Potraviny a vaření
Slaninový koláč se sýrem a nivou z listového těsta - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2911x
1 balení listového těsta
200g anglické slaniny
2 papriky
100g nivy
100g 45% eidamu
200g zakysané smetany
4 vejce
Plech vyložte pečicím papírem. Listové těsto rozválejte na obdélníkový plát a poté ho přendejte na plech. Plátky anglické slaniny překrojte. Papriky omyjte a očistěte a nakrájejte na nudličky. Nivu nakrájejte na plátky a eidam nastrouhejte. Rozválený plát těsta potřete zakysanou smetanou. Na ni poklaďte anglickou slaninu, nakrájenou papriku a nivu. V misce si rozšlehejte vejce a koláč po celé ploše přelijte. Nakonec ho posypejte nastrouhaným sýrem. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 30 minut při 180 °C. Hotový slaninový koláč nakrájejte a ještě teplý ihned podávejte.
Tip: Dietnější verzi připravíte, když namísto anglické slaniny použijete šunku nebo šunkový
salám a 45% eidam nahradíte eidamem 30%.
Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3074x
Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept: Hrášek nechte rozmrznout. Těsto rozválejte do silnějšího čtverce. Formu vymažte tukem a vyložte rozváleným těstem, které propíchejte vidličkou. Na těsto vsypejte okapaný hrášek a na měsíčky nakrájenou cibuli. Smetanu smíchejte se dvěma vejci, vše opepřete, osolte a vlijte na koláč. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím okraje koláče. Koláč předpečte při 190 °C deset minut. Pak teplotu zmírněte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Nechte trochu zchladnout a rozkrájejte.
Číst dál: Slaný hráškový koláč z listového těsta - recept, postup, návod
Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2994x
Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept: Cibuli, česnek, papriku a sýr nakrájejte na kostičky. Listy špenátu rozmrazte a překrájejte. Na másle poduste cibulku a česnek, přidejte špenát a orestujte ho. Vmíchejte papriku, sýr, sůl, pepř a oregano. Těsto rozválejte a rozkrájejte na čtverce 6 x 6cm. Na ně rozdělte špenát, okraje těsta potřete bílkem, přehněte přes náplň do trojúhelníku a přitiskněte je. Potřete žloutkem, posypejte sezamern a rozložte na plech. Pečte při 200 °C asi 15 minut. Podávejte s tvarohovým dipem.
Číst dál: Plněné sýrovo-špenátové taštičky z listového těsta - recept, postup, návod
Citronový koláč - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4317x
Citronový koláč - recept: Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do středu udělejte důlek, vložte do něj tuk, přidejte vodu a vypracujte těsto. Vyválejte kulatý plát, vložte ho do formy a těsto propíchejte vidličkou. Pečte při 180 "C asi 30 minut. Nechte zchladnout a naplňte citronovým krémem. Na krém uvařte klasický pudink podle návodu, dejte ale o trochu méně mléka, krém pak pěkně drží. Do pudinku vmíchejte rozpuštěné máslo, žloutky, kůru a šťávu z citronu.
Karibský tunel s banány - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2796x
Karibský tunel s banány - recept: Žloutky utřete s moukou, kypřicím práškem, olejem, cukrem a kakaem. Přidejte sníh z bílků. Testo rozložte na pečicí papír a upečte. Na vychladlou placku natřete zakysanou smetanu smíchanou s vanilkovým cukrem a ztužovačem želatiny. Poklaďte banány, zabalte, polijte čokoládou a dejte ztuhnout.
Jablečný dort - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3431x
Jablečný dort - recept: Jablka oloupejte, nakrájejte je na menší kousky a smíchejte s vodou a vanilkovým cukrem. Vše dejte vařit. Rozvařená jablíčka rozmačkejte nebo trochu rozmixujte. Pudink smíchejte s 250 ml vody a přidejte cukr podle chuti. Míchejte, až směs zhoustne. Do dortové formy rozložte piškoty, na ně navrstvěte jablečnou směs a ještě jednou vše zopakujte. Dort ozdobte vyšlehanou smetanou, mandarinkami a čokoládou.
Zapečený prejt - recept, postup, návod
Zveřejněno: neděle 31. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4162x
Zapečený prejt - recept: Vepřovou hlavu, bůček a plíce vložte do hrnce, zalijte vodou přidejte mrkev, celer, jednu cibuli, bobkový list a koření koření. Maso uvařte doměkka a vyjměte. Vývar přeceďte a ponechte stranou. Syrová játra umelte. Uvařené maso vykostěte, pěkné kousky nakrájejte na kostičky, zbylé umelte. Strouhanku zalijte částí vychladlého vývaru a rozmíchejte s játry. Zbylou cibuli a česnek nakrájejte na drobno a nechte zesklovatět na rozehřátém sádle. Pak do játrové směsi přidejte cibuli a nakrájené i umleté maso, dochuťte solí, mletým pepřem a majoránkou. Případně přilijte trochu vývaru, aby měl prejt požadovanou hustotu. Hotovou směs nalijte do zapékací formy a pečte při 180 C asi 60 minut. Prejt podávejte s vařenými bramborami.
Pečené vepřové ocásky - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3206x
Pečené vepřové ocásky - recept: Maso odřízněte od kostí a promíchejte s drceným kmínem a s česnekem utřeným se solí. Asi hodinu nechte odležet v chladu. Kosti s pokrájenou zeleninou povařte v osolené vodě asi 2 hodiny. Cibuli pokrájejte nahrubo a spolu s masem z ocásků vložte do pekáče. Lehce podlijte vodou a přiklopte. Duste v troubě při 170 C doměkka. Pak maso odklopte a při 190 C dopečte dozlatova. Maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a opražte ji. Přilijte 250 ml scezeného vývaru z kostí (zbylý použijte do jiného pokrmu), promíchejte a 15 minut provařte. Podávejte s pečivem nebo bramborovými knedlíky a špenátem.
Kroupová polévka s vepřovým masem - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3589x
Kroupová polévka s vepřovým masem - recept: Maso vložte do hrnce s osolenou studenou vodou. Přidejte překrojenou oloupanou cibuli, celý pepř, nové koření a bobkové listy. Zvolna vařte, dokud maso nezměkne. Kroupy properte a v osolené vodě uvařte na skus. Sceďte je a nechte okapat. Měkké maso vyjměte z vývaru (servírujte například nakrájené na plátky, s křenem, hořčicí a chlebem). Vývar přeceďte a znovu přiveďte k varu. Mrkev a celer nakrájejte na kousky. Z jitrnic vymačkejte prejt. Vše vsypejte do vroucího vývaru a pár minut povařte. Do hotové polévky přidejte kroupy a dochuťte ji prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a mletým pepřem.
Číst dál: Kroupová polévka s vepřovým masem - recept, postup, návod
Huspenina z vepřového masa - recept, postup, návod
Zveřejněno: sobota 30. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3584x
Huspenina z vepřového masa - recept: Maso, nožičky a kůži uvařte doměkka. Okořeňte solí, pepřem a novým kořením. Uvařené maso nakrájejte, nožičky oberte a s kůží umelte na strojku. Osolte a opepřete. Vývar přeceďte, přidejte ocet, nakrájenou zeleninu, cibuli, hrášek a uvařte doměkka. Do vývaru přidejte maso, promíchejte, nalijte do formy a nechte v chladu ztuhnout. Huspeninu podávejte s cibulí, pepřem a octem.
Číst dál: Huspenina z vepřového masa - recept, postup, návod
Další rady a tipy v této kategorii:
- Smažené sladké pletánky - recept, postup, návod
- Škvarkové placky - recept, postup, návod
- Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
- Guláš v chlebu - recept, postup, návod
- Vepřový jazyk na zázvoru - recept, postup, návod
- Bůčková roláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- Ovar s křenem - recept, postup, návod
- Plněný bůček - recept, postup, návod
- Jak rozmrazit pečivo bez mikrovlnky - tipy, rady, postup, návod, zkušenosti
- ► Domácí Podravka, Kuchárek, Vegeta BEZ GLUTAMÁTU - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)