Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak oloupat mandarinku snadno a rychle

Místo klasického loupání slupky mandarinku na obou koncích skrojte a do půlky ji nařízněte. Pak nakrojenou mandarinku jakoby rozbalte - dá se krásně rozdělit na jednotlivé dílky.

Jak správně otrhávat bazalku při vaření

Bazalku při vaření neotrhávejte po lístcích, rostlině to škodí. Lepší je vždy odštípnout celou snítku, a to těsně nad místem, kde se větví. Mladé lístky odspodu dorostou, takže budete mít z bylinky užitek déle.

Jak odstranit skvrny od červené řepy z prkénka (citron)

Červená řepa anebo třeba černý kořen zanechávají na prkénku velmi odolné skvrny. Zkuste prkénko vydrhnout rozpůleným citronem.

Jak uvařit těstoviny určené do zeleninového salátu

Těstoviny do zeleninového salátu vždy vařte trochu tvrdší než al dente. Marinováním totiž ještě změknou.

Jak skladovat čekanku v lednici, aby zůstale déle čerstvá (vlhká utěrka)

Čekanku v lednici zabalte do vlhké utěrky. Zůstane déle čerstvá. Vydrží 3-4 dny.

Jak péct čokoládové suflé, aby při pečení nespadlo (škrob)

Čokoládové suflé je citlivka. Aby vám nespadlo, přidejte do základního těsta špetku škrobu.

Rajčata smažená v palačinkovém těstě - postup, návod

Velká pevná rajčata rozkrájejte na plátky, nasolte je, obalte v palačinkovém těstě a osmažte na pánvi. Je to chutná svačina nebo příloha.

Červená řepa pečená v troubě - postup, návod

Červenou řepu je potřeba vždy tepelně upravit. Vařit ji lze klasicky ve vodě či na pařáčku (do hodiny máte hotovo). Ještě lepší je ale o něco zdlouhavější, ovšem mnohem zajímavější úprava v troubě. Řepa pečením v troubě získá lehounce kouřovou, nasládlou chuť.

Číst dál: Červená řepa pečená v troubě - postup, návod

Jak vařit karlovarský knedlík, aby udržel tvar, mozaiku (okoralý chleba)

Karlovarské knedlíky vypadají i chutnají výborně, to nejlepší však na nich je, že jsou snadné a hotové za chvilku. Aby měl knedlík pěknou mozaiku, je dobré kostičky toastového chleba nechat mírně okorat. Ideální je nakrájet pečivo a do rána nechat volně proschnout na lince.

Číst dál: Jak vařit karlovarský knedlík, aby udržel tvar, mozaiku (okoralý chleba)

Jak zmírnit pálivost kari (smetana)

Jak napravit příliš pálivé kari? Pokud vám ujela ruka s kari a jídlo příliš pálí, vmíchejte do něj trochu smetany nebo pomerančového džusu. Bude hned jemnější.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny