Potraviny a vaření
Bylinkové máslo - jak udělat, připravit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3141x
Směs bylinek nasekejte, promíchejte se změklým máslem, přidejte prolisovaný česnek, osolte a v malých miskách uložte do mrazáku. Bylinkové máslo poslouží jako skvělá pomazánka na pečivo a ochutí hotová jídla nebo třeba grilované maso.
Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2965x
Z bylinek lze snadno vyrobit ochucený olej a bylinkový ocet. Vložíte-li je do těchto dvou tekutin, po nějaké době jim předají své aroma a léčivé složky, a navíc v nich budou bezpečně uchované díky jejich konzervačním účinkům. Stačí bylinky v láhvi zalít vinným nebo jablečným octem, respektive olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby nevyčnívaly.
Číst dál: Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit
Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2981x
Bylinky sebrané za slunečného dne svažte gumičkou do menších svazků a zavěste na tmavé, dobře větrané místo. Jak stonky vysychají, gumička se smršťuje a zavěšený svazek drží pohromadě. Jakmile bylinka uschne tak, že chrastí, sdrhněte ze stonků lístky a uložte je ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.
Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3274x
Pro zmrazení se hodí zvláště bylinky, které sušením ztrácejí aroma, tedy například kudrnatá petržel, pažitka, kopr, medvědí česnek nebo meduňka. Omyté bylinky buď pokrájejte na kousky, nebo rozmixujte, mohou se zamrazit i vcelku. Uložte je do nádobky, napěchujte a uzavřete.
Omáčka bledá, málo zabarvená - jak, čím ztmavit, zabarvit (cukr)
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8019x
Bledá omáčka ztmavne, přidáte-ti do ní lžičku zkaramelizovaného cukru.
Slánka, solnička má velké otvory, moc solí - jak, čím pomoci (lak na nehty)
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2634x
Slánku, která má příliš velké otvory, připravíte k použití tak, že některé z nich vyplníte lakem na nehty.
Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)
Zveřejněno: pondělí 21. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5996x
Chcete odstranit bublinky z perlivé vody? Ponořte na chvíli do sklenice kousek ubrousku nebo do ní přisypejte trochu krystalového cukru.
Salám oschlý, okoralý - jak, čím zabránit, zamezit (slanina)
Zveřejněno: pondělí 21. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2035x
Salám neoschne, když jej uchováte vcelku a na řez přiložíte kousek slaniny.
Maso při vaření rychle změkne - jak to udělat, co použít (rum)
Zveřejněno: pondělí 21. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2029x
Maso při vaření rychleji změkne, přidáte-li do vody lžíci rumu.
Maso při vaření rychle změkne - jak to udělat, co použít (soda)
Zveřejněno: pondělí 21. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2696x
Maso při vaření rychleji změkne, přidáte-li do vody špetku jedlé sody.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Linecké těsto vláčné - jak to udělat, co použít (smetana)
- Kažení moštu ve sklenicích - jak, čím zabránit, zamezit (křen)
- Šupiny na rybě - jak, čím odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
- Drůbeží maso bílé, šťavnaté - jak to udělat, co použít (citron)
- Rajská omáčka chutňejší - jak, čím ochutit, vylepšit (med, mrkev)
- Pečené maso měkké - jak to udělat, co použít (citron)
- Sražená omáčka - jak, čím pomoci (prášek do pečiva)
- Solení ryp při přípravě pokrmu - kdy solit, aby se ryba během vaření nerozpadla
- Slupka na salámu nejde sundat, sloupnout - jak sundat, sloupnout snadno a rychle (voda)
- Připálené zbytky jídla na grilu - jak, čím odstranit, odmočit (kávová sedlina)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)