Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Medová limonáda s lipovým květem - příprava

Medová limonáda s lipovým květem: Svaříme 1,5 litru vody s 1/2 kg medu. Pěnu při vaření sbíráme, až je tekutina čistá. Zvlášť pak převaříme 1,5 litru vody a nasypeme do ní 1 hrst lipového květu a necháme odstát. Lipový čaj scedíme, smícháme s medovým odvarem a šťávou z 1 citrónu a necháme vychladnout. Pak plníme do čistých lahví a uchováváme v chladu a temnu.

Ochucený bylinkový med - příprava

Ochucený bylinkový med:   Med zahřejeme ve vodní lázni na mírném ohni, až se rozpustí, a vložíme do něho čerstvé lipové květy nebo jiné bylinky podle chuti: levanduli, tymián, mateřídoušku, rozmarýnu, mátu, bazalku, meduňku nebo citrónově vonící pelargonii, z koření lze použít skořici či zázvor. Necháme uležet týden v uzavřené sklenici, aby se aroma byliny spojilo s medem.

► Bylinkové máslo k rybám, masu, pečivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bylinkové máslo k rybám, masu a pečivu - příprava: Máslo třeme až je nadýchané a zapracujeme do něho najemno nasekané bylinky a citrónovou šťávu a sůl. Pro slavnostní příležitosti můžeme přátele překvapit originálními tvary másla, které natlačíme do formiček na cukroví.   Také máslo můžeme vyválet mezi dvěma papíry na pečení na plát asi 1/2 cm vysoký a z něhož vykrajovátky vykrájíme ozdobné tvary.

Číst dál: ► Bylinkové máslo k rybám, masu, pečivu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak vyrobit párek v rohlíku doma bez drahého napichovadla rohlíků - recept, postup, příprava

Na výrobu domácí pochoutky jménem párek v rohlíku  nebotřebujete drahé profesionální napichovadlo na rohlíky. Stačí vám při přípravě odříznout špičku rohlíku a do rohlíku strčit pár minut před dohřátím párku držadlo škrabky na brambory nebo můžete vykotlat dutinku na párek pomocí držadla široké vařečky či jakéhokoliv náčiní se širokou rukojetí.  

Číst dál: ► Jak vyrobit párek v rohlíku doma bez drahého napichovadla rohlíků - recept, postup, příprava

► Jak zmírnit kyselou chuť rajské omáčky - tipy, rady, zkušenosti

Kyselou chuť  rajské neboli rajčatové omáčky zmírníme přidáním mléka nebo smetany.

► Jak nakrájet houby snadno a rychle (kráječ na vejce)

Nebaví vás krájet houby? Vezměte si na pomoc kráječ na vajíčko - tenké plátky z houby získáte jediným pohybem.

► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.

Číst dál: ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak nalít palačinkové těsto na pánev při smažení snadno a jednoduše (džbán)

Když těsto na palačinky přemístíte do džbánku, můžete je nalévat rovnou na pánev.

► Jak zabránit zkysnutí mléka (list křenu)

Mléko nezkysne a zůstane sladké, když do něj vložíte list z křenu.

► Jak vylepšit pečené maso aby bylo chutnější a voňavější (prolisovaná cibule)

Jestliže na maso při pečení protlačíte v lisu na česnek kousky cibule, bude velmi chutné a aromatické.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny