Potraviny a vaření
Proč neprolévat uvařené špagety studenou vodou
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5918x
Špagety po uvaření neproplachujte studenou vodou, omáčka by na nich totiž potom neulpěla. Abyste špagety nemuseli prolévat studenou vou, vyplněte jejich var o trochu dříve. Ušetříte tak navíc elektřinu a tím i peníze.
Jak vylepšit chuť pizzy
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5326x
Pizza bude chutně okořeněná, potřete-li ji před obložením sardelovou pastou.
Jak využít zbylý žloutek v kuchyni
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7795x
Pokud máte v kuchyni zbylý žloutek, můžete ho použít k zahuštění omáčky, ale pozor - ta se po přimíchání žloutku už nesmí vařit, aby zůstala hladká. Žloutek můžete přidat pro zjemnění také třeba do bramborové kaše, což málokdo ví.
Jak urychlit pečení, vaření lilku
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5164x
Lilek je v troubě dříve upečený nebo udušený, pokud ho několikrát propíchnete vidličkou a do nákypové formy přilijete troškou vývaru.
Jak odstranit pálivost chilli papriček
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9678x
Pokud nepostačí odstranit palčivá zrníčka z chilli papriček, pomůže následující trik: Papričky namočte asi na 30 minut do studené vody a teprve potom je zpracujte jako obvykle. Papričky budou výrazně méně pálivé než bez vodní lázně.
Jak prodloužit trvanlivost máslového krému na dort, moučník
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6085x
Dort s máslovým krémem bude trvanlivější, pokud do krému na plnění a zdobení přidáte trošku rumu nebo koňaku.
Jak udělat kolečka z těsta bez použití vykrajovátka
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6078x
Místo vykrajovátkem můžete udělat rychlé sušenky tak, že z těsta uválíte váleček a ten nakrájíte na jednotlivá kolečka. Chcete-li je mít ozdobené, váleček nejprve obalte v krystalovém cukru a kolečka budou mít na okrajích dekorativní kůrku.
Jak získat rychle měkké máslo na zadělávání těstě bez použití tepla
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7360x
Potřebujete změklé máslo na zadělávání těsta? Máslo, které jste vyndali z ledničky, nastrouhejte a můžete hned zadělávat
Okurkový salát s wasabi - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4385x
Salátovou okurku nakrájejte na plátky. Přidejte 6 lžic vinného octa, trochu kopru, 2 lžičky pasty wasabi, 3 lžíce oleje a vše ušlehejte. Zálivku promíchejte s plátky okurky a dochuťte pepřem a solí. Podávejte spolu s pečeným lososem a bramborovou kaší.
Jak snadno oloupat paprikové lusky
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6198x
Ogrilované paprikové lusky vložte do zamrazovacího plastového sáčku a uzavřete. Papriku v něm nechte 15 minut a pak ji snadno oloupete.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Chutná marináda na drůbeží maso
- Chipsy z parmazánu - recept, postup, návod k výrobě
- Jak docílit aby byly krevety šťavnaté a uchovaly aroma
- Růžičková kapusta s arašídy na asijský způsob - recept, postup, návod k výrobě
- Proč není vhodné naklepávat maso na závitky paličkou na maso
- Jak snadno a rychle očistit, oloupat mrkev bez škrabky
- Čím je možné nahradit maso na cordon bleu
- Čím je možné nahradit máslo při redukční dietě?
- Jak zabránit slepení výrobků z odpalovaného těsta na plechu
- Co dělat s uprostřed propadnutým tvarohovým koláčem
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)