Potraviny a vaření
► Husí, vepřové sádlo s oreganem, dobromyslí na chleba - příprava, recept
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1957x
Krkonošské husí sádlo s dobromyslí: Rozpustíme husí (vepřové) sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaná jablka a najemno nasekanou dobromysl, nalijeme do kameninového hrnce a necháme ztuhnout. Maže se na chléb jako pomazánka a nakonec se posolí.
► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1893x
Šípková marmeláda, marmeláda ze šípků (růže šípkové) : Šípky na marmeládu sbíráme pevné, nepřemrzlé a každý rozpůlíme nožem a zbavíme semen a chloupků vypráním ve studené vodě. Uvaříme je doměkka v malém množství vody, pak prolisujeme přes síto a zvážíme - na 1 kg protlaku dáme 500 g cukru (nebo medu) a svaříme na hustou marmeládu. Ještě horkou ji plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Číst dál: ► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience
► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, složení
Zveřejněno: čtvrtek 16. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1726x
Voňavý růžový sirup - příprava: Lístky z růžových nebo červených růží přivedeme k varu ve 2 litrech vody ve skleněné konvici, povaříme krátce asi 5 minut. Pak necháme louhovat 15 minut a přecedíme. Do výluhu z růží vymačkáme přes sítko šťávu ze 2-3 citrónů a na mírném ohni rozpustíme 2 kg cukru. Sirup povaříme asi 15 minut a horký plníme přes sítko v trychtýři (aby se důkladně přecedil) do skleněných lahví vymytých horkou vodou.
Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava
Zveřejněno: středa 15. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1862x
Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou: Velký kelímek 400 g kvalitního bílého jogurtu mírně osladíme a rozmixujeme s miskou malin a najemno posekanými lístky čerstvé bazalky (asi 1 hrst listů). Několik malin si necháme stranou v celku a přidáme je až nakonec.
Malinová zmrzlina z banánů - příprava
Zveřejněno: úterý 14. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1982x
Malinová zmrzlina z banánů: Zmrzlinu milují všechny děti, ale ta kupovaná bývá plná cukru, tuku, umělých barviva aromat, a není proto zrovna nejzdravější. Jednoduchý přírodní recept je bez přidaného cukru, tuku i mléka, a je proto vhodný i pro alergiky na kravské mléko.
Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava
Zveřejněno: úterý 14. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2539x
Malinová šťáva s jablky bez cukru: Domácí jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme jadřince. Maliny smícháme napůl se sladkými jablky v poměru 1:1 a vaříme bez cukru se špetkou soli do rozvaření. Aby se sirup nekazil, je důležitá čistota lahví - skleněné lahve před použitím vyvaříme 5 minut ve vodě a naplníme horkým scezeným sirupem.
Měsíčkovo-sluníčková keltská polévka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: úterý 14. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2031x
Měsíčkovo-sluníčková keltská polévka - příprava: Mrkev a pastinák uvaříme v osolené vodě do měkka asi 20 minut (vody dáme jen tolik, aby byla zelenina ponořená). Potom obě zeleniny rozmixujeme spolu s máslem na polévku, která má krásně žlutou barvu, a dozdobíme nasekanou petrželkou a květy měsíčku.
Mátový sirup - příprava
Zveřejněno: pondělí 13. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2472x
Mátový sirup - příprava: Do hrnce nalijeme 1/2 litru vody a svaříme s 1/2 kg cukru za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Potom vložíme 50 g (asi 2 hrsti) čerstvých opraných a pokrájených mátových listů z našeho oblíbeného druhu máty (pro děti a těhotné nepoužíváme mátu peprnou, ale kadeřavou nebo jinou s mírnějším aroma).
Ryba s citrónem a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pondělí 13. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1670x
Ryba s citrónem a mátou - příprava: Část listů máty rozložíme na dno pečící nádoby a na ně položíme rozmražené a osolené rybí filé. Z omytých citrónů ostrouháme kůru a z plodů vymačkáme šťávu, kterou pokapeme rybu a obložíme ji nastrouhanou kůrou.
Číst dál: Ryba s citrónem a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience
Zveřejněno: pondělí 13. listopad 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1944x
Řecká okurková omáčka Tzatziki - příprava: (množství pro 1 osobu) Oloupanou okurku nastrouháme najemno na struhadle a posolíme. Pustí šťávu, kterou z ní vymačkáme na sítku. Jogurt smícháme se solí, olejem, citrónovou šťávou a prolisovaným česnekem a najemno nasekanou mátou (nebo koprem). Podáváme v létě vychlazené k masu či zelenině (vyzkoušejte na brokolici vařené v páře).
Číst dál: Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mátový nápoj - příprava
- Kuře pečené s bylinkovým máslem, levandulí a tymiánem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Levandulové voňavé sušenky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
- Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Pikantní řeřichový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí, řeřichou, pažitkou - příprava
- Kuře, králík na medu s jablky a zeleninou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Kuře, králík na medu po francouzsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)