Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování angreštu - postup, návod

Syrové, čerstvě sklizené bobule angreštu se stopkami i s okvětím nejprve vychladíme v ledově studené vodě a osušíme. Pak opatrně odstraníme stopky i okvětí tak, abychom bobule nepoškodili. Protože angreštové slupky při zmrazování tvrdnou, doporučuje se zde výjimečně angrešt po malých dávkách před zmrazením krátce - asi 1 minutu - podržet v cedníku nad párou z vařící vody a pak rychle zchladit v ledově studené vodě, aby ovoce zbytečně nezměklo.

Číst dál: Mražení, zmrazování angreštu - postup, návod

Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít

Zralý ananas oloupeme, vykrojíme střed a dužinu nakrájíme na kolečka, dílky nebo kostičky. Ananas lze zmrazovat nasucho bez cukru, prosypaný cukrem s kyselinou citrónovou nebo v cukerném sirupu (2 díly cukru a 4 díly vody).

Číst dál: Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít

Mražení, zmrazování rybízu - jak to udělat

Rybíz před mražením dobře operte a dejte okapat. Oberte a mrazte buď s cukrem, nebo bez něho. Dobře zmrazený rybíz vydrží v mrazničce až 10 měsíců. Rozmrazujte v původním obalu v chladničce nebo při pokojové teplotě, na koláč nasypejte rybíz zmrazený a rovnou pečte.

Mražení, zmrazování jahod - jak to udělat

Jahody dobře operte a nechejte okapat. Zbavte stopek a vyberte pouze pevné, nepřezrálé plody. Předmrazte je a pak nasypte do sáčků. Můžete zmrazovat i jahodové pyré. Jahody vydrží až 6 měsíců, rozmrazujte je při pokojové teplotě.

Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat

Hrušky před mražením oloupejte a půlené ponořte do horkého cukerného roztoku. Vyjměte a naskládejte do kelímků či krabiček a zalijte studeným cukerným roztokem tak, aby byly zcela ponořeny. Vydrží až 6 měsíců.

Číst dál: Mražení, zmrazování hrušek - jak to udělat

Mražení, zmrazování broskví - jak to udělat

Broskve před mražením spařte, oloupejte a vypeckujte. Pokrájejte a zalijte studeným cukerným nálevem. Můžete je skladovat až 6 měsíců. Rozmrazujte je v původním obalu při pokojové teplotě.

Mražení, zmrazování borůvek - jak to udělat

Borůvky před mražením operte, nechejte okapat a balte do sáčků. Na 1/2 kg borůvek nasypte 50-100 g cukru. Nepocukrované borůvky vydrží 4-6 měsíců, pocukrované až 6 měsíců.

Mražení, zmrazování angreštu - jak to udělat

Čerstvě natrhaný angrešt, který chcete mrazit vytřiďte, operte a očistěte. Doba uložení je 3-6 měsíců.

Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat

Kopr si pro mrazení jemně nasekejte, ideální je si rovnou připravit porce v kostičkách na led. Vydrží 3-4 měsíce. Do pokrmů ho přidávejte nerozmrazený.

Mražení, zmrazování kedlubny - jak to udělat

Kedlubny oloupejte, nakrájejte na kolečka a 2-3 minuty předvařte. Po prudkém zchlazení zmrazte na dobu až 3 měsíců. Nerozmrazené duste asi 15 minut.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny