Potraviny a vaření
Jak správně solit maso na pečení, maso do polévky, minutky, játra - rady, doporučení
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3123x
Maso v polévce solíme tehdy, až přijde k varu. Maso na pečení solíme dříve, než je dáme do pekáče. Minutky a zvláště játra solíme až po opečení. Solené maso pouští šťávu, která vnikne do tuku a tak zmírní teplotu, která je pro opékání masa důležitá.
Jak péct maso, aby mělo zlatavou kůrčičku - tipy, rady
Zveřejněno: sobota 21. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3883x
Pokud je maso správně upečené, mělo by mít zlatavou kůrčičku. Té dosáhneme, když maso vložíme do trouby již předem předehřáté a zpočátku pečeme prudce, aby se kůrčička na povrchu mohla utvořit. Pak teplotu snížíme a dopékáme zvolna …
Jak vylepšit chuť bramborové kaše (sterilovaná okurka)
Zveřejněno: pátek 20. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5349x
Bramborová kaše je bez pochyby velká pochoutka, ale pokud v ní objevíte kyselou chuť, už nikdy nebudete chtít jinou verzi. Do bramborové kaše proto nasekejte nadrobno sterilovanou okurku klidně i s cibulkou. Chuť je výtečná.
Číst dál: Jak vylepšit chuť bramborové kaše (sterilovaná okurka)
Jak zvýraznit barvu bramborové kaše (kurkuma)
Zveřejněno: pátek 20. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3288x
Bramborová kaše bude mít lepší barvu, pokud do ní přisypete trošku kurkumy. Malé množství kurkumy (na špičku nože) zvýrazní barvu, ale neovlivni nijak zásadně chuť bramborové kaše.
Jak utěsnit netěsnící plastovou láhev - tipy, rady, návod
Zveřejněno: úterý 17. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4813x
Máte plastovou láhev, jejíž víčko netěsní? Řešení je vcelku jednoduché. Pod víčko položte na dvakrát nebo na čtyřikrát přeloženou potravinovou folii. Pak víčko přiložte a utáhněte. Nápoj určitě nepoteče.
Číst dál: Jak utěsnit netěsnící plastovou láhev - tipy, rady, návod
Jak uříznout řeřichu v papírové krabičce z obchodu snadno a rychle
Zveřejněno: úterý 17. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3705x
Dostat se k řeřiše v papírové krbičce z obchodu je docela věda. Přitom řešení je jednoduché. Krabičku si odstříhněte nůžkami a k řeřiše se již dostanete bez problémů.
Číst dál: Jak uříznout řeřichu v papírové krabičce z obchodu snadno a rychle
Tymiánová marináda - recept, postup, návod, příprava, výroba
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2923x
Tymiánová marináda - svazek tymiánu, svazek saturejky zahradní, pažitku, 3-4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, několik hřebíčků, 25 g soli a 15 g mletého pepře macerujeme v 1/2 litru bílého vína. Je to recept francouzského průkopníka fytoterapie H. Leclera. Tuto marinádu lze použít např. na maso před pečením.
Rosol z červeného rybízu - recept, postup, návod, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3630x
Rosol z červeného rybízu - vylisovanou šťávu dáme do hrnce, postavíme ji na slabý plamen a přidáme cukr v poměru 1:1,5. Pomalu přivedeme k varu, po 5 minutách sebereme pěnu když je konzistence rosolu dostatečná, přendáme ho do zavařovací sklenice. Do 1 kg rosolu přidáme na zlepšení chuti ještě 100 g jahod.
Pešto z petrželové natě - recept, postup, návod, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3729x
Pešto z petrželové natě - rozmixujeme 3 svazky petrželky, trochu vyloupaných vlašských ořechů a 2 -3 lžíce olivového oleje. Dochutíme soli a prolisovaným stroužkem česneku. Pešto lze uchovávat v lednici až 2 týdny. Vynikající do tvarohů a sýrů, k uzeninám a těstovinám.
Neslané jalovcové zelí - recept, postup, návod, výroba, příprava
Zveřejněno: pondělí 16. březen 2015 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2639x
Neslané jalovcové zelí pro osoby s vysokým tlakem (hypertoniky) - musíme si připravit hliněný, vevnitř glazovaný pětilitrový hrnec. Na tento objem se dává 15 g zrnkového nebo mletého jalovce a stejné množství kmínu a majoránky. Čerstvé bílé zeli se musí najemno nakrájet a silně do hrnce pěchovat, dokud se neobjeví šťáva. Pak se prosype jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme půl sklenice jablečného octa, zeli přikryjeme čistým prkýnkem a zatížíme kamenem. Uchováváme při teplotě 20-26 °C, aby fermentace probíhala rychleji.
Po několika dnech - pokud jsme nedodali jablečný ocet - sebereme pěnu. Pěnu sbíráme každý třetí den a nezapomínáme rovněž umýt prkýnko i kámen. Když už se pěna neobjevuje, znamená to, že proces fermentace skončil. Po dvou týdnech lze zeli konzumovat. Musí se uchovávat v zavařovacích sklenicích v ledničce. Proces kvašení zelí bez soli můžeme urychlit tím, že na dno hrnce nasypeme 2 vrchovaté lžíce žitné, pšeničné nebo ječné mouky, kterou ještě překryjeme zelnými listy.
Neslané kysané zeli je dobré pro lidi s vysokým tlakem a rovněž je lékem na otoky. Mohou ho jíst lidé s citlivým trávicím traktem. Je lehce stravitelné. Lidé trpící chorobami jater a srdce ho mohou jíst denně, se sekanou cibuli, strouhaným celerem či sekaným pórkem se lžičkou slunečnicového nebo sójového oleje. Toto zeli zasytí a netloustne se po něm. Neslané kysané zelí je bohaté na vitaminy. Obsahuje stejně vitaminu C jako citron a dále také vitaminy A, E, K a vitaminy ze skupiny B. Obsahuje rovněž draslík, vápník, síru (užitečná na pleť, vlasy a nehty), sodík, železo, měď, fosfor a arsen.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Müsli z otrub s ovocem - recept, postup, návod, výroba, příprava
- Mušli z otrub s jogurtem - recept, postup, návod, výroba, příprava
- Losos na páře - recept, postup, návod, výroba, příprava
- Citrónová limonáda - recept, postup, návod, příprava, výroba
- Jablko-mrkvové müsli - recept, postup, návod na výrobu
- Jablko-banánové müsli - recept, postup, návod na výrobu
- Jak čím rozmýchat a ochutit ztvrdlou hořčici - tipy, rady, doporučení
- Kdy, v jakém případě se nedoporučuje jíst hořčici - doporučení
- Jak, čím snížit vydatnost stravy, oběda, večeře - tipy, rady, doporučení (chilli, hořčice)
- Jak zabránit vyschnutí hořčice - tipy, rady, návod (citron)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)