč - recept: Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do středu udělejte důlek, vložte do něj tuk, přidejte vodu a vypracujte těsto. Vyválejte kulatý plát, vložte ho do formy a těsto propíchejte vidličkou. Pečte při 180 "C asi 30 minut. Nechte zchladnout a naplňte citronovým krémem. Na krém uvařte klasický pudink podle návodu, dejte ale o trochu méně mléka, krém pak pěkně drží. Do pudinku vmíchejte rozpuštěné máslo, žloutky, kůru a šťávu z citronu.

Číst dál: Citronový koláč - recept, postup, návod

Karibský tunel s banány - recept, postup, návod

Karibský tunel s banány - recept: Žloutky utřete s moukou, kypřicím práškem, olejem, cukrem a kakaem. Přidejte sníh z bílků. Testo rozložte na pečicí papír a upečte. Na vychladlou placku natřete zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem a ztužovačem želatiny. Poklaďte banány, zabalte, polijte čokoládou a dejte ztuhnout.

Číst dál: Karibský tunel s banány - recept, postup, návod

Jablečný dort - recept, postup, návod

Jablečný dort - recept: Jablka oloupejte, nakrájejte je na menší kousky a smíchejte s vodou a vanilkovým cukrem. Vše dejte vařit. Rozvařená jablíčka rozmačkejte nebo trochu rozmixujte. Pudink smíchejte s 250 ml vody a přidejte cukr podle chuti. Míchejte, až směs zhoustne. Do dortové formy rozložte piškoty, na ně navrstvěte jablečnou směs a ještě jednou vše zopakujte. Dort ozdobte vyšlehanou smetanou, mandarinkami a čokoládou.

Číst dál: Jablečný dort - recept, postup, návod

Zapečený prejt - recept, postup, návod

Zapečený prejt - recept: Vepřovou hlavu, bůček a plíce vložte do hrnce, zalijte vodou přidejte mrkev, celer, jednu cibuli, bobkový list a koření koření. Maso uvařte doměkka a vyjměte. Vývar přeceďte a ponechte stranou. Syrová játra umelte. Uvařené maso vykostěte, pěkné kousky nakrájejte na kostičky, zbylé umelte. Strouhanku zalijte částí vychladlého vývaru a rozmíchejte s játry. Zbylou cibuli a česnek nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět na rozehřátém sádle. Pak do játrové směsi přidejte cibuli a nakrájené i umleté maso, dochuťte solí, mletým pepřem a majoránkou. Případně přilijte trochu vývaru, aby měl prejt požadovanou hustotu. Hotovou směs nalijte do zapékací formy a pečte při 180 C asi 60 minut. Prejt podávejte s vařenými bramborami.

Číst dál: Zapečený prejt - recept, postup, návod

Pečené vepřové ocásky - recept, postup, návod

Pečené vepřové ocásky - recept: Maso odřízněte od kostí a promíchejte s drceným kmínem a s česnekem utřeným se solí. Asi hodinu nechte odležet v chladu. Kosti s pokrájenou zeleninou povařte v osolené vodě asi 2 hodiny. Cibuli pokrájejte nahrubo a spolu s masem z ocásků vložte do pekáče. Lehce podlijte vodou a přiklopte. Duste v troubě při 170 C doměkka. Pak maso odklopte a při 190 C dopečte dozlatova. Maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a opražte ji. Přilijte 250 ml scezeného vývaru z kostí (zbylý použijte do jiného pokrmu), promíchejte a 15 minut provařte. Podávejte s pečivem nebo bramborovými knedlíky a špenátem.

Číst dál: Pečené vepřové ocásky - recept, postup, návod

Kroupová polévka s vepřovým masem - recept, postup, návod

Kroupová polévka s vepřovým masem - recept: Maso vložte do hrnce s osolenou studenou vodou. Přidejte překrojenou oloupanou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Zvolna vařte, dokud maso nezměkne. Kroupy properte a v osolené vodě uvařte na skus. Sceďte je a nechte okapat. Měkké maso vyjměte z vývaru (servírujte například nakrájené na plátky, s křenem, hořčicí a chlebem). Vývar přeceďte a znovu přiveďte k varu. Mrkev a celer nakrájejte na kousky. Z jitrnic vymačkejte prejt. Vše vsypejte do vroucího vývaru a pár minut povařte. Do hotové polévky přidejte kroupy a dochuťte ji prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a mletým pepřem.

Číst dál: Kroupová polévka s vepřovým masem - recept, postup, návod

Huspenina z vepřového masa - recept, postup, návod

Huspenina z vepřového masa - recept: Maso, nožičky a kůži uvařte doměkka. Okořeňte solí, pepřem a novým kořením. Uvařené maso nakrájejte, nožičky oberte a s kůží umelte na strojku. Osolte a opepřete. Vývar přeceďte, přidejte ocet, nakrájenou zeleninu, cibuli, hrášek a uvařte doměkka. Do vývaru přidejte maso, promíchejte, nalijte do formy a nechte v chladu ztuhnout. Huspeninu podávejte s cibulí, pepřem a octem.

Číst dál: Huspenina z vepřového masa - recept, postup, návod

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny