Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Jak udělat bramboráky zdravé, zdravější - tipy

Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř). Na plech rozložte listy zelí a na každý nalijte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte. Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou chuť a vůni. Po vyjmutí z trouby placky potřete rozpuštěným máslem. Budou takto zdravější.  

► Jak zabránit vzniku pěny při vaření marmelády (glycerin)

Při vaření povidel nebo marmelády se nebude vytvářet pěna, pokud předtím pečlivě vytřete vnitřek hrnce glycerinem.

► Jak vyčistit špinavou láhev uvnitř (papír, bramborové slupky)

Láhev zašpiněnou zevnitř vyčistíte tak, že ji naplníte vodou s malými kousky papíru nebo slupkami ze syrových brambor a protřepete. Podobně můžete použít vodu s troškou písku.  

► Jak zabránit hnědnutí ovoce na vzduchu (osolená voda)

Nakrájené ovoce nezhnědne, když je na chvíli ponoříte do osolené vody.

► Jak zabránit klouzání marcipánu na dortu (solamyl)

Marcipán podsypávejte raději solamylem než cukrem - cukr totiž v chladničce povolí a marcipán pak z dortu sjíždí a vlhne.

► Čím nahradit víno v omáčce (cukr, ocet)

Když vám chybí bílé víno do omáčky, stačí zavařit místo něj do pokrmu dvě kostky cukru rozpuštěné v troše octa.

► Jak udělat hezké tvary z melounu (vánoční vykrajovátka na meloun)

Vykrajovátka na vánoční cukroví můžete použít i v průběhu roku. Vytáhněte je v létě a použijte je například na přípravu chladivého občerstvení z červeného vodního melounu - stačí ho rozkrojit a pak už můžete vykrajovat dle libosti.

► Čím nahradit kypřící prášek do pečiva při pečení

Zapomněli jste koupit kypřicí prášek do pečiva? Dokonale ho nahradí zhruba 4 lžíce rumu.

► Jak vyrobit kyprý a vláčný dortový korpus - jak toho docílit? (olej, pomerančová kůra)

Aby byl dortový korpus vláčný, přidejte do těsta trochu oleje, pomerančová kůra mu dodá svěží aroma. Upečte ho den předem, snadněji ho pak nařežete.

► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rajčatová salsa - příprava: Oloupaný česnek a cibuli nasekejte nadrobno, orestujte na oleji, přisypejte omytou, jádřince zbavenou a na proužky nakrájenou papričku. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přisypejte do kastrolu, osolte, okořeňte a 10 minut duste.

Číst dál: ► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny