Potraviny a vaření
Šípková zavařenina s jablky - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1876x
Šípková zavařenina s jablky - příprava: Šípky odstopkujeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřky i s chloupky a důkladně propereme. V hrnci je trochu podlijeme vodou a vaříme doměkka. Měkké šípky scedíme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Poté přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, asi 5 minut povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec přidáme šťávu z 1 citronu a želírovací přípravek a ještě krátce povaříme. Nalijeme do nahřátých skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut je postavíme dnem vzhůru.
Šípková marmeláda - recept
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2009x
Šípková marmeláda - příprava: Šípky odstopkujeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřky i s chloupky a důkladně propereme. V hrnci je trochu podlijeme vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme. Protlak povaříme do zhoustnuti, pak jej odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a ještě několik minut povaříme. Nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
Sušení šípků - jak sušit
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3313x
Šípky si můžeme usušit. Sušímeje na slunci nebo v sušičce při teplotě 60 C do úplného ztvrdnutí. Rozemleté pak používáme k přípravě čaje. V čerstvém stavu je můžeme přidat i do různých směsí pečených čajů.
Trhání šípků na zavařeninu - kdy trhat, sbírat
Zveřejněno: čtvrtek 26. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2317x
Šípky trháme vždy přemrzlé. Teprve po přemrznutí vynikne jejich charakteristická chuť.
Zvařené švestky na knedlíky - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2175x
Švestky na knedlíky: Švestky odstopkujeme, omyjeme, urovnáme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80 C asi 25 minut. Používáme je do knedlíků nebo na koláče.
Švestkový kompot s rumem - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3168x
Švestkový kompot s rumem - příprava: Vodu svaříme s cukrem, přidáme hřebíčky, skořici a kůru z dobře omytého citronu a chvilku povaříme. Do hotového nálevu přidáme citronovou šťávu a rum. Omyté švestky rozpůlíme, vypeckujeme, vložíme do sklenic a zalijeme nálevem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 85 C.
Švestkový kompot - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1771x
Švestkový kompot - příprava: Švestky lehce namačkáme do sklenic těsně vedle sebe, a to buď rozpůlené vypeckované, řeznou stranou dolů, nebo celé. Zalijeme je teplým cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.
Švestky v cukru - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1765x
Švestky v cukru - příprava: Švestky překrájíme na čtvrtky, vložíme do většího hrnce, přidáme želírovací cukr, vanilkový cukr, skořici a hřebíčky, promícháme a přikryté necháme přes noc stát. Druhý den je 4 minuty prudce povaříme. Vyndáme koření a švestky dáme do sklenic.
Švestky ve vlastní šťávě - recept
Zveřejněno: pondělí 23. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2098x
Švestky ve vlastní šťávě - příprava: Omyté švestky rozpůlíme, vypeckujeme a hodně pevně řeznou stranou dolů naskládáme do sklenic, přičemž je průběžně lehce prosypáváme cukrem. Do každé sklenice nalijeme lžíci vody, uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85 C.
Sekaná jemná, šťavnatá - jak to udělat, co použít (tvaroh)
Zveřejněno: neděle 22. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2324x
Láká vás jemná sekaná? Do mletého masa zapracujte 1 lžíci měkkého tvarohu, vylepšíte tím chuť.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Praskání párků při vaření - jak, čím zabránit, zamezit (mléko)
- Uchovávání krájeného salámu v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazil, déle vydržel (alobal)
- Skladování salámu v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazil, déle vydržel (slanina)
- Skladování uzeného masa v lednici - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazilo (pečící papír)
- Drůbeží maso šťavnaté - jak porcovat
- Kořenění masa, pečeně - jak kořenit, aby koření na mase drželo (olej)
- Kotlety šťavnaté - jak to udělat, co použít (ocet, voda)
- Vepřové maso po uvaření měkké, jemné - jak to udělat, co použít (citronová šťáva)
- Naklepávání, klepání masa před vařením - jak klepat, aby zůstalo šťavnaté (mokré prkénko)
- Maso před grilováním - co s ním udělat, aby bylo měkké a šťavnaté
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)