Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

► Jak zabránit připálení jídla při smažení na pánvičce (ocet)

Když do pánve nalijete dva šálky octa a deset minut ho povaříte, nebude se v ní připravované jídlo připalovat.

► Jak zpomalit tvrdnutí chleba v chlebníku (jablko)

Vložíte-li do chlebníku jablko, chleba zůstane déle čerstvý, zpomalíte tak jeho tvrdnutí.

► Jak upéct kuře do křupava, aby bylo křupavé (med, balzamikový ocet)

Kuře bude pěkně křupavé, když ho během pečení několikrát potřete medem smíchaným s balsamikovým octem.

► Křupavé kuře, jak upéct kuře do křupava (černé pivo)

Kuře bude pěkně křupavé, když ho během pečení několikrát potřete černým pivem.

► Jak zbavit kuchyňské prkénko bakterií (bělidlo)

Jak čistíte kuchyňské prkénko? Vydrhnete ho mycím prostředkem a horkou vodou, nebo ho opláchnete a dáte do myčky? Podle odborníků ani jeden tento způsob řádně nezlikviduje bakterie, zvláště krájíte-li na prkénku syrové maso. Nejbezpečnější cestou je namočení prkénka do bělidla po každém použití - to údajně zničí drtivou většinu bakterií a zabrání jejich přenesení na potraviny, které budete krájet příště.

► Jak zabránit zvednutí středu korpusu při pečení (makaron)

Pokud se dort při pečení příliš zvedá, vpíchněte do středu korpusu trubičku makaronu. Pára jím unikne a korpus se srovná.

► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Ostružinové želé - příprava: Čisté čerstvé ostružiny zbavte stopek a hlavně odstraňte ty, které jsou poškozené či nahnilé. Můžete je propláchnout pod tekoucí studenou vodou (ale není to nutné) a nechat okapat v sítu. Pak je nasypejte do většího hrnce a nechte vzkypět, nezapomínejte je však celou dobu promíchávat.

Číst dál: ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Hruškový kompot s jeřabinami - příprava: Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Vždy je zakápněte citronovou šťávou, jinak by ztmavly. Jeřabiny otrhejte od stopek a propláchněte ve vlažné vodě. Čtvrtky hrušek skládejte do vymytých zavařovacích sklenic a prosypávejte je jeřabinami.

Číst dál: ► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Nakládané kapustičky - příprava: Očištěné růžičky kapusty rozpulte. Smíchejte ocet, vodu a sůl v hrnci a přívedte k varu. Do dvou čistých připravených sklenic rozdělte zrnka pepře, hořčíčné semínko, oloupaný česnek a bobkový list.

Číst dál: ► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - příprava: Bezinky seberte za slunečného dne, můžete je opláchnout a vložte je do hrnce. Přidejte meduňku, oloupaný zázvor, omytý a nakrájený citron a zalijte převařenou zchladlou vodou. Nechte stát 24 hodin (ne déle).

Číst dál: ► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny