Potraviny a vaření
Medová limonáda s lipovým květem - příprava
Zveřejněno: čtvrtek 9. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2744x
Medová limonáda s lipovým květem: Svaříme 1,5 litru vody s 1/2 kg medu. Pěnu při vaření sbíráme, až je tekutina čistá. Zvlášť pak převaříme 1,5 litru vody a nasypeme do ní 1 hrst lipového květu a necháme odstát. Lipový čaj scedíme, smícháme s medovým odvarem a šťávou z 1 citrónu a necháme vychladnout. Pak plníme do čistých lahví a uchováváme v chladu a temnu.
Ochucený bylinkový med - příprava
Zveřejněno: čtvrtek 9. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3325x
Ochucený bylinkový med: Med zahřejeme ve vodní lázni na mírném ohni, až se rozpustí, a vložíme do něho čerstvé lipové květy nebo jiné bylinky podle chuti: levanduli, tymián, mateřídoušku, rozmarýnu, mátu, bazalku, meduňku nebo citrónově vonící pelargonii, z koření lze použít skořici či zázvor. Necháme uležet týden v uzavřené sklenici, aby se aroma byliny spojilo s medem.
► Bylinkové máslo k rybám, masu, pečivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 9. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1729x
Bylinkové máslo k rybám, masu a pečivu - příprava: Máslo třeme až je nadýchané a zapracujeme do něho najemno nasekané bylinky a citrónovou šťávu a sůl. Pro slavnostní příležitosti můžeme přátele překvapit originálními tvary másla, které natlačíme do formiček na cukroví. Také máslo můžeme vyválet mezi dvěma papíry na pečení na plát asi 1/2 cm vysoký a z něhož vykrajovátky vykrájíme ozdobné tvary.
► Jak vyrobit párek v rohlíku doma bez drahého napichovadla rohlíků - recept, postup, příprava
Zveřejněno: pátek 3. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6611x
Na výrobu domácí pochoutky jménem párek v rohlíku nebotřebujete drahé profesionální napichovadlo na rohlíky. Stačí vám při přípravě odříznout špičku rohlíku a do rohlíku strčit pár minut před dohřátím párku držadlo škrabky na brambory nebo můžete vykotlat dutinku na párek pomocí držadla široké vařečky či jakéhokoliv náčiní se širokou rukojetí.
► Jak zmírnit kyselou chuť rajské omáčky - tipy, rady, zkušenosti
Zveřejněno: úterý 31. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1744x
Kyselou chuť rajské neboli rajčatové omáčky zmírníme přidáním mléka nebo smetany.
► Jak nakrájet houby snadno a rychle (kráječ na vejce)
Zveřejněno: úterý 31. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3465x
Nebaví vás krájet houby? Vezměte si na pomoc kráječ na vajíčko - tenké plátky z houby získáte jediným pohybem.
► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1848x
Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.
Číst dál: ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jak nalít palačinkové těsto na pánev při smažení snadno a jednoduše (džbán)
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1963x
Když těsto na palačinky přemístíte do džbánku, můžete je nalévat rovnou na pánev.
► Jak zabránit zkysnutí mléka (list křenu)
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2121x
Mléko nezkysne a zůstane sladké, když do něj vložíte list z křenu.
► Jak vylepšit pečené maso aby bylo chutnější a voňavější (prolisovaná cibule)
Zveřejněno: neděle 29. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1968x
Jestliže na maso při pečení protlačíte v lisu na česnek kousky cibule, bude velmi chutné a aromatické.
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Jak zabránit vyschnutí citronu a ztrátě vůně, aromatu
- ► Jak zabránit prasknutí sklenice při nalévání vařicí tekutiny (mokrá utěrka)
- ► Jak vyčistit špinavé nádobí bez chemie, chemických látek (čajový sáček)
- ► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Hruškový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)