Potraviny a vaření
Ostrý hříbkový salát - jak udělat, připravit
Zveřejněno: sobota 13. srpen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3103x
Ostrý hříbkový salát - příprava: Pěkné mladé hříbky očistíme, větší překrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny, malé necháme celé. Vložíme je do vroucí osolené vody s přídavkem kyseliny citronové a 8 minut povaříme. Scezené hříbky v
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
Zveřejněno: středa 3. srpen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3833x
Bramborové knedlíky budou kypřejší, přidáte-li do 1 kg bramborového těsta čtyři lžíce rýžových burisonů.
Karamelová angreštová zavařenina s vanilkou - jak připravit, udělat
Zveřejněno: středa 3. srpen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2114x
Karamelová angreštová zavařenina s vanilkou - příprava: Do kastrolu se silnějším dnem nebo velké pánve nasypeme cukr a na středním ohni ho za občasného míchání necháme rozpustit a zkaramelizovat. Do karamelu po částech
Číst dál: Karamelová angreštová zavařenina s vanilkou - jak připravit, udělat
Rybízový džem - jak připravit, udělat
Zveřejněno: středa 3. srpen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2224x
Rybízový džem - příprava: Rybíz otrháme ze stopek, vybereme seschlé či napadené plody a nasypeme do kastrolu. Přilijeme asi 2 decilitry vody a na prudkém ohni přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a necháme probublávat, dokud
Mirabelková zavařenina - jak připravit, udělat
Zveřejněno: středa 3. srpen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2233x
Mirabelková zavařenina - příprava: Mirabelky důkladně omyjeme, odpeckujeme a zbavíme stopek. Plody rozmixujeme, nasypeme do hrnce a přidáme dřeň z vanilkového lusku a cukr. Dobře promícháme a přivedeme k varu. Přihodíme
Meruňkový džem s mátou - jak připravit, udělat
Zveřejněno: středa 3. srpen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2221x
Svěží džem, který prozáří každou letní snídani. Použít jej můžeme ale i jako náplň do různých dezertů.
Malinovo-višňová omáčka k sýrům (mostarda) - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2039x
Zavařenina bez chemie a přidaného pektinu, která ozvláštní chuť každého sýra, ale i grilovaného masa nebo tradičního švýcarského receptu raclette.
Číst dál: Malinovo-višňová omáčka k sýrům (mostarda) - jak připravit, udělat
Zavařování v myčce na nádobí - jak to udělat, jak postupovat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2292x
Zavařovat lze i v myčce na nádobí. Sklenice vyskládáme tak, aby se navzájem nedotýkaly, a pustíme program s nejvyšší teplotou (alespoň 65, ideálně ale 70-80 stupňů). Po skončení programu sklenice vyndáme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Zavařování v troubě - jak to udělat, postupovat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2752x
Místo vaření můžeme sklenice umístit na pařák nad vodu a zavařovat v páře, případně v troubě, předehřáté na 80 stupňů. Sklenice klademe dospod trouby na plech, případně na plech s trochou vody. Dbáme na rozestupy mezi
Zavařování v mikrovlnné troubě - jak to udělat, postupovat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2751x
Moderním způsobem zavařování je sterilace v mikrovlnné troubě. Sklenice sterilujeme 10 minut na 70 W a pak 10 minut na 100 W. Nemusíme se bát použít otáčecí kovová (tzv. twist-off) víčka - v mikrovlnce tato víčka nejiskří.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Nahořklá a kyselá chuť chleba - co znamená, značí
- Balený chleba orosený - co znamená, značí
- Chléb s měkkým propadajícím se povrchem - co znamená, značí
- Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
- Připálená kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
- Zašpiněná kůrka u chleba, bochníku - co znamená
- Nepravidelný a deformovaný tvar chleba, bochníku - co znamená
- Čertvý chléb v obchodě - jak poznat čerstvost, stáří
- Dávkovač těsta na palačinky - jak udělat, co použít (lahev od kečupu)
- Šípková šťáva - jak připravit, udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)