Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černého rybízu za studena - příprava: Černý rybíz očistěte, omyjte a umelte nebo odšťavněte. Do směsi pak postupně přidávejte cukr - po částech - míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a pak přidejte další část. Když máte všechen cukr zapracovaný a zcela rozpuštěný, naplňte džem do vymytých sklenic, navrch každé skleničky nalijte lžičku rumu a zavíčkujte. Uložte na chladném tmavém místě, vydrží nejméně rok.

Číst dál: Džem z černého rybízu za studena - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízový džem bez želírovacího cukru - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rybízový džem bez želírovacího cukru - příprava: Rybíz obsahuje hodně pektinu, a proto na přípravu domácího rybízového džemu nebudete potřebovat želírovací cukr, vystačíte si s tím obyčejným krystalovým. Očištěný rybíz umelte nebo odšťavněte. Šťávu nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10 minut. Potom vmíchejte cukr a vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a za občasného míchání vařte dalších 10 minut.

Číst dál: Rybízový džem bez želírovacího cukru - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z lesního ovoce - příprava: Maliny, borůvky a ostružiny přeberte, odstopkujte, propláchněte vodou a nechte v cedníku okapat. Vložte do většího hrnce, mírně podlijte vodou, přiveďte k varu a vařte na malém plameni asi 5 minut. Občas zamíchejte. Přidejte želírovací cukr, vanilkový cukr (nebo vanilkovou esenci) a kyselinu citronovou a za občasného míchání vařte ještě dalších 5 minut.

Číst dál: Džem z lesního ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kuřecí roláda s lučinou a červeným rybízem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kuřecí roláda s lučinou a červeným rybízem - příprava: Kuřecí prsíčka rozřežte na plát a potřete z obou stran česnekem utřeným se solí. Na každý plátek masa položte šunku, vrstvu lučiny a kuličky červeného rybízu. Potom maso stočte do tvaru rolky a sepněte jehlou nebo převažte provázkem. Rolky obalte v mouce a poté vložte do rozpáleného oleje.

Číst dál: Kuřecí roláda s lučinou a červeným rybízem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bruschetta s pestem a cherry rajčátky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bruschetta s pestem a cherry rajčátky - příprava: Plátky bagety nebo veky lehce opečte na grilu nebo nasucho na pánvi. Pokapejte je panenským olivovým olejem, potřete vrstvičkou svého oblíbeného zeleného pesta a posypte rozdrobeným sýrem feta. Nakonec bruschetty poklaďte nakrájenými cherry rajčátky a dozdobte lístečky čerstvé bazalky. Podávejte jako předkrm nebo jako chuťovku k vínu či pivu.

Číst dál: Bruschetta s pestem a cherry rajčátky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Palačinky s malinami a mascarpone - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Palačinky s malinami a mascarpone - příprava: Mouku smíchejte s cukrem a solí. Vejce rozklepněte do mléka a rozšlehejte. Potom mléčnou směs pomalu zašlehávejte do mouky. Když má těsto požadovanou konzistenci, rozpalte si pánvičku a lehce ji vymastěte olejem. Naběračku těsta nalijte doprostřed pánve a rozlijte do okrajů. Ve chvíli, kdy se z okrajů začíná kouřit a těsto se odpaluje, palačinku otočte a dopečte z druhé strany.

Číst dál: Palačinky s malinami a mascarpone - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané sladkokyselé okurky - příprava: Okurky důkladně omyjte a nechte oschnout. Do zavařovacích sklenic dejte na dno 2-3 kolečka mrkve, plátek cibule, kolečko křenu a kousek okvětí kopru. Na nálev svařte vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte mírně vychladlým nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 °C. Množství láku vystačí asi na 13 sklenic o objemu 0,7 l.

Číst dál: ► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Zeleninový základ pod svíčkovou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zeleninový základ pod svíčkovou - příprava: Zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky, vložte do kastrolu, podlijte vodou, přidejte koření, cukr, sůl a ocet a uvařte do měkka. Nechte vychladnout, koření vyjměte a zeleninu rozmixujte. Hmotu znovu vařte až do zhoustnutí. Mírně vychladlou plňte do skleniček, zavíčkujte a sterilujte při teplotě 90 °C asi 20 minut.

Číst dál: ► Zeleninový základ pod svíčkovou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Marinovaná červená paprika - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Marinovaná červená paprika - příprava: Papriku omyjte, zbavte semen, rozkrájejte zhruba na čtvrtiny a dejte do trouby pod gril opéct - asi na 30 minut. Opečenou papriku přendejte do mísy, zakryjte a nechte 10 minut zapařit. Potom ji sloupněte a nakrájejte na tenčí proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do zavařovacích sklenic dávejte vrstvu papriky, na ni pár plátků česneku a lístečky tymiánu.

Číst dál: ► Marinovaná červená paprika - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Maďarská čalamáda - příprava: Na čalamádu můžete použít papriky různých barev (zelené, žluté i červené). Okurky nastrouhejte na plátky a dejte je na dno velké mísy. Vrstvu okurek osolte. Umyté papriky zbavené semínek nakrájejte na nudličky a dejte do mísy na okurky. Také papriky osolte. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky a rozložte na papriky. Rovněž posypte zbývající solí. Navrch na cibuli nasypte vrstvu cukru (zatím směs nemíchejte) a zalijte vše octem.

Číst dál: ► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny