Potraviny a vaření
Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2278x
Zralé ostružiny prolisujeme. Na 500 ml šťávy a dřeně přidáme asi 110 g cukru. Plníme do formiček na led. Tyto individuální porce po zmrazení vyklopíme z formiček, zabalíme do alobalu každou zvlášť a pak je společně v mikroténovém sáčku s označením obsahu vložíme zpět do mrazničky. Větší množství protlaku, určené k výrobě zmrzliny, nákypu apod. , plníme do kelímků nebo jiných přiměřeně velkých nepropustných obalů.
Číst dál: Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování ostružin v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2379x
Při zmrazování ostružin v cukerném sirupu opatrně vkládáme okapané ostružiny do nepropustných obalů, které jsme naplnili asi do jedné čtvrtiny 50% cukerným sirupem. Aby neplavaly, vložíme na hladinu list celofánu. Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru, uzavřeme, označíme a zmrazíme. Velikost balení by rovněž měla odpovídat jednorázové spotřebě.
Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2605x
Podobně jako u jiného ovoce můžeme i ostružiny zmrazovat tak, že je ukládáme ve vrstvách do nepropustných obalů. Vrstvy prosypáváme cukrem. Na 1 kg ostružin počítáme asi 230 g cukru. Ostružiny můžeme také opatrně obalit cukrem a pak plnit do krabiček nebo jiných nepropustných obalů. Volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.
Číst dál: Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat
Mražení, zmrazování ostružin nasucho - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2537x
Osušené ostružiny rozprostřeme na smaltovaný pečicí plech do jedné vrstvy tak, abychom je nepomačkali, a zmrazíme. Zmrazené sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, označíme, uzavřeme a vložíme zpět do mrazničky. Ze sáčku můžeme odebrat potřebné množství plodů, aniž bychom museli celé balení rozmrazovat.
Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2346x
Hodně vyzrálé a měkké, ale bezvadné meruňky můžeme upravit na protlak tak, že je rozmixujeme s kyselinou citrónovou, pak podle chuti přisladíme cukrem nebo umělým sladidlem. Protlak plníme do pružných formiček na led nebo do deformovatelných obalů na vajička. Po zmrazení vyklopíme, jednotlivé porce zabalíme do alobalu a uložíme do mikroténového sáčku.
Číst dál: Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2649x
Při mrazení meruněk v cukerném sirupu lze neloupané půlky meruněk bez předchozího měkčení slupek vkládat do horkého 40% cukerného sirupu (na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové) v nepropustných obalech. Po vychladnutí přikryjeme povrch listem celofánu, který lehce přitlačíme, aby meruňky neplavaly. Obal uzavřeme, označíme a zmrazíme.
Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat
Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4369x
Okapané a na filtračním papíru osušené půlky meruněk (dílky nebo plátky nejsou tak vhodné) urovnáme ve vrstvě do krabiček. Vrstvičky prosypáváme cukrem s kyselinou citrónovou (1 kg ovoce, 220 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové). Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru. Označíme a zmrazíme. Velikost obalu volíme tak, aby se obsah po rozmrazení najednou spotřeboval.
Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat
Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2381x
Prolisované maliny bez zrníček (šťáva a dřeň) se osladí podle chuti a pro lepší uchování barvy se přidá kyselina citrónová. Poměr ovoce, cukru a kyseliny
citrónové je 500 g ovoce, 120 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové. Individuální porce plníme do formiček na led, po zmrazení pak porce vyklopíme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a pak společně vkládáme do mrazničky v mikroténovém sáčku s označením obsahu.
Číst dál: Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat
Mražení, zmrazování malin v cukerném sirupu - jak to udělat
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2218x
Krabičky naplníme do jedné čtvrtiny 30% cukerným sirupem a pak plníme malinami tak, aby nad hladinou zůstalo pod víčkem asi 1 cm voného místa. Maliny nesmějí plavat na hladině. Vložíme na ně proto list celofánu a lehce přimáčkneme. Obal po uzavření označíme a zmrazíme.
Mzažení, zmrazování malin nasucho s cukrem - jak mrazit
Zveřejněno: čtvrtek 25. květen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2198x
Maliny před zmrazováním prosypeme cukrem (na 500 g malin asi 120 g cukru). Plníme do krabiček, protože v sáčku by se pomačkaly. Nahoře pod víčkem necháme asi 1 cm volného místa. Protože maliny při styku s cukrem pustí šťávu, takže obsah kartónu zmrzne v celku, volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Mražení, zmrazování malin nasucho bez cukru - jak to udělat
- Mražení, zmrazování kokosu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování jahodového protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat
- Mražení, zmrazování borůvek nasucho s cukrem - jak to udělat
- Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)