Potraviny a vaření
Jak zabránit sražení omáčky při vaření (prášek do pečiva)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1855x
Při vaření využívám radu získanou od babičky - do každé smetanové nebo bílé omáčky přidám trochu prášku do pečiva. Omáčka se nesrazí.
Jak zabránit zašpinění kuchyňské linky při šlehání šlehačky (kryt na nádobu)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2268x
Kolikrát jste už při šlehání šlehačky zacákaly sebe i kuchyň? Vyrobte si šikovný jednorázový kryt přímo na míru vašim nádobám. Vezměte papírový talíř a doprostřed vystřihněte díru šírokou tak, aby jí prošly metličky šlehače.
Číst dál: Jak zabránit zašpinění kuchyňské linky při šlehání šlehačky (kryt na nádobu)
Jak upravit fazolové lusky jako přílohu k masu - postup, příprava
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3047x
Fazolky vyvařené v polévce či v podivné bílé omáčce moc sympatií nebudí. Ale co je třeba zkusit jako přílohu ke šťavnatému masu? Uvařte je v osolené vodě spolu s další zeleninou (mrkví, lusky hrášku, kedlubny) a přidejte také nakrájené brambory.
Číst dál: Jak upravit fazolové lusky jako přílohu k masu - postup, příprava
Čím vylepšit těsto na palačinky (pistácie)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3078x
Milujete palačinky? Nevíte, jak je vylepšit? Zkuste do těsta přimíchat nasekané pistácie. Jiné už nebudete chtít.
Jak uchovat zbytek nepoužité smetany (mrazák)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2955x
Jestliže potřebujete na vaření jen trochu smetany, zbytek můžete zamrazit v tvořítku na led. Smetana vydrží minimálně tři měsíce. Můžete ji používat po porcích k vylepšení polévek.
Jemné sýrové chipsy k polévce - příprava, postup
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2049x
Jemné sýrové chipsy k polévce: Camembert nakrájejte na tenké plátky, položte ho na stejně tenké chlebové plátky a dejte do trouby krátce zapéct při 200 °C, dokud se sýr nerozpustí. Sýrové chipsy udělají například z hráškové polévky delikatesu.
Čím vylepšit cheesecake (poleva)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2721x
Čím vylepšit cheesecake? Na pánvi nechte při nízké teplotě rozpustit trochu másla, pak přisypte 200 g nalámaných máslových sušenek a 100 g nasekaných lískových oříšků. Obojí orestujte. Hmotu nechte trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte přibližně 100 ml medu.
Nač si dát pozor při přípravě domácí tatarky
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3426x
Připravujete-li si domácí tatarku, pamatujte, že ji musíte udělat hustší. Po přidání octa, okurek, cibule a citronové šťávy totiž majonéza řídne a nevypadala by zrovna dvakrát lákavě.
Čím nahradit jíšku v polévce, omáčce (bramborová kaše v prášku)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3081x
Aby byly vaše pokrmy dietnější, můžete klasickou jíšku nahradit bramborovou kaší v prášku.
Čím nahradit jíšku v polévce, omáčce (ovesné vločky)
Zveřejněno: pondělí 22. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3373x
Aby byly vaše pokrmy dietnější, můžete klasickou jíšku nahradit umletými vločkami.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak ohřívat párky aby nepopraskaly (pařák)
- Poctivý grog jako pro námořníky - postup, příprava
- Domácí pečený čaj - postup, příprava
- Jak upéct závin dozlatova a dokřupava (tuk)
- Jak vařit zeleninu, aby neztratila aroma (bylinkový olej)
- Jak zabránit lámání křehkého těsta při válení (teplota, voda)
- Kapusta k masu trochu jinak - postup, příprava
- Pečené rýžové kuličky do polévky - postup, příprava
- Zeleninové chipsy z vlastní trouby - postup, příprava
- Zdravé zeleninové hranolky s tvarohem - postup, příprava
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)