Potraviny a vaření
► Jak zabránit připálení jídla při smažení na pánvičce (ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2113x
Když do pánve nalijete dva šálky octa a deset minut ho povaříte, nebude se v ní připravované jídlo připalovat.
► Jak zpomalit tvrdnutí chleba v chlebníku (jablko)
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2881x
Vložíte-li do chlebníku jablko, chleba zůstane déle čerstvý, zpomalíte tak jeho tvrdnutí.
► Jak upéct kuře do křupava, aby bylo křupavé (med, balzamikový ocet)
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1989x
Kuře bude pěkně křupavé, když ho během pečení několikrát potřete medem smíchaným s balsamikovým octem.
► Křupavé kuře, jak upéct kuře do křupava (černé pivo)
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2573x
Kuře bude pěkně křupavé, když ho během pečení několikrát potřete černým pivem.
► Jak zbavit kuchyňské prkénko bakterií (bělidlo)
Zveřejněno: čtvrtek 26. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2648x
Jak čistíte kuchyňské prkénko? Vydrhnete ho mycím prostředkem a horkou vodou, nebo ho opláchnete a dáte do myčky? Podle odborníků ani jeden tento způsob řádně nezlikviduje bakterie, zvláště krájíte-li na prkénku syrové maso. Nejbezpečnější cestou je namočení prkénka do bělidla po každém použití - to údajně zničí drtivou většinu bakterií a zabrání jejich přenesení na potraviny, které budete krájet příště.
► Jak zabránit zvednutí středu korpusu při pečení (makaron)
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2257x
Pokud se dort při pečení příliš zvedá, vpíchněte do středu korpusu trubičku makaronu. Pára jím unikne a korpus se srovná.
► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2097x
Ostružinové želé - příprava: Čisté čerstvé ostružiny zbavte stopek a hlavně odstraňte ty, které jsou poškozené či nahnilé. Můžete je propláchnout pod tekoucí studenou vodou (ale není to nutné) a nechat okapat v sítu. Pak je nasypejte do většího hrnce a nechte vzkypět, nezapomínejte je však celou dobu promíchávat.
Číst dál: ► Ostružinové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny
► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2937x
Hruškový kompot s jeřabinami - příprava: Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Vždy je zakápněte citronovou šťávou, jinak by ztmavly. Jeřabiny otrhejte od stopek a propláchněte ve vlažné vodě. Čtvrtky hrušek skládejte do vymytých zavařovacích sklenic a prosypávejte je jeřabinami.
Číst dál: ► Hruškový kompot s jeřabinami - recept, postup, návod, příprava, suroviny
► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2308x
Nakládané kapustičky - příprava: Očištěné růžičky kapusty rozpulte. Smíchejte ocet, vodu a sůl v hrnci a přívedte k varu. Do dvou čistých připravených sklenic rozdělte zrnka pepře, hořčíčné semínko, oloupaný česnek a bobkový list.
Číst dál: ► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny
► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Zveřejněno: pondělí 23. říjen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1844x
Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - příprava: Bezinky seberte za slunečného dne, můžete je opláchnout a vložte je do hrnce. Přidejte meduňku, oloupaný zázvor, omytý a nakrájený citron a zalijte převařenou zchladlou vodou. Nechte stát 24 hodin (ne déle).
Číst dál: ► Bezový sirup s meduňkou a zázvorem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Další rady a tipy v této kategorii:
- ► Nakládaný fenykl s pomerančem - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Kompot rybíz s mrkví - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Rybíz á la brusinky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- ► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny
- ► Jak se vyvarovat hrudkám z mouky v polévce, omáčce (sůl)
- ► Jak zahustit švestková povidla (perník, pudink, škrob)
- ► Jak zabránit aby byla zavařené okurky duté (jehla)
- ► Čím nahradit mašlovačku, štětec na potírání masa marinádou (petrželová, celerová nať)
- ► Jak udělat rovné hladké řezy při krájení dortu (teplý nůž, voda)
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)