Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Když nahradíme cukr medem - jak péct

Nahrazujete-li při vaření a pečení část cukru medem, počítejte, že šálek cukru lze nahradit 3/4 % šálku medu, tedy o čtvrtinu méně. Současně snižte množství tekutých přísad o čtvrtinu na každý šálek medu. Teplotu trouby snižte asi o 25 C. Pečivo s medem lépe drží tvar, zůstane déle vláčné a je zdravější.

Uchovávání, skladování medu - jak uchovat, aby se nezklazil

Kvalitní med se nekazí, protože vysoký obsah cukru působí jako konzervační činidlo. Med skladujte při teplotách 5 až 20°C v dobře uzavřené nádobě, aby nevstřebával pachy z okolí. Nedávejte do ledničky.

Jahodový sirup s brusinkami - recept

Jahodový sirup s brusinkami - příprava: Jahody propláchněte, nechte v sítu odkapat a rozmixujte je. Brusinky nechte povolit a rozmačkejte je. Obě směsi promíchejte a vmíchejte do nich kyselinu citronovou a vodu. Přendejte do skleněné mísy, přikryjte čistou plátěnou utěrkou a uložte na 48 hodin do chladu. Potom šťávu sceďte a přelijte do hrnce.

Číst dál: Jahodový sirup s brusinkami - recept

Švestkový mošt bez cukru - recept

Švestkový mošt bez cukru - příprava: Švestky omyjte, zbavte stopek a pecek, můžete je pokrájet na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte trochou vody a za občasného míchání pomalu zahřejte na 75 C. Pak je prolisujte, přeceďte přes čisté plátno nebo kuchyňskou utěrku a rovnou přelijte do čistých horkých zavařovacích sklenic. Zavíčkujte a 20 minut sterilujte při teplotě 80 C. Nechte vychladnout.

Číst dál: Švestkový mošt bez cukru - recept

Sirup v láhvi déle vydrží, nezkazí se - jak to udělat, co použít (alkohol)

Hotové sirupy v láhvi vydrží déle, když je zakápnete čistým lihem, slivovicí nebo vodkou. Na tyto pomocníky však zapomeňte v případě, že je sirup určen také dětem …

Bezinková šťáva s vanilkou - recept

Bezinková šťáva s vanilkou - příprava: Bezinky odstopkujte, propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte okapat. Přesypejte je do keramické mísy, zalijte horkou vodou, vmíchejte kyselinu citronovou a nechte 24 hodin odstát. Pak šťávu přelijte do hrnce, přidejte hřebíček, vanilku, cukr, dobře promíchejte a za občasného míchání vařte asi 15 minut.

Číst dál: Bezinková šťáva s vanilkou - recept

Okurkový sirup - recept

Okurkový sirup - příprava: Oloupané salátové okurky rozkrojte a vyřízněte středy se semínky. Zbytek rozmixujte nebo nastrouhejte najemno. Nechte vykapat v sítu nebo přes čistou kuchyňskou utěrku. Šťávu přelijte do hrnce, přimíchejte pískový cukr v poměru 1:1, jeden menší, omytý a na plátky nakrájený bio citron a kyselinu citronovou.

Číst dál: Okurkový sirup - recept

Hruškový sirup - recept

Hruškový sirup - příprava: Hrušky očistěte, opláchněte pod studenou vodou a nechte oschnout. Zbavte je stopky a jádřince a nakrájejte na menší kusy. Ty pak rozmixujte a nechte prokapat přes čistou kuchyňskou utěrku nebo plátno. Případný kal nechte ustát a šťávu pak opatrně přelijte do hrnce. Pomalu zahřívejte, pak přisypejte cukr a kyselinu citronovou a stále míchejte.

Číst dál: Hruškový sirup - recept

Sirup z arónie - recept

Sirup z arónie - příprava: Plody arónie otrhejte, propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Ve skleněné míse je zalijte vodou, promíchejte s kyselinou citronovou, překryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte 3 dny odpočinout. Šťávu sceďte přes kuchyňskou utěrku nebo plátno, plody pak rozmixujte a ještě jednou přeceďte přes utěrku.

Číst dál: Sirup z arónie - recept

Malinový sirup bez cukru - recept

Malinový sirup bez cukru - příprava: Jablka omyjte, oloupejte, zbavte stopky a jádřince a nakrájejte na menší kousky. Maliny propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat. Ovoce smíchejte, přendejte do hrnce, zalijte trochou vody a vmíchejte kyselinu citronovou. Vařte tak dlouho, až se ovoce rozvaří. Pak směs scedte do horkých čistých lahví, zavíčkujte a uložte v chladu.

Číst dál: Malinový sirup bez cukru - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny