Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Sýrové kuličky s pažitkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sýrové kuličky s pažitkou: 1 svazek pažitky opláchneme, osušíme a nakrájíme najemno. 40 g pražených, solených arašídů nasekáme a promícháme s pažitkou. Z 200 g smetanového čerstvého sýra oddělíme lžičkou kousky a ve vlhkých rukách z nich uválíme kuličky. Obalíme je v arašídovo-pažitkové směsi. Místo čerstvého sýru můžete použít rovněž třešinky mozzarelly.

Tofu v sezamovém kabátku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Tofu v sezamovém kabátku: Tři lžíce sezamových semínek opražíme. 150 g tofu nakrájíme na kostky a necháme 30 minut marinovat ve 4-5 lžících sójové omáčky. Tofu vyndáme z marinády, pak opečeme v 1 lžíci olivového oleje. Otrháme a nasekáme koriandr ze čtvrtiny květináče. Promícháme se sezamem. Tofu osolíme, opepříme a obalíme sezamovo-bylinkovou směsí.

Gratinované chlebové tolary - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Gratinované chlebové tolary: Ze 4 snítek rozmarýnu otrháme listy a nasekáme je. 30 g parmazánu nastrouháme a smícháme je s 30 g mletých mandlí, rozmarýnem a 1 žloutkem na pastu. Z plátků žitného chleba vykrojíme kolečka a ta potřeme vždy 1 lžičkou pasty a poklademe na pečicí plech. Tolary zapékáme 2-3 minuty v troubě pod horkým grilem.

Česnekové krutony s tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Česnekové krutony s tymiánem: Ze 4 plátků toastového chleba odkrojíme kůrku. Chléb nakrájíme na kostičky a opékáme 3-4 minuty ve 3 lžících olivového oleje. 2 stroužky česneku najemno nasekáme. Z 5 snítek tymiánu otrháme listy a nasekáme. Tymián, česnek a 1-2 lžičky chilli vloček přidáme na pánev k chlebu a asi 1 minutu společně opékáme. Krutony dochutíme solí a pepřem.

Zálivka na zeleninový salát s jogurtem, zázvorem a limetkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zálivka na zeleninový salát s jogurtem, zázvorem a limetkou: 1 limetku omyjeme, kůru najemno nastrouháme, šťávu vymačkáme. Jako oříšek velký kousek
zázvoru oloupeme a nasekáme. Ohřejeme 2 lžíce oleje, krátce v něm opražíme 2 lžičky kari a zázvor. Vše přidáme do mísy s 200 ml plnotučného jogurtu, limetkovou šťávou a kůrou a promícháme. Zálivku okořeníme solí, pepřem a cukrem.

Zálivka na zeleninový salát s kečupem a nakládanými okurkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zálivka na zeleninový salát s kečupem a nakládanými okurkami: 50 g nakládaných slaných okurek necháme okapat a pokrájíme na kostičky. 100 g kysaného mléka smícháme se 2 lžícemi salátové majonézy, 2 lžícemi kečupu, 3 lžícemi mléka a 2 lžičkami worchesterské omáčky. Zálivku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Na závěr vmícháme krájené okurky a 2 lžičky pokrájených bylinek.

Zálivka na zeleninový salát s balzamikovým octem, javorovým sirupem a chilli - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zálivka na zeleninový salát s balzamikovým octem, javorovým sirupem a chilli: Nasekáme dvě větvičky rozmarýnu a rovněž 2 stroužky česneku. 1-2 chilli papričky rozkrojíme a vyškrábeme semínka. Lusky najemno nasekáme. 6 lžic tmavého balzamikového octa smícháme s chilli, česnekem a rozmarýnem, přidáme 2 lžíce javorového sirupu a podle chuti sůl a pepř. Vmícháme 6 lžic oleje.

Zálivka na zeleninový salát s podmáslím a koriandrem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zálivka na zeleninový salát s podmáslím a koriandrem: Koriandr z půlky květináče opláchneme, oklepeme dosucha, listy otrháme a nasekáme. 1 pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru najemno nastrouháme. Pomeranč rozpůlíme a vymačkáme z něj šťávu. 200 ml podmáslí smícháme se 2 lžícemi oleje, koriandrem a pomerančovou šťávou a kůrou. Dresink dochutíme solí, pepřem a cukrem.

Čím vymazat formu, aby se moučník při pečení nepřipálil a nezhnědl (ztužený tuk)

Plechy a formy na moučníky vymazávejte vždy ztuženým tukem, nikoli máslem. Ztužený tuk se téméř nepřepaluje, takže moučník zůstane zespodu světlý a nepřipálí se.

Jak oloupat zázvor rychle a jednoduše (lžička)

Čerstvé oddenky zázvoru mají papírově tenkou slupku, kterou je škoda loupat nožem nebo škrabkou, protože tím odstraníte i část dužiny. Zkuste kávovou lžičku. Vezměte zázvor do jedné ruky, do té druhé lžičku a oddenek oškrábejte - jde to snadno a zbavíte se jen té nejtenčí slupky.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny