Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Švestkový džem s ořechy - příprava: Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr. Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Číst dál: ► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Borůvkový džem s chia semínky - příprava: Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5-8 minut a neustále míchejte. Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.

Číst dál: ► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Cibulový džem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Cibulový džem - příprava: Nakrájejte cibuli na půlkolečka a ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Stáhněte oheň na nejmenší stupeň. Nasypte do hrnce cibuli a za stálého míchání nechte 30-40 minut zkaramelizovat dozlatova. Přilijte balzamikový ocet, přidejte tymián a cukr. Za stálého míchání nechte ocet odpařit. Posléze podle chuti dosolte a dopepřete. Naplňte do sklenic. V lednici vydrží několik týdnů. Můžete ho i zavařit.

Číst dál: ► Cibulový džem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Slunečnicová pomazánka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Slunečnicová pomazánka - příprava: Rozmixujte semínka  slunečnice, sušená i čerstvá rajčata, sůl, česnek a vodu. Pokud se vám pomazánka nezdá dostatečně jemná, přidejte ještě trochu vody.

Číst dál: ► Slunečnicová pomazánka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Slané ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - příprava: V míse smíchejte vejce a kakao. Přidejte čajovou lžičku jedlé sody a vše důkladně promíchejte. Vložte do mísy ovesné vločky a semínka ze  slunečnice. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte vodu, dokud nevytvoříte lepivou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem a na něj
tvořte sušenky asi 1 cm silné. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud nebudou křupavé a propečené i uvnitř.

Číst dál: ► Slané ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Slunečnicový chléb s podmáslím - příprava: Z trochy vody, mouky, cukru a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé suroviny a s pomocí robotu vypracujte těsto. Nechte asi hodinu na teplém místě nakynout. Vykynuté těsto na vále propracujte, poprašte moukou, přendejte na plech s pečicím papírem nebo fólií, horní část potřete slanou vodou, libovolně nařízněte, posypejte semínky ze  slunečnice  a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 45-50 min.

Číst dál: ► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Rajčatová salsa - příprava, recept, postup, návod, suroviny, ingredience

Rajčatová salsa - příprava: Rajčata oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte semeníky a pokrájejte dužninu na kostičky. Promíchejte se solí, pepřem a lžičkou cukru. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky, chilli papričky a petrželku nasekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, promíchejte, přilijte ocet a olej a podle potřeby dochuťte. Mísu se salsou zakryjte a dejte odležet aspoň na 1 hodinu do ledničky.

Číst dál: ► Rajčatová salsa - příprava, recept, postup, návod, suroviny, ingredience

► Levandulový chléb s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Levandulový chléb s ořechy - příprava: Do mísy nalijte 100 ml vlažné vody a vsypte droždí, trochu mouky a nechte asi 20 minut v teple vzejít. Pak přidejte všechny mouky, zbylou vodu a vše zamíchejte vařečkou. Těsto vyklopte na vál a důkladně 10 minut hněťte. Pak zapracujte ořechy a levanduli, vložte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte dvě hodinky kynout.

Číst dál: ► Levandulový chléb s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jahody v rumu - příprava: Na 1 kg čerstvě natrhaných a očištěných plodů jahodníku - tj. jahod dáme půl kilogramu cukru. Cukr vaříme, až se táhne, dáme ho zchladnout, pak přidáme do
něho 1/4 - 1/2 litru dobrého rumu a jahody, vše zamícháme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dobře zavážeme.

Číst dál: ► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jahodové frappé - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jahodové frappé - příprava: Do nádoby elektrického mixéru nalijeme jogurt nebo smetanu, přidáme vanilínový cukr a mixujeme do tuhé pěny. Sklenice naplníme do jedné třetiny vyšlehanou pěnou, na ni dáme vrstvu vidličkou rozmačkaných a slabě oslazených jahod a zbylou pěnou sklenice doplníme. Povrch ozdobíme čerstvými jahodami.

Číst dál: ► Jahodové frappé - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny