Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat

Zralé ostružiny prolisujeme. Na 500 ml šťávy a dřeně přidáme asi 110 g cukru. Plníme do formiček na led. Tyto individuální porce po zmrazení vyklopíme z formiček, zabalíme do alobalu každou zvlášť a pak je společně v mikroténovém sáčku s označením obsahu vložíme zpět do mrazničky. Větší množství protlaku, určené k výrobě zmrzliny, nákypu apod. , plníme do kelímků nebo jiných přiměřeně velkých nepropustných obalů.

Číst dál: Mražení, zmrazování ostružinového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování ostružin v cukerném sirupu - jak to udělat

Při zmrazování ostružin v cukerném sirupu opatrně vkládáme okapané ostružiny do nepropustných obalů, které jsme naplnili asi do jedné čtvrtiny 50% cukerným sirupem. Aby neplavaly, vložíme na hladinu list celofánu. Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru, uzavřeme, označíme a zmrazíme. Velikost balení by rovněž měla odpovídat jednorázové spotřebě.

Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat

Podobně jako u jiného ovoce můžeme i ostružiny zmrazovat tak, že je ukládáme ve vrstvách do nepropustných obalů. Vrstvy prosypáváme cukrem. Na 1 kg ostružin počítáme asi 230 g cukru. Ostružiny můžeme také opatrně obalit cukrem a pak plnit do krabiček nebo jiných nepropustných obalů. Volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.

Číst dál: Mražení, zmrazování ostružin nasucho s cukrem - jak to udělat

Mražení, zmrazování ostružin nasucho - jak to udělat

Osušené ostružiny rozprostřeme na smaltovaný pečicí plech do jedné vrstvy tak, abychom je nepomačkali, a zmrazíme. Zmrazené sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, označíme, uzavřeme a vložíme zpět do mrazničky. Ze sáčku můžeme odebrat potřebné množství plodů, aniž bychom museli celé balení rozmrazovat.

Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat

Hodně vyzrálé a měkké, ale bezvadné meruňky můžeme upravit na protlak tak, že je rozmixujeme s kyselinou citrónovou, pak podle chuti přisladíme cukrem nebo umělým sladidlem. Protlak plníme do pružných formiček na led nebo do deformovatelných obalů na vajička. Po zmrazení vyklopíme, jednotlivé porce zabalíme do alobalu a uložíme do mikroténového sáčku.

Číst dál: Mzažení, zmrazování meruňkového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat

Při mrazení meruněk v cukerném sirupu lze neloupané půlky meruněk bez předchozího měkčení slupek vkládat do horkého 40% cukerného sirupu (na 400 g cukru 1 lžička kyseliny citrónové) v nepropustných obalech. Po vychladnutí přikryjeme povrch listem celofánu, který lehce přitlačíme, aby meruňky neplavaly. Obal uzavřeme, označíme a zmrazíme.

Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat

Okapané a na filtračním papíru osušené půlky meruněk (dílky nebo plátky nejsou tak vhodné) urovnáme ve vrstvě do krabiček. Vrstvičky prosypáváme cukrem s kyselinou citrónovou (1 kg ovoce, 220 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové). Pod víčkem necháme 1 cm volného prostoru. Označíme a zmrazíme. Velikost obalu volíme tak, aby se obsah po rozmrazení najednou spotřeboval.

Číst dál: Mražení, zmrazování meruněk nasucho - jak to udělat

Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat

Prolisované maliny bez zrníček (šťáva a dřeň) se osladí podle chuti a pro lepší uchování barvy se přidá kyselina citrónová. Poměr ovoce, cukru a kyseliny
citrónové je 500 g ovoce, 120 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové. Individuální porce plníme do formiček na led, po zmrazení pak porce vyklopíme, každou zvlášť zabalíme do alobalu a pak společně vkládáme do mrazničky v mikroténovém sáčku s označením obsahu.

Číst dál: Mražení, zmrazování malinového protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování malin v cukerném sirupu - jak to udělat

Krabičky naplníme do jedné čtvrtiny 30% cukerným sirupem a pak plníme malinami tak, aby nad hladinou zůstalo pod víčkem asi 1 cm voného místa. Maliny nesmějí plavat na hladině. Vložíme na ně proto list celofánu a lehce přimáčkneme. Obal po uzavření označíme a zmrazíme.

Mzažení, zmrazování malin nasucho s cukrem - jak mrazit

Maliny před zmrazováním prosypeme cukrem (na 500 g malin asi 120 g cukru). Plníme do krabiček, protože v sáčku by se pomačkaly. Nahoře pod víčkem necháme asi 1 cm volného místa. Protože maliny při styku s cukrem pustí šťávu, takže obsah kartónu zmrzne v celku, volíme velikost obalu tak, abychom obsah po rozmrazení spotřebovali najednou.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny