Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Husí, vepřové sádlo s oreganem, dobromyslí na chleba - příprava, recept

Krkonošské husí sádlo s dobromyslí: Rozpustíme husí (vepřové) sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaná jablka a najemno nasekanou dobromysl, nalijeme do kameninového hrnce a necháme ztuhnout. Maže se na chléb jako pomazánka a nakonec se posolí.

► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience

Šípková marmeláda, marmeláda ze šípků (růže šípkové) : Šípky na marmeládu sbíráme pevné, nepřemrzlé a každý rozpůlíme nožem a zbavíme semen a chloupků vypráním ve studené vodě. Uvaříme je doměkka v malém množství vody, pak prolisujeme přes síto a zvážíme - na 1 kg protlaku dáme 500 g cukru (nebo medu) a svaříme na hustou marmeládu. Ještě horkou ji plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Číst dál: ► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience

► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, složení

Voňavý růžový sirup - příprava: Lístky z růžových nebo červených růží přivedeme k varu ve 2 litrech vody ve skleněné konvici, povaříme krátce asi 5 minut. Pak necháme louhovat 15 minut a přecedíme. Do výluhu z růží vymačkáme přes sítko šťávu ze 2-3 citrónů a na mírném ohni rozpustíme 2 kg cukru. Sirup povaříme asi 15 minut a horký plníme přes sítko v trychtýři (aby se důkladně přecedil) do skleněných lahví vymytých horkou vodou.

Číst dál: ► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava

Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou: Velký kelímek 400 g kvalitního bílého jogurtu mírně osladíme a rozmixujeme s miskou malin a najemno posekanými lístky čerstvé bazalky (asi 1 hrst listů). Několik malin si necháme stranou v celku a přidáme je až nakonec.

Číst dál: Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava

Malinová zmrzlina z banánů - příprava

Malinová zmrzlina z banánů: Zmrzlinu milují všechny děti, ale ta kupovaná bývá plná cukru, tuku, umělých barviva aromat, a není proto zrovna nejzdravější. Jednoduchý přírodní recept je bez přidaného cukru, tuku i mléka, a je proto vhodný i pro alergiky na kravské mléko.

Číst dál: Malinová zmrzlina z banánů - příprava

Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava

Malinová šťáva s jablky bez cukru: Domácí jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme jadřince. Maliny smícháme napůl se sladkými jablky v poměru 1:1 a vaříme bez cukru se špetkou soli do rozvaření. Aby se sirup nekazil, je důležitá čistota lahví - skleněné lahve před použitím vyvaříme 5 minut ve vodě a naplníme horkým scezeným sirupem.

Číst dál: Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava

Měsíčkovo-sluníčková keltská polévka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Měsíčkovo-sluníčková keltská polévka - příprava: Mrkev a pastinák uvaříme v osolené vodě do měkka asi 20 minut (vody dáme jen tolik, aby byla zelenina ponořená). Potom obě zeleniny rozmixujeme spolu s máslem na polévku, která má krásně žlutou barvu, a dozdobíme nasekanou petrželkou a květy měsíčku.

Číst dál: Měsíčkovo-sluníčková keltská polévka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Mátový sirup - příprava

Mátový sirup - příprava: Do hrnce nalijeme 1/2 litru vody a svaříme s 1/2 kg cukru za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Potom vložíme 50 g (asi 2 hrsti) čerstvých opraných a pokrájených mátových listů z našeho oblíbeného druhu máty (pro děti a těhotné nepoužíváme mátu peprnou, ale kadeřavou nebo jinou s mírnějším aroma).

Číst dál: Mátový sirup - příprava

Ryba s citrónem a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Ryba s citrónem a mátou - příprava: Část listů máty rozložíme na dno pečící nádoby a na ně položíme rozmražené a osolené rybí filé. Z omytých citrónů ostrouháme kůru a z plodů vymačkáme šťávu, kterou pokapeme rybu a obložíme ji nastrouhanou kůrou.

Číst dál: Ryba s citrónem a mátou - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience

Řecká okurková omáčka Tzatziki - příprava: (množství pro 1 osobu) Oloupanou okurku nastrouháme najemno na struhadle a posolíme. Pustí šťávu, kterou z ní vymačkáme na sítku. Jogurt smícháme se solí, olejem, citrónovou šťávou a prolisovaným česnekem a najemno nasekanou mátou (nebo koprem). Podáváme v létě vychlazené k masu či zelenině (vyzkoušejte na brokolici vařené v páře).

Číst dál: Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny