Potraviny a vaření
► Jak udělat bramboráky zdravé, zdravější - tipy
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2780x
Připravte směs na bramboráky (brambory, vajíčko, mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř). Na plech rozložte listy zelí a na každý nalijte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte. Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou chuť a vůni. Po vyjmutí z trouby placky potřete rozpuštěným máslem. Budou takto zdravější.
► Jak zabránit vzniku pěny při vaření marmelády (glycerin)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2344x
Při vaření povidel nebo marmelády se nebude vytvářet pěna, pokud předtím pečlivě vytřete vnitřek hrnce glycerinem.
► Jak vyčistit špinavou láhev uvnitř (papír, bramborové slupky)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2583x
Láhev zašpiněnou zevnitř vyčistíte tak, že ji naplníte vodou s malými kousky papíru nebo slupkami ze syrových brambor a protřepete. Podobně můžete použít vodu s troškou písku.
► Jak zabránit hnědnutí ovoce na vzduchu (osolená voda)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2610x
Nakrájené ovoce nezhnědne, když je na chvíli ponoříte do osolené vody.
► Jak zabránit klouzání marcipánu na dortu (solamyl)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2029x
Marcipán podsypávejte raději solamylem než cukrem - cukr totiž v chladničce povolí a marcipán pak z dortu sjíždí a vlhne.
► Čím nahradit víno v omáčce (cukr, ocet)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3820x
Když vám chybí bílé víno do omáčky, stačí zavařit místo něj do pokrmu dvě kostky cukru rozpuštěné v troše octa.
► Jak udělat hezké tvary z melounu (vánoční vykrajovátka na meloun)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2244x
Vykrajovátka na vánoční cukroví můžete použít i v průběhu roku. Vytáhněte je v létě a použijte je například na přípravu chladivého občerstvení z červeného vodního melounu - stačí ho rozkrojit a pak už můžete vykrajovat dle libosti.
► Čím nahradit kypřící prášek do pečiva při pečení
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2106x
Zapomněli jste koupit kypřicí prášek do pečiva? Dokonale ho nahradí zhruba 4 lžíce rumu.
► Jak vyrobit kyprý a vláčný dortový korpus - jak toho docílit? (olej, pomerančová kůra)
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2175x
Aby byl dortový korpus vláčný, přidejte do těsta trochu oleje, pomerančová kůra mu dodá svěží aroma. Upečte ho den předem, snadněji ho pak nařežete.
► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: sobota 21. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2059x
Rajčatová salsa - příprava: Oloupaný česnek a cibuli nasekejte nadrobno, orestujte na oleji, přisypejte omytou, jádřince zbavenou a na proužky nakrájenou papričku. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přisypejte do kastrolu, osolte, okořeňte a 10 minut duste.
Číst dál: ► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Sladký kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Nakládané papričky jalapeňos - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Papriky, papričky nakyselo - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Provensálská zelenina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Cuketová čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Pikantní meruňkové čatní, čatný - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Švestkové čatní, čatný - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Jak vyrobit křupavé bramboráky (bílý jogurt)
- ► Jak vyrobit křupavé bramoboráky (tvaroh)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)