Potraviny a vaření
Rybízový sirup - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2289x
Rybízový sirup - příprava: Otrhaný a omytý rybíz nasypeme do velkého hrnce a dobře promícháme s 200 g cukru. Přikryjeme utěrkou (stáhneme provázkem nebo gumou okolo hrnce) a necháme 4 dny odpočívat v chladu. Asi po 12
Pampeliškový sirup - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2107x
Pampeliškový sirup - příprava: Pampeliškové květy neomýváme, abychom zachovali co nejvíce pylu. Zalijeme je litrem vody a povaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme na kousky nakrájené citrony a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den
Meruňková šťáva - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2840x
Meruňková šťáva - příprava: Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce a zasypeme polovinou cukru. Necháme pár hodin odstát, aby meruňky pustily šťávu. Přilijeme vodu a vaříme do změknutí. Nakonec směs rozmixujeme nebo rozdrtíme pomocí
Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2840x
Limetkový sirup s levandulí - příprava: Květy levandule přelijeme zchladlou převařenou vodou, přidáme plátky limetek a necháme 24 hodin louhovat. Poté slijeme přes plátno do hrnce, přidáme cukr a citronovou šťávu a přivedeme těsně pod
Číst dál: Limetkový sirup s levandulí - jak připravit, udělat
Ostružinový sirup - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2432x
Ostružinový sirup - příprava: Ostružiny opatrně omyjeme a rozmačkáme. Přidáme schladlou převařenou vodu, promícháme a necháme 24 hodin stát. Druhý den propasírujeme přes husté sítko nebo plátno a přidáme cukr.
Jablečný sirup - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2830x
Jablečný sirup - příprava: Jablka oloupeme, pokrájíme a zbavíme jádřinců. Ponoříme do hrnce s vodou (aby byla jablka utopená) a vaříme asi 10 minut do změknutí. Necháme vychladnout a rozmixujeme, čímž vznikne pyré, které následně
Meduňkovo-mátový sirup - jak připravit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4841x
Meduňkovo-mátový sirup - příprava: Mátu a meduňku omyjeme, natrháme na lístky a přelijeme zchladlou převařenou vodou. Necháme louhovat 48 hodin. Druhý den tekutinu přecedíme a přes plátno vlijeme do hrnce, přidáme cukr a
Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2348x
Lesní sirup nejen proti kašli - příprava: Výhonky sbíráme ze spodních pater stromu a dbáme na to, abychom vždy trhali jen světlejší část větvičky - maximálně 5 cm dlouhou. Natrhané výhonky a malinové listí nasypeme do hrnce se studenou
Číst dál: Lesní sirup nejen proti kašli - jak vyrobit, udělat
Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
Zveřejněno: sobota 30. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9261x
Takto uchovaný, po domácku připravený sirup, vám vydrží dlouhou dobu. Dodržujte tyto zásady.
Číst dál: Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor
Zavařený václavkový salát, salát z václavek - jak připravit, zavařit, uchovat
Zveřejněno: neděle 24. červenec 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3699x
Z václavek použijeme jen kloboučky, nožky odkrojíme a vyhodíme. Kloboučky dobře propereme, menší necháme celé, větší překrojíme. Vložíme je do vroucí osolené vody a podle tuhosti vaříme 5-10 minut. Poté je scedíme, necháme
Číst dál: Zavařený václavkový salát, salát z václavek - jak připravit, zavařit, uchovat
Další rady a tipy v této kategorii:
- Zavařené klouzky v octě - jak připravit, zavařit, uchovat
- Zavařené houby s cibulí - jak připravit, zavařit, uchovat
- Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu - jak připravit, zavařit, uchovat
- Zavařené houby v octě - jak připravit, zavařit, uchovat
- Zavařené houby jako polotovar na guláš - jak připravit, zavařit, uchovat
- Zavařené houby na smaženici - jak připravit, zavařit, uchovat
- Zavařené houby v tuku - jak připravit, zavařit, uchovat
- Zavařené houby ve vlastní šťávě - připravit, zavařit, uchovat
- Houbová směs - co přidat, čím zvýraznit chuť
- Zavařování hub - jak připravit, co s nimi udělat před zavařením
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)