Potraviny a vaření
Jak před přípravou omývat husí játra, jak je upravovat - rady, doporučení
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3485x
Husí játra omýváme mlékem, nikoli vodou. Upravujeme je, jsou-li menší, dušením, větší zalijeme sádlem anebo z nich uděláme paštiku.
Jak docílit křupavé kůrky u pečené husy - postup, návod
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4582x
Husa pečená má pěknou chřupavou kůrčičku. Když je upečená a trouba ještě hodně rozpálená, polijeme ji naběračkou studené vody a vypečenou šťávou a ještě chvíli necháme v uzavřené nádobě.
Jak ochutit husu před pečením - rady, doporučení
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3587x
Husu solíme nejlépe večer před pečením. Vetřeme i kmín a dáme do chladna uležet …
Bezinková marmeláda - recept, postup
Zveřejněno: pátek 1. květen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4803x
Bezinková marmeláda - na 1 kg rozvařených prolisovaných a odpařených bezinek dáváme 500 gramů cukru a na špičku nože kyseliny citronové. Při přípravě mícháme, protože se marmeláda snadno připaluje. Typickou vůni zmírníme přidáním kolečka čerstvého citrónu.
Creme brulee, crème brûlée - recept, postup, návod, suroviny, příprava
Zveřejněno: čtvrtek 30. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4067x
Jeden z receptů na klasické francouzské crème brûlée. Mnohokrát ozkoušen, mnohokrát vychvalován. Zkuste jej také! Creme brulee, crème brûlée - recept: Smetanu nalijeme do rendlíku, společně s polovinou cukru a zahříváme, dokud smetana nezačne maličko bublat u okrajů. Začneme předehřívat troubu na 150 °C. Mezitím si v misce rozmícháme žloutky s druhou polovinou cukru a lžičkou vanilkového extraktu.
Číst dál: Creme brulee, crème brûlée - recept, postup, návod, suroviny, příprava
Smrkový sirup, sirup ze smrkových výhonků, pupenů - recept, postup, návod, příprava, výroba, suroviny
Zveřejněno: středa 29. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6610x
Smrkový sirup, sirup ze smrkových výhonků, pupenů - recept: výhonky dobře umyjeme, necháme okapat. Plníme velkou 5litrovou láhev tak, že vložíme vrstvu výhonků asi 5 cm vysokou, prosypeme třtinovým cukrem, položíme 2 kolečka citronu a opakujeme, dokud není láhev plná. Jemně přitlačíme. Láhev převážeme celofánem a postavíme na okno na slunné místo.
Nepečené sušenky s malinovou náplní - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: úterý 28. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2444x
Nepečené sušenky s malinovou náplní: tuhle dobrotu si nebudete vyčítat, naopak vám za ní tělo poděkuje. Velice rychlé a zdravé sušenky. Bez mouky, vajíček a dokonce je nemusíte ani péct! Perfektní snídaně, nebo když vás honí mlsná. Nepečené sušenky s malinovou náplní - recept: Smíchejte všechny ingredience na těsto, měla by vzniknout lehce lepkavá hmota. Vzniklé těsto zabalte do potravinového folie a dejte odpočívat do lednice aspoň na 10 minut. Těsto vyválejte na tloušťku asi 5 mm. Je dobré vyvalovat na pečicím papíru, aby se vám těsto nelepilo k podložce.
Číst dál: Nepečené sušenky s malinovou náplní - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: úterý 28. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4717x
Domácí ruská zmrzlina - recept: Velice jednoduchý a rychlý recept, jak si vyrobit svou vlastní domácí ruskou zmrzlinu. Bez éček, bez zbytečného cukru a navíc lahodnější chuti, než kupovaná. : ) Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Vyšleháme zvlášť smetanu v jedné misce, v druhé bílky a ve třetí žloutky s cukrem. Vše smícháme. Na dno nádoby dáme oplatek, na ni natřeme hotovou směs. Dáme do mrazáku na 30 minut, poté vyndáme a promícháme. Opakujeme ještě dvakrát, hmota se při zmražování separuje, tak je potřeba ji promíchávat. Zmrazenou směs přiklopíme druhým oplatkem a necháme v mrazáku pořádně zatuhnout minimálně do druhého dne.
Číst dál: Domácí ruská zmrzlina - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Makovník, makovec - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 27. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8138x
Makovec, makovník - recept: Dohromady sícháme sypké suroviny a promícháme, pak přidáme mák - zase promícháme a ostatní suroviny doporučuju promíchat zvlášť v nádobě a pak přelít do sypkých a pořádně to promíchat až z toho bude krásné těsto bez hrudek - pak vylít na plech s pečícím papírem a péct cca 20-30 minut při 170 °C (elektrická trouba).
Číst dál: Makovník, makovec - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Jak vylepšit zmrzlinu (opilé rozinky, rozinky naložené v alkoholu)
Zveřejněno: pondělí 20. duben 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2854x
Zmrzlině dodáte excelentní chuť, pokud při podávání nahoru nasypete několik (asi 20 ks) rozinek naložených v alkoholu (např. rumu, griotce apod.). Rozinky uchovejte v zavařovací skleničce. Budete je tak mít kdykoliv k dispozici připravené.
Číst dál: Jak vylepšit zmrzlinu (opilé rozinky, rozinky naložené v alkoholu)
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak vydloubnout stopky z jahod snadno a rychle - tipy, rady, postup, návod, zkušenosti
- Jak, čím zmírnit nadýmavost kapusty - tipy, rady, doporučení
- Jak vařit růžičkovou kapustu - rady, doporučení
- Jak, čím zmírnit zápach při vaření kapusty - tipy, rady, zlepšováky
- Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení
- Jak, čím vylepšit chuť dušené mrkve - tipy, rady, doporučení
- Jak jednoduše pokrýt cukroví polevou - tipy, rady, zlepšováky
- Jak jednoduše slepit pečivo, cukroví marmeládou bez použití nože - tipy, rady, zlepšováky
- Jak vyválet těsto, aby se nelepilo ke stolu - tipy, rady, zlepšováky
- Harmonogram pečení vánočního cukroví - kdy které cukroví připravit?
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)