Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Šípková zavařenina s jablky - recept

Šípková zavařenina s jablky - příprava: Šípky odstopkujeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřky i s chloupky a důkladně propereme. V hrnci je trochu podlijeme vodou a vaříme doměkka. Měkké šípky scedíme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Poté přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka, asi 5 minut povaříme, pak přidáme cukr a vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec přidáme šťávu z 1 citronu a želírovací přípravek a ještě krátce povaříme. Nalijeme do nahřátých skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut je postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Šípková zavařenina s jablky - recept

Šípková marmeláda - recept

Šípková marmeláda - příprava: Šípky odstopkujeme, rozpůlíme, vydlabeme vnitřky i s chloupky a důkladně propereme. V hrnci je trochu podlijeme vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme. Protlak povaříme do zhoustnuti, pak jej odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a ještě několik minut povaříme. Nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Šípková marmeláda - recept

Sušení šípků - jak sušit

Šípky si můžeme usušit. Sušímeje na slunci nebo v sušičce při teplotě 60 C do úplného ztvrdnutí. Rozemleté pak používáme k přípravě čaje. V čerstvém stavu je můžeme přidat i do různých směsí pečených čajů.

Trhání šípků na zavařeninu - kdy trhat, sbírat

Šípky trháme vždy přemrzlé. Teprve po přemrznutí vynikne jejich charakteristická chuť.

Zvařené švestky na knedlíky - recept

Švestky na knedlíky: Švestky odstopkujeme, omyjeme, urovnáme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80 C asi 25 minut. Používáme je do knedlíků nebo na koláče.

Švestkový kompot s rumem - recept

Švestkový kompot s rumem - příprava: Vodu svaříme s cukrem, přidáme hřebíčky, skořici a kůru z dobře omytého citronu a chvilku povaříme. Do hotového nálevu přidáme citronovou šťávu a rum. Omyté švestky rozpůlíme, vypeckujeme, vložíme do sklenic a zalijeme nálevem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 85 C.

Číst dál: Švestkový kompot s rumem - recept

Švestkový kompot - recept

Švestkový kompot - příprava: Švestky lehce namačkáme do sklenic těsně vedle sebe, a to buď rozpůlené vypeckované, řeznou stranou dolů, nebo celé. Zalijeme je teplým cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Švestkový kompot - recept

Švestky v cukru - recept

Švestky v cukru - příprava: Švestky překrájíme na čtvrtky, vložíme do většího hrnce, přidáme želírovací cukr, vanilkový cukr, skořici a hřebíčky, promícháme a přikryté necháme přes noc stát. Druhý den je 4 minuty prudce povaříme. Vyndáme koření a švestky dáme do sklenic.

Číst dál: Švestky v cukru - recept

Švestky ve vlastní šťávě - recept

Švestky ve vlastní šťávě - příprava: Omyté švestky rozpůlíme, vypeckujeme a hodně pevně řeznou stranou dolů naskládáme do sklenic, přičemž je průběžně lehce prosypáváme cukrem. Do každé sklenice nalijeme lžíci vody, uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85 C.

Číst dál: Švestky ve vlastní šťávě - recept

Sekaná jemná, šťavnatá - jak to udělat, co použít (tvaroh)

Láká vás jemná sekaná? Do mletého masa zapracujte 1 lžíci měkkého tvarohu, vylepšíte tím chuť.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny