Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Třešňový kompot - příprava: Třešně bez stopek omyjte a nechte oschnout. Naskládejte je do zcela čistých sklenic, můžete přidat kousky oloupaného zázvoru či kousek skořice, a zalijte vodou svařenou s cukrem. Uzavřete víčkem a sterilujte při teplotě přibližně 25 minut.

Číst dál: ► Třešňový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jak čistit houby aby nezměkly a zůstaly pevné

Houbám neprospívá oplachování, nasáknou vodu a ztratí pevnost. Proto je lepší oškrábat je nožem a dočistit papírovým ubrouskem.

► Jak zabránit rozvaření bramborových knedlíků (hladká mouka)

Bramborové knedlíky se nerozvaří, přidáte-li do vroucí vody dvě polévkové lžíce hladké mouky.

► Jak vyrobit trychtýř na nalévání zavařenin do sklenic (PET lahev)

Při výrobě zavařenin uřízněte část PET lahve s hrdlem a použijte ji jako trychtýř. Díky tomu nezašpiníte sklenici ani okolí a odpadne i mytí a skladování trychtýře.

Jak rozpustit zkrystalizovaný med (voda)

Jestliže med časem zkrystalizuje, stačí ho zahřát ve vodní lázni - krystalizace neznamená vadu medu, právě naopak, je známkou kvality.

► Jak oloupat ořechy snadno a rychle (mléko)

Ponoříte-li ořechy na noc do studeného mléka, snadněji je oloupete a zůstanou pěkně bílé, nebudou sklovité, jako bývají po spaření.

Číst dál: ► Jak oloupat ořechy snadno a rychle (mléko)

► Jak neudělat hrudky v pudingu (omnia sklenice)

Děláte rádi puding a skoro vždy v něm máte nevzhledné a nechutné hrudky? Udělejte puding jinak: do kastrolku dejte přibližně 800 ml mléka a dejte ohřívat. Do sklenice omnia s uzávěrem dejte zbývajících cca. 200 ml, přidejte do omnia sklenice cukr a 2 sáčky pudingu Vámi oblíbené příchuti. Mléko na sporáku nechte ohřívat, směs mléka, cukru a pudingů uzavřete víčkem.

Číst dál: ► Jak neudělat hrudky v pudingu (omnia sklenice)

► Bezový, bezinkový sirup z plodů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bezinkový sirup z plodů černého bezu - příprava: Připravíme si šťávu na elektrickém odšťavovači nebo ručním mlýnku na ovoce. Pokud přístroje nemáme, lze bezinky rozmixovat a pak přecedit přes pláténko či plátěný pytlík. Šťavu z bezinek můžeme dobře kombinovat se šťávou z jablek, hrušek nebo vinných hroznů. Na každý litr šťávy přidáme 1,2 kg cukru a citrónovou šťávu či kyselinu citrónovou podle chuti a povaříme, až se cukr rozpustí.

Číst dál: ► Bezový, bezinkový sirup z plodů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sirup z květů černého bezu - příprava: Studenou vodou oprané květy zalijeme převařenou vychladlou vodou do skleněné nádoby a necháme louhovat v chladu 12-24 hod. Potom se výluh přecedí a mírně zahřeje v hrnci, aby se rozpustil přidaný cukr + šťáva z citrónů + kyselina citrónová (kvůli konzervaci). Cukr lze rozpustit i bez zahřívání, ale trvá to delší dobu.

Číst dál: ► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Kosmatice, řízek z květu černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kosmatice, řízek z květu bezu černého - příprava: Květenství černého bezu opatrně vypereme ve vodě a na utěrce necháme oschnout. Vypracujeme řídké těstíčko s moukou a žloutky, necháme odpočinout a pak přidáme ušlehaný sníh z bílků. Kosmatice smažíme v rozpáleném oleji tak, že nejprve podržíme květy za stopku a namočíme do těsta, pak do oleje na pánev.

Číst dál: ► Kosmatice, řízek z květu černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny