Potraviny a vaření
► Jemné lívance - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1748x
Jemné lívance - příprava: 30 g čerstvého rozehřátého másla se dá do mísy, k tomu se přidá lžíce cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, 1/3 litru vlažného mléka, 1/3 litru mouky, sůl, 20 g zkynutých kvasnic, naposledy ze 2 bílků sníh, zadělá se těsto a nechá kynout.
Číst dál: ► Jemné lívance - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Francouzské jablečné lívanečky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1900x
Francouzské jablečné lívanečky - příprava: Rozšlehá se celé vejce, lžíce cukru, lžíce mléka nebo smetany, lžíce rumu, malinko soli a mouky tolik, aby bylo těsto jako na kapání. Spíše trochu tužší. Závinová jablka, křehká, jež se snadno rozvářejí, se oloupají, nakrájejí napříč na kolečka, zbaví jádřince, obalí v těstíčku a smaží na oleji.
Číst dál: ► Francouzské jablečné lívanečky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jak nastrouhat kůru z citronu snadno a rychle (rašple, struhadlo)
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2757x
Čerstvá kůra se z citronu obtížně strouhá. Zkuste použít rašpli na dřevo - zubatým okrajem kůru snadno oškrábete, aniž byste porušili její strukturu. Použít můžete i jednu ze stěn klasického struhadla.
Číst dál: ► Jak nastrouhat kůru z citronu snadno a rychle (rašple, struhadlo)
► Jak vyrobit nudle do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2257x
Nudle do polévky - příprava: Do prosáté mouky udělejte důlek, přidejte vejce a vypracujte tuhé těsto. Potom je vyválejte na tenkou, kulatou placku a usušte. Z oschlé placky nakrájejte pruhy, složte je na sebe a nakrájejte na jemné nudličky.
Číst dál: ► Jak vyrobit nudle do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Krupicové noky, nočky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2102x
Krupicové nočky do polévky - příprava: Mléko povařte s máslem a solí, pak přisypte krupici, stále míchejte a uvařte hustou kaši. Do vychladlé kaše zamíchejte vejce, žloutek, mouku, tlučený květ nebo ustrouhaný oříšek a nakonec z bílku sníh. Kávovou lžičkou vykrajujte nočky, a zvolna je povařte 6-8 minut.
► Játrové noky, nočky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2037x
Játrové nočky do polévky - příprava: Hovězí játra utřete nožem a prolisujte sítem nebo umelte na strojku. Na sádle osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a petrželku, dejte do misky a nechte vychladnout. Pak osmaženou cibuli utřete s vejcem, přidejte prolisovaná játra, sůl, majoránku, utřený česnek, pepř, morek a v mléce namočené a vymačkané žemle.
Číst dál: ► Játrové noky, nočky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Moučné noky, nočky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2093x
Moučné nočky do polévky - příprava: Máslo a vejce v misce vymíchejte do pěny, přidejte polohrubou mouku, mléko a sůl, a těsto dohladka promíchejte. Lžičkou tvořte z těsta malé nočky a zavářejte je do vody nebo do vývaru. Nočky vařte pomalu asi 8 minut.
Číst dál: ► Moučné noky, nočky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Piškotový svítek do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1827x
Piškotový svítek do polévky - příprava: Z bílků ušlehejte sníh, zlehka do něj přimíchejte žloutky, mouku a sůl. Nakonec přimíchejte rozpuštěné máslo. Těsto stejnoměrně rozetřete na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a v mírné troubě pečte asi 20 minut, až se začne po stranách oddělovat od plechu.
Číst dál: ► Piškotový svítek do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Omeletové nudle do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1696x
Omeletové nudle do polévky - příprava: Do misky dejte mouku, přidejte rozkvedlané vejce, sůl, přilijte mléko a vše promíchejte v hladké řídké těsto. Z těsta upečte v pánvi na rozpáleném tuku tenké omelety. Upečené omelety stočte, nakrájejte na širší nudle a pak je vkládejte do jednotlivých porcí vývaru těsně před podáváním.
Číst dál: ► Omeletové nudle do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Šunkové knedlíčky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pátek 26. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1738x
Šunkové knedlíčky do polévky - příprava: Uvařené a oloupané brambory ihned prolisujte a nechte vychladnout. V misce utřete máslo do pěny, přidejte vejce, sůl, najemno nakrájenou šunku, prolisované brambory, mouku a strouhanku a vše promíchejte.
Číst dál: ► Šunkové knedlíčky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Strouhání do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Špenátové knedlíčky do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Kapání do polévky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jahodové tiramisu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jednoduchá domácí citronová zmrzlina - recept, postup, příprava, suroviny
- ► Zeleninové špízy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Kuřecí prsa v bylinkové marinádě - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Grilované lilky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Špenátový závin s nivou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Brokolicový slaný koláč - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)