Potraviny a vaření
Skladování jablek, ovoce přes zimu - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazilo, nenabodal hmyz (česnek)
Zveřejněno: sobota 14. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2397x
Urodilo se vám na zahradě ovoce? Pokud jste si ho uskladnili na zimu a bojíte se, aby neshnilo, zkuste tuto jednoduchou babskou radu: mezi uskladněné plody vložte oloupené stroužky česneku. Zabráníte jeho kažení a česnek odpudí i obtížný hmyz, pokud by se náhodou poblíž nějaký objevil.
Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)
Zveřejněno: sobota 14. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6148x
Babské rady do kuchyně nemohou zapomenout na česnek, ten skvělý léčivý přírodní prostředek. Stává se vám, že přeženete množství nakoupeného česneku a on vám pak "vyhluchne"? Připravte si na zimu česnekovou zásobu. Česnek totiž zůstane dlouho čerstvý, když ho oloupete, vložíte do sklenice, zalijete stolním olejem a uložíte na chladném místě.
Rozkrojený citron neoschne - jak to udělat, co použít (ocet)
Zveřejněno: sobota 14. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3038x
Jedna stará dobrá rada vhodná hlavně do kuchyně. Nevíte, jak udržet nakrojený citrón neoschlý a čerstvý? Kápněte na talířek trošku octa a na něj položte citrón řeznou plochou dolů. Ale osvědčil se mi i talířek nebo malá miska bez oné octové kapky.
Ruce páchnoucí od cibule - jak, čím zabránit, předejít (olivový olej)
Zveřejněno: čtvrtek 5. leden 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2747x
Pozvali jste přátele na vlastnoručně uvařenou večeři, ale dojem vám kazí ruce nasáklé vůní cibule, kterou jste při vaření krájeli? Nežádoucích pachů se vyvarujete tím, že si ruce před krájením této aromatické zeleniny natřete olivovým olejem. Pak nebudou pachy přijímat.
Nedopité, zbylé víno - jak uskladnit, použít, aby se nezkazilo (vinné kostky)
Zveřejněno: neděle 27. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2039x
Nedopijete-li láhev vína, zbytek se nezkazí, uskladníte-li ho ve formě ledových kostek. Ty pak osvěží třeba sangrii nebo vám společně se studenou vodou vytvoří svěží vinný střik.
Spálený jazyk při ochutnávání jídla - jak, čím ošetřit, pomoci (máslo)
Zveřejněno: neděle 27. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2673x
Když si při vaření popálíte jazyk, rychle ho potřete kouskem másla - bolest okamžitě zmizí.
Kryslalky ledu ve zmrzlině při uchovávání v mrazáku - jak, čím zabránit vzniku (potravinová fólie)
Zveřejněno: neděle 27. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1963x
Jakmile z rodinného balení zmrzliny odejmete část a zbytek vrátíte do mrazničky, pravděpodobně se na ní vytvoří krystalky ledu. Jako prevence poslouží potravinová fólie, kterou pevně přitisknete ke zmrzlině, krabici uzavřete a uložíte.
Mleté maso při pečení nepraskne - jak to udělat, co použít (syrový brambor, voda)
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1791x
Mleté maso se lépe spojí a šiška sekané nepraskne, když do směsi přidáte nastrouhanou syrovou bramboru a 2 dl vody na 1 kg masa.
Kynutý koláč déle vydrží měkký - jak to udělat, co použít (olej, cukr)
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3339x
Aby kynutý koláč vydržel déle měkký, dejte do těsta olej místo másla a skladujte jej v uzavřené nádobě společně s několika kostkami cukru.
Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)
Zveřejněno: sobota 26. listopad 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4966x
Chléb zůstane déle čerstvý, jestliže ho zabalíte nejprve do papírového sáčku a potom do mikrotenu a uložíte do chladničky, v přepážce určené na zeleninu.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Chléb zůstane déle čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)
- Loupání, půlení mandlí - jak oloupat, rozpůlit snadno a rychle (voda)
- Mlýnek na kávu špinavý, zašlý - jak, čím vyčistit (rýže)
- Třtinový cukr tvrdý, zatvrdlý - jak, čím pomoci (jablko)
- Třtinový cukr tvrdý, zatvrdlý - jak, čím pomoci (chleba)
- Třtinový cukr tvrdý, zatvrdlý - jak, čím zabránit, předcházet (mrazák)
- Sušená rajčata - jak udělat, připravit
- Sekaná se při pečení nerozpadne - jak to udělat, co použít (škrob)
- Maso vydrží déle čerstvé - jak to udělat, co použít (káva)
- Maso vydrží déle čerstvé - jak to udělat, co použít (mléko)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)