Potraviny a vaření
Jak to udělat, aby nám vařené maso rychleji změklo - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3437x
Maso nám rychleji změkne, když do vody přidáme trochu vodky.
Co udělat s jelením, kančím masem před vařením, úpravou - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4799x
Maso tuhých svalových vláken, např. z jelena nebo kance, předem nakládáme, nejlépe do kyselého mléka, abychom urychlili jeho zrání.
Jak zkrátit dobu vaření u masa o dvě třetiny - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2388x
Na úpravu masa a ostatních pokrmů můžeme také použít tlakový (Papinův) hrnec. Tím šetříme svůj čas a o dvě třetiny zkracujeme spotřebu elektrického proudu.
Jak péct, upéct malé množství masa - tipy, rady, doporučení (remoska)
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3954x
Pečeme-li malé množství masa nebo moučníků, využijeme remosku, ve které se pokrm rychleji a stejnoměrněji připraví a s menším množstvím spotřebované energie.
Jak správně podávat, servírovat skopové maso - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3615x
Skopové maso musíme podávat na nahřátých talířích a hodně horké. Skopové maso obsahuje lůj, který rychle stydne a maso se potom stává nechutné.
Jak smažením ovlivnit lepší chuť masa - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5307x
Lepší chuť získají masa tím, že je nejprve osmažíme na tuku nebo v oleji a nakonec dosmažíme v másle nebo na sádle. Pokrm má potom lepší chuť.
Uzené maso - jak úpravou ovlivnit jeho slanost - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3800x
Uzené maso můžeme vařit i péci. Pokud ho vaříme, sůl se vyvaří a maso je chutnější. Při pečení zůstane v mase.
Jak poznat, zda je maso dostatečně upečené, uvařené - rady
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 11268x
Propečené nebo doměkka uvařené maso poznáme podle toho, že nepruží a při vpichu z něho nevytéká krev, ale šťáva a kosti jdou dobře vyjmout.
Jak uvařit tvrdé maso - tipy, rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2600x
Tvrdé maso nakrájíme na kousky a vaříme dál. Když ani potom není dostatečně měkké, umeleme je na masovém strojku a připravíme z něj haši. Rychleji nám také změkne, přidáme-li k němu trochu octa.
Jak správně vařit maso na polévku - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2943x
Maso na polévku vložíme do studené vody a vaříme pozvolna, aby se dostatečně vyluhovalo.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak vařit zmrazené maso - tipy, rady, zkušenosti
- Jak správně připravit dušené maso, nač si při dušení masa dávat pozor - rady, doporučení
- Jak to udělat, aby se nám okraje masa při úpravě nekroutily - tipy, rady, doporučení
- Jak ošetřit maso před přípravou pokrmu - rady, doporučení
- Jak správně podlévat maso - rady, doporučení
- Jak odstranit z mletého masa zbytky chrupavek, blan, kůže nebo kostí - tipy, rady, doporučení
- Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
- Jak to udělat, co použít, aby se nám rybí maso při grilování nepřichytávalo k roštu - postup, návod
- Jak jednoduše špikovat maso slaninou - tipy, rady
- Jak snadno nakrájet maso na nudličky - tipy, rady
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)