Potraviny a vaření
Sýrové kuličky s pažitkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1702x
Sýrové kuličky s pažitkou: 1 svazek pažitky opláchneme, osušíme a nakrájíme najemno. 40 g pražených, solených arašídů nasekáme a promícháme s pažitkou. Z 200 g smetanového čerstvého sýra oddělíme lžičkou kousky a ve vlhkých rukách z nich uválíme kuličky. Obalíme je v arašídovo-pažitkové směsi. Místo čerstvého sýru můžete použít rovněž třešinky mozzarelly.
Tofu v sezamovém kabátku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1693x
Tofu v sezamovém kabátku: Tři lžíce sezamových semínek opražíme. 150 g tofu nakrájíme na kostky a necháme 30 minut marinovat ve 4-5 lžících sójové omáčky. Tofu vyndáme z marinády, pak opečeme v 1 lžíci olivového oleje. Otrháme a nasekáme koriandr ze čtvrtiny květináče. Promícháme se sezamem. Tofu osolíme, opepříme a obalíme sezamovo-bylinkovou směsí.
Gratinované chlebové tolary - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2190x
Gratinované chlebové tolary: Ze 4 snítek rozmarýnu otrháme listy a nasekáme je. 30 g parmazánu nastrouháme a smícháme je s 30 g mletých mandlí, rozmarýnem a 1 žloutkem na pastu. Z plátků žitného chleba vykrojíme kolečka a ta potřeme vždy 1 lžičkou pasty a poklademe na pečicí plech. Tolary zapékáme 2-3 minuty v troubě pod horkým grilem.
Česnekové krutony s tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2759x
Česnekové krutony s tymiánem: Ze 4 plátků toastového chleba odkrojíme kůrku. Chléb nakrájíme na kostičky a opékáme 3-4 minuty ve 3 lžících olivového oleje. 2 stroužky česneku najemno nasekáme. Z 5 snítek tymiánu otrháme listy a nasekáme. Tymián, česnek a 1-2 lžičky chilli vloček přidáme na pánev k chlebu a asi 1 minutu společně opékáme. Krutony dochutíme solí a pepřem.
Zálivka na zeleninový salát s jogurtem, zázvorem a limetkou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1850x
Zálivka na zeleninový salát s jogurtem, zázvorem a limetkou: 1 limetku omyjeme, kůru najemno nastrouháme, šťávu vymačkáme. Jako oříšek velký kousek
zázvoru oloupeme a nasekáme. Ohřejeme 2 lžíce oleje, krátce v něm opražíme 2 lžičky kari a zázvor. Vše přidáme do mísy s 200 ml plnotučného jogurtu, limetkovou šťávou a kůrou a promícháme. Zálivku okořeníme solí, pepřem a cukrem.
Zálivka na zeleninový salát s kečupem a nakládanými okurkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1522x
Zálivka na zeleninový salát s kečupem a nakládanými okurkami: 50 g nakládaných slaných okurek necháme okapat a pokrájíme na kostičky. 100 g kysaného mléka smícháme se 2 lžícemi salátové majonézy, 2 lžícemi kečupu, 3 lžícemi mléka a 2 lžičkami worchesterské omáčky. Zálivku dochutíme solí, pepřem a cukrem. Na závěr vmícháme krájené okurky a 2 lžičky pokrájených bylinek.
Zálivka na zeleninový salát s balzamikovým octem, javorovým sirupem a chilli - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1610x
Zálivka na zeleninový salát s balzamikovým octem, javorovým sirupem a chilli: Nasekáme dvě větvičky rozmarýnu a rovněž 2 stroužky česneku. 1-2 chilli papričky rozkrojíme a vyškrábeme semínka. Lusky najemno nasekáme. 6 lžic tmavého balzamikového octa smícháme s chilli, česnekem a rozmarýnem, přidáme 2 lžíce javorového sirupu a podle chuti sůl a pepř. Vmícháme 6 lžic oleje.
Zálivka na zeleninový salát s podmáslím a koriandrem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1840x
Zálivka na zeleninový salát s podmáslím a koriandrem: Koriandr z půlky květináče opláchneme, oklepeme dosucha, listy otrháme a nasekáme. 1 pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru najemno nastrouháme. Pomeranč rozpůlíme a vymačkáme z něj šťávu. 200 ml podmáslí smícháme se 2 lžícemi oleje, koriandrem a pomerančovou šťávou a kůrou. Dresink dochutíme solí, pepřem a cukrem.
Čím vymazat formu, aby se moučník při pečení nepřipálil a nezhnědl (ztužený tuk)
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3371x
Plechy a formy na moučníky vymazávejte vždy ztuženým tukem, nikoli máslem. Ztužený tuk se téméř nepřepaluje, takže moučník zůstane zespodu světlý a nepřipálí se.
Jak oloupat zázvor rychle a jednoduše (lžička)
Zveřejněno: čtvrtek 11. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2934x
Čerstvé oddenky zázvoru mají papírově tenkou slupku, kterou je škoda loupat nožem nebo škrabkou, protože tím odstraníte i část dužiny. Zkuste kávovou lžičku. Vezměte zázvor do jedné ruky, do té druhé lžičku a oddenek oškrábejte - jde to snadno a zbavíte se jen té nejtenčí slupky.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak obalit houbové řízky snadno a rychle (sáček)
- Jak udělat, aby bramborové knedlíky nebyly po uvaření slizké (ocet)
- Jak zabránit zvlnění anglické slaniny při opékání (studená voda)
- Jak zabránit přetečení polévky, omáčky z hrnce při vaření (olej, tuk)
- Jak zabrániz ztvrdnutí chobotnice při vaření (cukr)
- Jak zbavit nůž zápachu po česneku (mrkev)
- Jak zbavit mouku zatuchlosti (teplo)
- Jak zabránit při skladování luštěnin výskytu škůdců (bobkový list)
- Jak zabránit tmavnutí halušek při vaření (horká voda)
- Jak usmažit tenké vláčné palačinky na minimálním množství tuku (brambor)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)