Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Skladování jablek, ovoce přes zimu - jak skladovat, uchovat, aby se nezkazilo, nenabodal hmyz (česnek)

Urodilo se vám na zahradě ovoce? Pokud jste si ho uskladnili na zimu a bojíte se, aby neshnilo, zkuste tuto jednoduchou babskou radu: mezi uskladněné plody vložte oloupené stroužky česneku. Zabráníte jeho kažení a česnek odpudí i obtížný hmyz, pokud by se náhodou poblíž nějaký objevil.

Česnek vydrží dlouho čerstvý, nevyschne - jak to udělat, co použít (olej)

Babské rady do kuchyně nemohou zapomenout na česnek, ten skvělý léčivý přírodní prostředek. Stává se vám, že přeženete množství nakoupeného česneku a on vám pak "vyhluchne"? Připravte si na zimu česnekovou zásobu. Česnek totiž zůstane dlouho čerstvý, když ho oloupete, vložíte do sklenice, zalijete stolním olejem a uložíte na chladném místě.

Rozkrojený citron neoschne - jak to udělat, co použít (ocet)

Jedna stará dobrá rada vhodná hlavně do kuchyně. Nevíte, jak udržet nakrojený citrón neoschlý a čerstvý? Kápněte na talířek trošku octa a na něj položte citrón řeznou plochou dolů. Ale osvědčil se mi i talířek nebo malá miska bez oné octové kapky.

Ruce páchnoucí od cibule - jak, čím zabránit, předejít (olivový olej)

Pozvali jste přátele na vlastnoručně uvařenou večeři, ale dojem vám kazí ruce nasáklé vůní cibule, kterou jste při vaření krájeli? Nežádoucích pachů se vyvarujete tím, že si ruce před krájením této aromatické zeleniny natřete olivovým olejem. Pak nebudou pachy přijímat.

Nedopité, zbylé víno - jak uskladnit, použít, aby se nezkazilo (vinné kostky)

Nedopijete-li láhev vína, zbytek se nezkazí, uskladníte-li ho ve formě ledových kostek. Ty pak osvěží třeba sangrii nebo vám společně se studenou vodou vytvoří svěží vinný střik.

Spálený jazyk při ochutnávání jídla - jak, čím ošetřit, pomoci (máslo)

Když si při vaření popálíte jazyk, rychle ho potřete kouskem másla - bolest okamžitě zmizí.

Kryslalky ledu ve zmrzlině při uchovávání v mrazáku - jak, čím zabránit vzniku (potravinová fólie)

Jakmile z rodinného balení zmrzliny odejmete část a zbytek vrátíte do mrazničky, pravděpodobně se na ní vytvoří krystalky ledu. Jako prevence poslouží potravinová fólie, kterou pevně přitisknete ke zmrzlině, krabici uzavřete a uložíte.

Mleté maso při pečení nepraskne - jak to udělat, co použít (syrový brambor, voda)

Mleté maso se lépe spojí a šiška sekané nepraskne, když do směsi přidáte nastrouhanou syrovou bramboru a 2 dl vody na 1 kg masa.

Kynutý koláč déle vydrží měkký - jak to udělat, co použít (olej, cukr)

Aby kynutý koláč vydržel déle měkký, dejte do těsta olej místo másla a skladujte jej v uzavřené nádobě společně s několika kostkami cukru.

Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (papírový, mikroténový sáček)

Chléb zůstane déle čerstvý, jestliže ho zabalíte nejprve do papírového sáčku a potom do mikrotenu a uložíte do chladničky, v přepážce určené na zeleninu.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny