Potraviny a vaření
Jak zavařovat houby - tipy, rady
Zveřejněno: pátek 16. srpen 2019 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5982x
Mnoho z nás rádo chodí na houby a také si často přineseme domů více hub, než dokážeme najednou sníst. Některé usušíme, jiné zamrazíme, jenže ne všechny houby se hodí k sušení a ne vždycky na ně máme v mrazáku dost místa. Pojďme se podívat, jak dají zavařit, aby vydržely uskladněné až do další houbařské sezony.
► Čím nahradit máslo v drobence, drobenka bez másla - postup, návod, výroba
Zveřejněno: úterý 30. říjen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8918x
Jste bez másla a potřebujete vyrobit drobenku? Vyrobte ji z margarínu nebo oleje. Bude navíc báječně měkká a chutnější.
► Jak udělat ze změlých preclíků opět křupavé - tipy, rady
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2781x
Pokud tyčinky nebo preclíky změkly, rozpékáme je na plechu v troubě. Budou zase křupavé.
► Jak změkčit ztvrdlé sušenky (mléko, trouba)
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4837x
Ztvrdlé sušenky namočíme na okamžik do mléka a pak rozpečeme v troubě. Budou zase křupavé a chutné jako čerstvě upečené.
►Jak rozředit příliš tuhou marmeládu, želé
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8123x
Příliš tuhou marmeládu nebo želé můžeme také rozředit svařenou horkou vodou, rumem nebo jiným alkoholem.
► Jak zjemnit rebarborové, reveňové želé
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2768x
Chuť rebarborového, reveňového želé zjemníme, když do něj po zavaření přidáme jednu až dvě lžičky likéru.
► Jak zabránit přetečení zavařeniny při zavařování v hrnci
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2297x
Když do zavařeniny přidáme oříšek másla, zavařenina nepřeteče na plotnu.
► Jak zlepšit aroma čaje při skladování
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3168x
Čaj získá příjemné aroma, přidáme-li k němu do plechovky malý kousek vanilky.
► Jak vyčistit zakalený stolní olej snadno a rychle, jak naředit hustý olej
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3580x
Je-li stolní olej zkalený a příliš hustý, stačí do něj přidat několik zrnek soli a bude zase čirý.
► Jak uchovat petrželovou nať čerstvou několik dní
Zveřejněno: neděle 6. květen 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4487x
Čerstvou petrželovou nať dáme do sklenice s vodou, přetáhneme přes ní polyetylénový sáček a dáme do chladničky, kde vydrží několik dní.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak zabránit vyschnutí hořčice - tipy, rady, nápady
- ► Jak urychlit zrání rajčat na keříku na zahrádce - tipy, rady
- ► Jak uchovat oloupaný chřest aby neokoral
- ► Jak uchovat bílé zelí ve sklepě aby neshnilo nebo se nezkazilo
- ► Jak ochránit luštěniny červi, moli a jinými škůdci
- Jak skladnit vlašské ořechy bez zavařování
- ► Jak urychlit zrání avokáda - rady, tipy
- ► Jak uskladnit, skladovat jablka ve sklepě bez hniloby a plísně (bez černý květ jako konzervant)
- ► Jak uchovávat koláče, drobné pečivo (krabice s víkem, jablko)
- ► Jak uchovat máslo aby se nezkazilo (slaná voda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)