Potraviny a vaření
Jak oloupat mandarinku snadno a rychle
Zveřejněno: pondělí 15. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2460x
Místo klasického loupání slupky mandarinku na obou koncích skrojte a do půlky ji nařízněte. Pak nakrojenou mandarinku jakoby rozbalte - dá se krásně rozdělit na jednotlivé dílky.
Jak správně otrhávat bazalku při vaření
Zveřejněno: pondělí 15. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3166x
Bazalku při vaření neotrhávejte po lístcích, rostlině to škodí. Lepší je vždy odštípnout celou snítku, a to těsně nad místem, kde se větví. Mladé lístky odspodu dorostou, takže budete mít z bylinky užitek déle.
Jak odstranit skvrny od červené řepy z prkénka (citron)
Zveřejněno: pondělí 15. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3352x
Červená řepa anebo třeba černý kořen zanechávají na prkénku velmi odolné skvrny. Zkuste prkénko vydrhnout rozpůleným citronem.
Jak uvařit těstoviny určené do zeleninového salátu
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2788x
Těstoviny do zeleninového salátu vždy vařte trochu tvrdší než al dente. Marinováním totiž ještě změknou.
Jak skladovat čekanku v lednici, aby zůstale déle čerstvá (vlhká utěrka)
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2919x
Čekanku v lednici zabalte do vlhké utěrky. Zůstane déle čerstvá. Vydrží 3-4 dny.
Jak péct čokoládové suflé, aby při pečení nespadlo (škrob)
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2872x
Čokoládové suflé je citlivka. Aby vám nespadlo, přidejte do základního těsta špetku škrobu.
Rajčata smažená v palačinkovém těstě - postup, návod
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1984x
Velká pevná rajčata rozkrájejte na plátky, nasolte je, obalte v palačinkovém těstě a osmažte na pánvi. Je to chutná svačina nebo příloha.
Červená řepa pečená v troubě - postup, návod
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3148x
Červenou řepu je potřeba vždy tepelně upravit. Vařit ji lze klasicky ve vodě či na pařáčku (do hodiny máte hotovo). Ještě lepší je ale o něco zdlouhavější, ovšem mnohem zajímavější úprava v troubě. Řepa pečením v troubě získá lehounce kouřovou, nasládlou chuť.
Jak vařit karlovarský knedlík, aby udržel tvar, mozaiku (okoralý chleba)
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2708x
Karlovarské knedlíky vypadají i chutnají výborně, to nejlepší však na nich je, že jsou snadné a hotové za chvilku. Aby měl knedlík pěknou mozaiku, je dobré kostičky toastového chleba nechat mírně okorat. Ideální je nakrájet pečivo a do rána nechat volně proschnout na lince.
Číst dál: Jak vařit karlovarský knedlík, aby udržel tvar, mozaiku (okoralý chleba)
Jak zmírnit pálivost kari (smetana)
Zveřejněno: neděle 14. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4714x
Jak napravit příliš pálivé kari? Pokud vám ujela ruka s kari a jídlo příliš pálí, vmíchejte do něj trochu smetany nebo pomerančového džusu. Bude hned jemnější.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak vyčarovat ze starých housek chutnou večeři
- Jak urychlit vaření brambor (máslo)
- Jak upéct křupavou pizzu - postup, návod
- Jak široké mají být steaky určené na grilování
- Jak získat z bylinek při vaření co největší aroma
- ► Domácí krekry - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Čím vylepšit drobenku na koláč (kardamom)
- Cuketový salát s rajčaty - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Dezert flameri - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Jak grilovat rybu, aby se nepřichytila k roštu (citron)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)