Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Bylinkové máslo - jak udělat, připravit

Směs bylinek nasekejte, promíchejte se změklým máslem, přidejte prolisovaný česnek, osolte a v malých miskách uložte do mrazáku. Bylinkové máslo poslouží jako skvělá pomazánka na pečivo a ochutí hotová jídla nebo třeba grilované maso.

Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit

Z bylinek lze snadno vyrobit ochucený olej a bylinkový ocet. Vložíte-li je do těchto dvou tekutin, po nějaké době jim předají své aroma a léčivé složky, a navíc v nich budou bezpečně uchované díky jejich konzervačním účinkům. Stačí bylinky v láhvi zalít vinným nebo jablečným octem, respektive olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby nevyčnívaly.

Číst dál: Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit

Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit

Bylinky sebrané za slunečného dne svažte gumičkou do menších svazků a zavěste na tmavé, dobře větrané místo. Jak stonky vysychají, gumička se smršťuje a zavěšený svazek drží pohromadě. Jakmile bylinka uschne tak, že chrastí, sdrhněte ze stonků lístky a uložte je ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.

Číst dál: Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit

Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit

Pro zmrazení se hodí zvláště bylinky, které sušením ztrácejí aroma, tedy například kudrnatá petržel, pažitka, kopr, medvědí česnek nebo meduňka. Omyté bylinky buď pokrájejte na kousky, nebo rozmixujte, mohou se zamrazit i vcelku. Uložte je do nádobky, napěchujte a uzavřete.

Číst dál: Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit

Omáčka bledá, málo zabarvená - jak, čím ztmavit, zabarvit (cukr)

Bledá omáčka ztmavne, přidáte-ti do ní lžičku zkaramelizovaného cukru.

Slánka, solnička má velké otvory, moc solí - jak, čím pomoci (lak na nehty)

Slánku, která má příliš velké otvory, připravíte k použití tak, že některé z nich vyplníte lakem na nehty.

Bublinky v perlivé vodě - jak, čím odstranit (ubrousek, cukr)

Chcete odstranit bublinky z perlivé vody? Ponořte na chvíli do sklenice kousek ubrousku nebo do ní přisypejte trochu krystalového cukru.

Salám oschlý, okoralý - jak, čím zabránit, zamezit (slanina)

Salám neoschne, když jej uchováte vcelku a na řez přiložíte kousek slaniny.

Maso při vaření rychle změkne - jak to udělat, co použít (rum)

Maso při vaření rychleji změkne, přidáte-li do vody lžíci rumu.

Maso při vaření rychle změkne - jak to udělat, co použít (soda)

Maso při vaření rychleji změkne, přidáte-li do vody špetku jedlé sody.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny