Potraviny a vaření
Jak zabránit vzniku škraloupu na mléce (kostka ledu)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2456x
Do svařeného mléka vhoďte kostku ledu - neutvoří se škraloup.
Jak zabránit sražení mléka při vaření (kostka cukru)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2921x
Do mléka před vařením přidejte kostku cukru - nesrazí se.
Jak zabránit připálení mléka při vaření (talířek)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2782x
Před vařením položte na dno hrnce převrácený talířek - mléko se nepřipálí.
Jak zabránit připálení mléka při vaření (studená voda)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2710x
Hrnec před vařením vypláchněte studenou vodou - mléko se nepřipálí.
Jak zabránit přetečení mléka z hrnce při vaření (máslo)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2711x
Natřete okraje hrnce máslem - mléko při vaření nepřeteče.
Jak zabránit přepálení másla při smažení (stolní olej)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2010x
K zpěněnému máslu na pánvičce přikápněte trochu stolního oleje - nepřepálí se.
Jak urychlit změknutí tuhého másla (hrnec, voda)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2152x
Potřebujete-li, aby kostka másla rychle změkla, postavte na ni hrnec s vařící vodou. Máslo změkne, ale nerozteče se.
Jak uchovat máslo čerstvé bez použití lednice (voda, sůl)
Zveřejněno: pondělí 26. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3645x
Máslo vydrží dlouho čerstvé i bez chladničky. Převařte vodu se solí, vychlaďte ji a máslo jí zalijte tak, aby bylo zcela potopeno - vydrží vám dlouho čerstvé, například na chatě.
Jak uchovat syrový žloutek v lednici (voda, olej)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3412x
Syrový žloutek zalijte vodou nebo olejem - vydrží v chladničce déle čerstvý.
Jak uvařit prasklé vejce, aby nevyteklo (sítko, pára)
Zveřejněno: neděle 25. únor 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2681x
Prasklé vejce podržte asi minutu v sítku nad párou. Bílek se srazí a při vaření nevyteče.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Jak uvařit prasklé vejce, aby nevyteklo (alobal)
- Jak urychlit vyšlehání sněhu z bílku (krystalový cukr)
- Jak urychlit vyšlehání sněhu z bílku (sůl)
- Jak rozeznat uvařené vejce od syrového
- Jak rozeznat čerstvé vejce od starého (sklenice, voda)
- Jak ohřát těstoviny bez použití mikrovlnné trouby (vařící voda)
- Jak vařit těstoviny, aby se neslepily (olej)
- Jak vařit luštěniny, kdy solit, kořenit
- Jak ohřát rýži bez použití mikrovlnné trouby (sáček, vřelá voda)
- Jak zabránit přilepení rýže ke stěnám hrnce při vaření (máslo)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)