Potraviny a vaření
Skladování, uchovávání másla - jak skladovat, aby nežluklo, vydrželo čerstvé, nepřijímalo pachy (alobal)
Zveřejněno: sobota 21. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2515x
Po otevření máslo nikdy nenechávejte jen zabalené v původním obalu. Rádo totiž přijímá pachy a zhoršilo by tak svou chuť. Zabalte ho do alobalu nebo vložte do uzavíratelné nádoby a pak dejte do lednice.
Jak vylouhovat sypaný čaj bez sítka (kapesník, sešívačka)
Zveřejněno: sobota 21. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3383x
Vaříte si rádi kvalitní sypaný čaj, ale zrovna nemáte po ruce sítko? Do papírového nebo látkového kapesníku zabalte čaj a sešívačkou se cvakněte otevřená místa. Pak už stačí vložit do horké vody a nechat požadovanou dobu louhovat.
Okurky, nakládačky hořké - jak, čím zbavit hořkosti, sklízet (studená voda)
Zveřejněno: sobota 21. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4427x
Okurky netrhejte v poledne, ale ráno nebo večer, jinak budou hořké. Pokud přesto sklidíte hořkou úrodu, opakovaně je máčejte v kbelíku se studenou vodou a nakonec properte.
Čokoládová poleva nejde rozetřít - jak, čím pomoci (trouba)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3070x
Nejde vám rozetřít poleva na koláči? Zkuste koláč i s polevou na chvíli dát zpět do trouby, pak polevu rozetřete.
Moučníky z kynutého těsta křehké, vláčné - jak to udělat, co použít (citronová šťáva, ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2322x
Do kynutého těsta vmíchejte trochu citronové šťávy nebo 1 lžičku octa. Upečené moučníky získají křehkost a vláčnost.
Buchty měkké, vláčné - jak to udělat, co použít (rum, cukr, voda)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9781x
Ve sklenici smíchejte ve stejném poměru rum a vodu, přidejte 2 lžičky cukru a tímto roztokem potřete povrch ještě horkých buchet z trouby. Buchty zůstanou měkké a vláčné skoro týden.
Želatina jemná, bez hrudek - jak to udělat (vodní lázeň)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2063x
Želatinu vložte do vodní lázně a dobře promíchejte, bude krásně jemná a nebudou se tvořit hrudky.
Džem déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (rum, celofán)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3687x
Skleničku džemu zalejte slabou vrstvou rumu, převažte celofánem a uložte na chladné místo. Takto uskladněný džem vydrží i tři roky.
Mošt déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (křen)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2213x
Chystáte se stáčet mošt do lahví a demižónů? Přidejte do něj jemně nastrouhaný křen. Na 1 l moštu počítejte 1 polévkovou lžičku křenu. Nezapomeňte ho důkladně promíchat. Mošt pak déle vydrží. Před konzumací je však třeba mošt scedit.
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
Zveřejněno: čtvrtek 19. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8731x
Pokud nesníte ananas celý, pokapejte ho citronovou šťávou, která zabrání zhnědnutí, zabalte do alobalu a uložte. Takto upravený ananas vydrží čerstvý 2 dny. Před další konzumací ho nechte chvilku při pokojové teplotě.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Více šťávy v citronu - jak to udělat, docílit (teplá voda)
- Více šťávy v citronu - jak to udělat, docílit (mikrovlnka)
- Nakrájené citrusy vydrží déle čerstvé - jak to udělat, co použít (voda, led)
- Čekanka hořká, nahořklá - jak, čím zbavit hořkosti (vlažná voda)
- Čalamáda se nezkazí - jak to udělat, co použít (křen)
- Hlávkový salát povadlý, zvadlý - jak, čím pomoci (voda, utěrka)
- Vaření chřestu - jak vařit, aby měl správnou chuť (sůl, cukr)
- Zápach při vaření brokolice - jak, čím zamezit, zabránit (chleba)
- Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (ocet)
- Hmyz v květáku - jak před vařením odstranit, zbavit se (sůl)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)