Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Skladování, uchovávání másla - jak skladovat, aby nežluklo, vydrželo čerstvé, nepřijímalo pachy (alobal)

Po otevření máslo nikdy nenechávejte jen zabalené v původním obalu. Rádo totiž přijímá pachy a zhoršilo by tak svou chuť. Zabalte ho do alobalu nebo vložte do uzavíratelné nádoby a pak dejte do lednice.

Jak vylouhovat sypaný čaj bez sítka (kapesník, sešívačka)

Vaříte si rádi kvalitní sypaný čaj, ale zrovna nemáte po ruce sítko? Do papírového nebo látkového kapesníku zabalte čaj a sešívačkou se cvakněte otevřená místa. Pak už stačí vložit do horké vody a nechat požadovanou dobu louhovat.

Okurky, nakládačky hořké - jak, čím zbavit hořkosti, sklízet (studená voda)

Okurky netrhejte v poledne, ale ráno nebo večer, jinak budou hořké. Pokud přesto sklidíte hořkou úrodu, opakovaně je máčejte v kbelíku se studenou vodou a nakonec properte.

Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)

Nejde vám rozetřít poleva na koláči? Zkuste koláč i s polevou na chvíli dát zpět do trouby, pak polevu rozetřete.

Moučníky z kynutého těsta křehké, vláčné - jak to udělat, co použít (citronová šťáva, ocet)

Do kynutého těsta vmíchejte trochu citronové šťávy nebo 1 lžičku octa. Upečené moučníky získají křehkost a vláčnost.

Buchty měkké, vláčné - jak to udělat, co použít (rum, cukr, voda)

Ve sklenici smíchejte ve stejném poměru rum a vodu, přidejte 2 lžičky cukru a tímto roztokem potřete povrch ještě horkých buchet z trouby. Buchty zůstanou měkké a vláčné skoro týden.

Želatina jemná, bez hrudek - jak to udělat (vodní lázeň)

Želatinu vložte do vodní lázně a dobře promíchejte, bude krásně jemná a nebudou se tvořit hrudky.

Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)

Skleničku džemu zalejte slabou vrstvou rumu, převažte celofánem a uložte na chladné místo. Takto uskladněný džem vydrží i tři roky.

Mošt déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (křen)

Chystáte se stáčet mošt do lahví a demižónů? Přidejte do něj jemně nastrouhaný křen. Na 1 l moštu počítejte 1 polévkovou lžičku křenu. Nezapomeňte ho důkladně promíchat. Mošt pak déle vydrží. Před konzumací je však třeba mošt scedit.

Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)

Pokud nesníte ananas celý, pokapejte ho citronovou šťávou, která zabrání zhnědnutí, zabalte do alobalu a uložte. Takto upravený ananas vydrží čerstvý 2 dny. Před další konzumací ho nechte chvilku při pokojové teplotě.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny