Potraviny a vaření
► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: sobota 6. leden 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1960x
Švestkový džem s ořechy - příprava: Omyté a vypeckované švestky nakrájejte na kousky, přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou šťávu, rum, trochu mleté skořice a cukr. Za neustálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Naplňte do čistých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Číst dál: ► Švestkový džem s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2171x
Borůvkový džem s chia semínky - příprava: Borůvky opláchněte, nechte odkapat a ve velkém hrnci je trochu rozmačkejte. Přidejte želírovací cukr, citronovou šťávu a chia semínka a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5-8 minut a neustále míchejte. Pak přelijte do sklenic, zavíčkujte nebo zavřete a obraťte dnem vzhůru zhruba na 10 minut.
Číst dál: ► Borůvkový džem s chia semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Cibulový džem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2334x
Cibulový džem - příprava: Nakrájejte cibuli na půlkolečka a ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Stáhněte oheň na nejmenší stupeň. Nasypte do hrnce cibuli a za stálého míchání nechte 30-40 minut zkaramelizovat dozlatova. Přilijte balzamikový ocet, přidejte tymián a cukr. Za stálého míchání nechte ocet odpařit. Posléze podle chuti dosolte a dopepřete. Naplňte do sklenic. V lednici vydrží několik týdnů. Můžete ho i zavařit.
Číst dál: ► Cibulový džem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Slunečnicová pomazánka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1890x
Slunečnicová pomazánka - příprava: Rozmixujte semínka slunečnice, sušená i čerstvá rajčata, sůl, česnek a vodu. Pokud se vám pomazánka nezdá dostatečně jemná, přidejte ještě trochu vody.
Číst dál: ► Slunečnicová pomazánka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Slané ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2621x
Ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - příprava: V míse smíchejte vejce a kakao. Přidejte čajovou lžičku jedlé sody a vše důkladně promíchejte. Vložte do mísy ovesné vločky a semínka ze slunečnice. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte vodu, dokud nevytvoříte lepivou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem a na něj
tvořte sušenky asi 1 cm silné. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud nebudou křupavé a propečené i uvnitř.
► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2529x
Slunečnicový chléb s podmáslím - příprava: Z trochy vody, mouky, cukru a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé suroviny a s pomocí robotu vypracujte těsto. Nechte asi hodinu na teplém místě nakynout. Vykynuté těsto na vále propracujte, poprašte moukou, přendejte na plech s pečicím papírem nebo fólií, horní část potřete slanou vodou, libovolně nařízněte, posypejte semínky ze slunečnice a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 45-50 min.
Číst dál: ► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Rajčatová salsa - příprava, recept, postup, návod, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1983x
Rajčatová salsa - příprava: Rajčata oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte semeníky a pokrájejte dužninu na kostičky. Promíchejte se solí, pepřem a lžičkou cukru. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky, chilli papričky a petrželku nasekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, promíchejte, přilijte ocet a olej a podle potřeby dochuťte. Mísu se salsou zakryjte a dejte odležet aspoň na 1 hodinu do ledničky.
Číst dál: ► Rajčatová salsa - příprava, recept, postup, návod, suroviny, ingredience
► Levandulový chléb s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2827x
Levandulový chléb s ořechy - příprava: Do mísy nalijte 100 ml vlažné vody a vsypte droždí, trochu mouky a nechte asi 20 minut v teple vzejít. Pak přidejte všechny mouky, zbylou vodu a vše zamíchejte vařečkou. Těsto vyklopte na vál a důkladně 10 minut hněťte. Pak zapracujte ořechy a levanduli, vložte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte dvě hodinky kynout.
Číst dál: ► Levandulový chléb s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1753x
Jahody v rumu - příprava: Na 1 kg čerstvě natrhaných a očištěných plodů jahodníku - tj. jahod dáme půl kilogramu cukru. Cukr vaříme, až se táhne, dáme ho zchladnout, pak přidáme do
něho 1/4 - 1/2 litru dobrého rumu a jahody, vše zamícháme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dobře zavážeme.
Číst dál: ► Jahody v rumu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
► Jahodové frappé - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 30. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1790x
Jahodové frappé - příprava: Do nádoby elektrického mixéru nalijeme jogurt nebo smetanu, přidáme vanilínový cukr a mixujeme do tuhé pěny. Sklenice naplníme do jedné třetiny vyšlehanou pěnou, na ni dáme vrstvu vidličkou rozmačkaných a slabě oslazených jahod a zbylou pěnou sklenice doplníme. Povrch ozdobíme čerstvými jahodami.
Číst dál: ► Jahodové frappé - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Pampelišková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Pohankové palačinky s citrónem, banánem a skořicí - recept
- ► Dýňový salát s rozmarýnou a česnekem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Domácí jablečný ocet do salátů, na oplachování vlasů - recept, příprava
- ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!
- ► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Domácí ovocný čaj - recept, příprava, složení
- ► Osvěžující letní bylinkový čaj z listů rakytníku a máty - recept, příprava
- ► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)